Vijolična enajsterica z dvajsetimi igralci

Klubi v 1. SNL (10): Maribor tudi z manjšimi prihodki stabilen in racionalen.

Objavljeno
24. februar 2016 22.22
Trening NK Maribor, Milivoje Novakovič, 24.2.2016, Maribor [Milivoje Novakovič, nogomet, NK Maribor]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Tekmovalno eno najslabših let (2015) je prineslo »zgolj« naslov državnega prvaka, Maribor je v novo leto vstopil s šampionsko samozavestjo. Prenovljen vključno z zvezdniško okrepitvijo v »zadnji minuti« Milivojem Novakovićem napoveduje, da ga bo Olimpija spet gledala v hrbet.

Šele s prihodom trenerja Krunoslava Jurčića na koncu prve četrtine prvenstva se je vijolična krivulja nazadovanja začela počasi vzpenjati. Finiš jeseni je bil že blizu vrhunstva in pričakovanj navijačev, toda ključno vlogo v »resetiranju« moštva je vendarle imela Olimpija. Iz njenih zmag so Mariborčani črpali motivacijo, saj jim je konkurenčnost Ljubljančanov prišla kot naročena, da so si natočili čistega vina in prepoznali svoje slabosti.

Kot pravi vojskovodja je ukrepal prvi general, športni direktor Zlatko Zahović. Pripeljal je vidne in predvsem mlajše igralce iz SNL, v Zagreb k Dinamu za dva milijona evrov preusmeril najdragocenejšega bisera Petra Stojanovića. Z Novakovićem je vznemiril izzivalce in predramil SNL. Da bo Maribor napadal obe lovoriki, je povsem legitimna zahteva navijačev.

»Poglavitno je, da smo v pripravljalnem obdobju dobili 20 igralcev, ki so se sposobni potegovati za prvo enajsterico. Tako rekoč za vsak položaj imamo dva igralca. Z novinci smo zaostrili konkurenco, starejši so uvideli, da si ne smejo privoščiti spanca na stari slavi. V zvezni vrsti in napadu imamo sladke skrbi, veliko igralcev se poteguje za glavne vloge,« je »zimsko delo« na igrišču in zunaj njega ocenil Jurčić. Vijoličnim je šlo na roke domala vse, kar so si zastavili.

»Vremenske razmere so bilo takšne, kot da bi jih naročili,« je hrvaški strokovnjak izpostavil še eno pomembno podrobnost, ki je pozitivno narekovala vzdušje v pripravljalnem obdobju.

Maribor je z Novakovićem dodal svoj pričakovani delež k popularizaciji slovenske lige. Trener je prihod drugega najboljšega strelca Slovenije predstavil še iz svojega zornega kota: »Dobili smo kakovost in igralca z izjemnimi izkušnjami. Samo še izbrusiti moramo njegovo formo, za kar ne bo težav. Genetsko je neverjetno grajen, ni nagnjen k debelosti in tudi prišel je dobro pripravljen.«

Morda še pomembnejše kot športni vidik mesecev brez evropskih »veselic« pa je bilo vnovično soočenje z obdobjem, ko ima klub na voljo manj denarja.

»Že prej smo bili trdno na tleh, tako da nas izpad prihodkov nikakor ni presenetil. Dobro vemo, kaj pomeni denarna stabilnost. Ko nam je šlo odlično, nismo razmetavali z denarjem, z njim smo ravnali odgovorno,« je povedal direktor kluba Bojan Ban in pojasnil finančne podrobnosti sestopa z evropskega odra. »V rekordnem letu 2014 smo imeli 18,5 milijona € prihodkov, lani približno 10 milijonov manj. Bilance še niso zaokrožene, ampak vse imamo pod nadzorom. Izpeljali smo načrtovane investicije, ostalo je še za izboljšanje infrastrukture. V Rogozi smo naredili še eno vadbeno igrišče. Nekoč želimo imeti tudi sodoben vadbeni center, ampak to je že precej večji finančni zalogaj. Pomembno je, da smo denarno stabilni,« je dobro finančno formo kluba potrdil tudi direktor.