Vijolični frontalni napad v lovu za Olimpijo

1. SNL: Maribor bo prvo letošnjo zmago lovil v 25. kolu v Velenju. V Stožicah gostujejo Celjani.

Objavljeno
11. marec 2016 19.13
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Včerajšnja uvodna tekma 25. kola 1. SNL v Zavrču z razpletom brez zmagovalca ni osrečila nobenega od tekmecev. Samo točka bi bila premalo tudi za branilca naslova Maribor in vodilno Olimpijo. Prvi bo danes igral v Velenju, druga bo jutri gostila Celje. Danes bo še tekma v Novi Gorici, jutri pa v Novem mestu.

Nova Gorica: Gorica – Krško (sobota, sodnik Andrej Žnidaršič, 15): Tekmi z neposrednima tekmecema za uvrstitev od 3. do 5. mesta so pomlajeni Goričani preživeli, toda zmagovalno Krško z »dolgo klopjo« je zahtevnejši in povsem drugačen izziv, kot je bil jesenski. Razkril bo, koliko Goričani (že) zmorejo ugajati, napadati, zabijati in uveljaviti premoč, ne da bi se tresli. Goriška pomlad ima še pomembnejše poslanstvo, kot so zmage. V ospredju je brušenje talentov, Bede Amarachi Osuji je zabil Zavrču, Jan Humar Domžalam, a strup za Krško je očitno Olimpijin otrok Marko Nunić. Jeseni je Posavcem zabil dva gola.

Velenje: Rudar – Maribor (Mitja Žganec, 16.55): Kvoto spodrsljajev je Maribor že porabil v obeh letošnjih tekmah, zato Ob jezeru drugega kot obleganje »rudarskih« vrat ne kaže pričakovati. Dovoljena bodo vsa sredstva, tudi krampi, če ne bo šlo drugače, čeprav bi od prvaka v obnovi in vnovičnega uveljavljanja »taktične kulture« navijači lahko zahtevali prefinjen slog, atraktivne poteze, kombinatoriko, lucidnost in predvsem hitrost. Pod drobnogledom bo napad, ki je zvezdniški, a »zarjavel«. Morda ga bo podmazal povratnik po kazni in izbranec Zlatka Zahovića Gregor Bajde. Velenjčani si razen borbe ne morejo privoščiti česa več. A je tudi res, da lahko z brezhibno taktično izvedbo krepko dvigujejo tlak vijoličnih privržencev do zadnjih sekund. Več jih bo kot domačih.

Novo mesto: Krka – Luka Koper (nedelja, Slavko Vinčić, 15): Kdo se je že pobral na noge po hudih nokavtih v Krškem in v Kopru? Kdor je že v ponedeljek pozabil na bolečine, je bil na pravi poti. Krka je v boljšem položaju, Koper pa je tako rekoč pred padcem v komo, iz katere se bo sila težko prebudil. Prvi ideolog projekta »Nogomet, to sem jaz«, koprski župan Boris Popovič je besnel že po vsega dveh tekmah in porazih. Menjavo trenerja Slavka Matića je rešil županov nogometni »consigliere« in agent, ki je sestavljal igralsko zasedbo tujcev Andy Bara. Morda pa bo moštvo brez Popovićeve bližine – dopustuje na Floridi – bolj sproščeno in predvsem učinkovito. Pravzaprav bo moralo biti, sicer ne bo več veselja na Obali. Ali pač, ni jih malo, ki v projekte na silo in za vsako ceno upravičeno ne verjamejo.

Ljubljana: Olimpija – Celje (Dragoslav Perić, 16.55): Derbi pod Kalvarijo je naslov prvaka približal Ljubljani, a tako prepričljivi zeleno-beli niso bili, da bi si lahko privoščili zmagovalni ples na vsaki tekmi. Celo nasprotno, dvoboj je razkril, da ima trener Olimpije Marko Nikolić izjemno težko nalogo, ki jo rešuje z improvizacijo. Napadalci so namreč brezzobi, najsposobnejši atlet Blessing Eleke pa bo srečen kot loterijski zmagovalec, ko mu bodo soigralci pripeljali žogo do velike priložnosti. Bravure Miroslava Radovića na sredini igrišča, 30 m, 40 m od vrat, ne štejejo, ko se bo sposoben približati tekmečevim vratom, bo pa veselo. Nikolić je že razkril, da je premišljen trener, ki ga prihodnost kaj prida ne zanima. Ni krivec za težave: dokumentacija za Danka Lazoviča potuje s Kitajske kot sporočila v obdobju Džingiskana – s »pismonošami« na konjih. A vladar z največjim imperijem v zgodovini nikoli ni prišel do Evrope in tudi Lazović morda ne bo imel te sreče, da bi igral za Olimpijo v tej sezoni. Celjani so v vsakem primeru neugodni. Kot Nikolića tudi gostujočega trenerja Iztoka Kapušina zanima izključno čvrsta in neprebojna obramba. Da je glavni sodnik Perić, je bržčas pomenljivo sporočilo za Mariborčane!