Viler odprl vrata raja, Handanović jih je ubranil

Po zmagi nad Hapoelom z 1:0 se je Maribor še tretjič uvrstil v ligo prvakov, žreb skupin že jutri v Monte Carlu.

Objavljeno
23. avgust 2017 01.27
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Maribor 1999, Maribor 2014. In Maribor 2017. Ljudski vrt je sinoči doživel še enega od čudežnih večerov. Vijolični so v povratni tekmi 4. kola kvalifikacij za ligo prvakov premagali Hapoel iz Beršebe z 1:0 in se še tretjič uvrstili v najmočnejše klubsko tekmovanje na svetu. Strelec zmagovitega gola je bil Mitja Viler v 15. minuti.

»Liga prvakov, liga prvakov ...,« je v polnem Ljudskem vrtu odmevalo že pred tekmo. Po njej še bolj glasno!

Pozitivno vzdušje je bilo čutiti na vsakem koraku, v mestu pod Pohorjem, pred nogometnim hramom Ljudski vrt in v njem. Vijolični nogometaši so dobili, kar so od navijačev želeli, ne veter, orkan v jadra, da so lahko povratno tekmo proti Hapoelu začeli z adrenalinom v žilah, a tudi z modrostjo v glavah. Trener Darko Milanič je storil natanko to, kar je pričakovala strokovna javnost. Ustvarjalca Dina Hotića je pustil na rezervni klopi, v enajsterici pa na desni bočni položaj potisnil atleta Gregorja Bajdeta. Levo stran je zavzel Damjan Bohar, pomočnik Marcosa Tavaresa v napadalni vlogi pa je bil Valon Ahmedi. Drugi vijolični bojevniki so bili razporejeni po »pravilih službe« (PS).

Žogo več v nogah so si od prve minute zaželeli gostje. Mariborčani so takšen scenarij tudi načrtovali, v njem je bilo vendarle glavno poglavje o bliskovitih, a usklajenih nasprotnih napadih. Brez prekomernega tveganja, a z vidnim napadalnimi vložki. Ko so Mariborčani dobili žogo, so v prvih desetih minutah v valovih prihajali pred izraelska vrata. Ne glede na to, da so imeli manj žogo v nogah, so bili bolj agresivni in nevarnejši od tekmecev, ki so delovali kot vojska, ki ne ve natanko, kaj naj bi počela: se branila, napadala ali zgolj sodelovala.

Sila medla uvodna tekmečeva podoba je bila voda na mlin vijoličnih, ki so prodirali po globini in tudi kmalu dobili nagrado. Bajde je na desni strani poskušal, uvidel, da ne bo šlo, in žogo prepustil prodirajočemu Ahmediju. Albanec je kot blisk švignil mimo gostujočih branilcev in s kotove črte ostro po tleh podal pred vrata Guya Haimova. Izraelska obramba je žogo na kratko odbila, toda reševanje nevarnosti je spremenila v asistenco za Mitjo Vilerja. Primorec je bil na pravem mestu v pravem trenutku. Z desetih metrov je »usekal« po žogi z vso silo in jo dobesedno zabil v mrežo Hapoela. Ljudski vrh je izbruhnil od navdušenja, liga prvakov je bila že po četrt ure spet v Mariboru!

Neverjeten začetek je Mariborčanom še bolj okrepil samozavest, kar je bilo več kot očitno ves prvi polčas. Izpeljali so ga brez najmanjših prask in tako suvereno, da od izraelskega zasuka ni bilo duha in sluha. Niti od najnevarnejšega moža, št. 9 Anthonyja Nwakaemeja.

Kaj sploh še zmore izraelski prvak po novi prvovrstni taktični šolski uri Maribora? Gostujoči trener Barak Bakhar je ukrepal z aktiviranjem Matana Ohayona in ukazom, naj se igralci bolj korajžno usmerijo v napad. Prvih pet minut drugega polčasa je minilo ob izraelskem pritisku, a jalovem. Mariborčani so se ubranili in avtoritativno odzvali. Prevzeli so vajeti igre v svoje noge, narekovali ritem in dobrih 20 minut niso dali niti najmanjše možnosti tekmecem. Toda enkrat so se morali gostje odpreti in napasti z vso silo.

Ko so se minute bližale koncu, so se vijolični podzavestno pomaknili v obrambne okope. Pa vendarle še ni bilo slutiti dramatičnih zadnjih minut, v katerih je Milanič povlekel nekoliko ponesrečeno potezo in v igro poslal Hotića. V trenutku se je razmerje spremenilo. Maribor se je branil pred silovitim Hapoelovim naletom z igralcem manj in zadnjih deset minut dobesedno izzival nesrečo. Ni manjkalo veliko, da bi na koncu potegnil kratko. V drugem polčasu prerojeni Nwakaeme je po predložku s prostega strela imel »na glavi« izenačenje, a je Jasmin Handanović odbil žogo z bravurozno parado in Mariborčane dobesedno zapeljal v »Champions League«.

Žreb skupin bo jutri ob 17.45 v Monte Carlu.