Vilerjev gol ohranil upanje za revanšo

Štajerci so po lepem prvem polčasu močno popustili.
Fotografija: Tudi Amir Dervišević je bil sinoči med dolžniki mariborskega moštva.
FOTO Tadej Regent
Odpri galerijo
Tudi Amir Dervišević je bil sinoči med dolžniki mariborskega moštva. FOTO Tadej Regent

Glasgow – En polčas je premalo za podvig v vroči areni Ibrox. S takšnim spoznanjem so mariborski nogometaši zapuščali Škotsko, saj so po dobri igri v 1. polčasu ohranjali rezultat 1:1, nakar so močno pokvarili vtis in izhodišče pred revanšo, prihodnji četrtek v Ljudskem. Rangers so se veselili zmage s 3:1.

Vrnitev na Škotsko, kjer so mariborski nogometaši že postali prava nočna mora za domače klube, je gostom privabljala nasmeh, a obenem so se seveda zavedali, da brez zelo resnega pristopa ne bo šlo. Moštvo Glasgow Rangers se resda ponaša z izjemno zgodovino, prav lahko pa bi se zgodilo, da se ne bi uvrstilo v 3. kolo kvalifikacij za evropsko ligo, saj je pred enim tednom do zadnjih sekund trepetalo proti Osijeku. Toda Škoti so nato le ugnali Slavonce in se ambiciozno lotili tudi sinočnje tekme.

Kot ponavadi na Otoku gostitelji ob podpori s polnih tribun začenjajo napadalno, tako je bilo tudi tokrat. In v sadežu takšnega pristopa so uživali že zelo hitro – v 5. minuti. Sprva je Jasmin Handanović tekmečev poskus ubranil, a udarni napadalec domačega moštva, Kolumbijec Morelos, je odbito žogo potisnil v mrežo in botroval navdušenju polnega Ibroxa. Le 30 VIol med množico domačih privržencev ni zaploskalo takšnemu uvodnemu scenariju, toda otoška hladna prha nogometašev v vijoličnih ni uničila. Obilo izkušenj so si po uglednih tujih arenah nabrali v zadnjih letih, pravzaprav več kot v tem obdobju tekmeci iz Glasgowa, zato se niso prepustili preplahu, temveč so se s svojo ustvarjalnostjo poskusili postaviti po robu gostiteljem.

Aleks Pihler si je najprej priigral priložnost, nakar so sredi 1. polčasa lepo akcijo uprizorili Marcos Tavares, Amir Dervišević in Luka Zahović, a gola takrat za Maribor še ni bilo. Toda vijolični so nadaljevali v odločnem ritmu, umirili so vznesene gostitelje, ki pa bi mariborsko neučinkovitost lahko tudi kaznovali. Branilec Ivković je bil dvakrat blizu izenačenja, nakar pa so zadeli domači nogometaši. Vnovič je bil natančen Morelos, toda gola zaradi ofsajda vendarle ni bilo.

In nato je sledilo štajersko veselje sredi Glasgowa! Imenitno je z 12 metrov v dolgi kot domačega vratarja Allana McGregorja meril Mitja Viler – 1:1. Ta branilec, doma s Primorske, je tako nadaljeval svojo evropsko pravljico, potem ko je zadel že ob lanskem uvodu kvalifikacij proti Zrinjskem, nato pa tudi za uvrstitev v ligo prvakov s Hapoelom.


Padec v 2. polčasu


Maribor si je z izenačenjem priigral želeno izhodišče, a treba je bilo zdržati še vroči 2. polčas. In ta se je spet začel kot v nočni mori – z golom gostiteljev. Kapetan James Tavernier je zadel z 11 m, ki jo je izraelski sodnik dosegel po Ivkovićevem prekršku. Sledilo je še nekaj domačih poskusov, Handanović je soigralce poskusil obdržati pri znosnem porazu, bil pa je brez moči po predložku in nato Coulibalyjevem strelu z glavo za velika dva gola prednosti Glasgowa pred revanšo …

Komentarji: