Visoke kazni za navijače na derbiju

Zaradi nešportnega obnašanja navijačev na večnem derbiju mora Olimpija plačati 3400 evrov, Maribor pa kar 15.000.

Objavljeno
31. oktober 2016 17.34
Nogomet Olimpija Maribor
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Brdo pri Kranju - Znan je epilog derbija Prve lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Mariborom, ki je bil 15. oktobra odigran v Ljubljani. Domača Olimpija bo zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijačev morala plačati 3400 evrov. Slabše jo je odnesel nogometni klub iz Maribora, ki se je sicer veselil zmage s 3:1. A so mu navijači znova povzročili kar nekaj glavobola, saj mu je disciplinski sodnik izrekel kazen v višini kar 15.000 evrov.

Na tekmi je prišlo do večkratnega kršenja predpisov NZS, zato je disciplinski sodnik izrekel sankcije proti obema kluboma. Domača Olimpija bo zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijačev, v katero sodi žaljivo vzklikanje nasprotni ekipi, žaljivo izražanje o sodniku tekme, škoda na stolih, ter večkratno prižiganje večje količine bakel in ob upoštevani predkaznovanosti, kaznovana z globo v višini 3400 evrov.

Mariboru je disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) izrekel kazen v treh delih. Nogometaši gostov so prejeli šest rumenih kartonov, zaradi česar bo klub oglobljen s 360 evrov, slednja kazen pa je neprimerljiva s tisto, za katero so poskrbeli najzvestejši navijači mariborskega kluba. Ti so večkrat poskrbeli za množično prižiganje bakel in drugih pirotehničnih sredstev, ki so povzročila več zelo močnih detonacij. Člani navijaške skupine so z metanjem bakel na igralno površino poskrbeli tudi za prekinitev tekme, znesli so se še nad stoli in sanitarijami stožiškega stadiona, žaljivo pa so vzklikali tako proti nasprotni ekipi kot proti NZS. Tako je disciplinski sodnik nogometnemu klubu Maribor izrekel kazen zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijaške skupin ter izražanja nasilja in nestrpnosti, ob upoštevanju predkaznovanosti, v višini 15.000 evrov.

Ker pa je poškodbe zaradi uporabe pirotehnike, predvsem v obliki opeklin, utrpelo več oseb, ob tem pa sta bila ogrožena tudi zdravje in varnost vseh akterjev na igrišču - gostujoča navijaška skupina je kar osemkrat odvrgla bakle na igrišče -, je disciplinski sodnik NZS poleg enotne denarne kazni nogometnemu klubu Maribor izrekel tudi pogojno kazen igranja na dveh domačih prvenstvenih tekmah Prve lige Telekom Slovenije brez prisotnosti gledalcev na severni in južni tribuni. Kazen se ne bo izvršila v kolikor člani organizirane navijaške skupine v preostalem delu sezone 2016/17 ne bodo storili podobnega ali težjega prekrška v obliki uporabe pirotehničnih sredstev.

»Žal je epilog derbija med Olimpijo in Mariborom kljub kvalitetni predstavi na zelenici, odličnemu obisku in izjemnim številkam TV gledanosti, ponovno poskrbel za negativen predznak, zaradi neodgovornega ravnanja svojih navijaških skupin pa sta najkrajšo potegnila oba kluba, kakor tudi slovenski nogomet,« so ob tem v izjavi za javnost zapisali pri krovni nacionalni nogometni organizaciji.