Volitve FIFA: princ Ali želi preprečiti petkov kongres

Jordanski princ Ali bin al Hussein zahteva, da FIFA prekliče petkove volitve, ker ni poskrbljeno za transparento glasovanje.

Š. Ro.
tor, 23.02.2016, 11:45; spremenjen: 14:05
Blatterjeva biografija

Osramočeni predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter bo prihodnji mesec izdal biografijo z naslovom Mission Football (Misija nogomet), ki jo je napisal Thomas Renggli, dolgoletni tiskovni predstavnik Blatterja. »To je resnično popotovanje skozi življenje Seppa Blatterja,« je povedal Alain Diezig iz založbe Werd&Weber. Osnutek v nemščini je tik pred izdajo, angleško izdajo pričakujejo junija, je še dodal založnik. Diezig je razložil, da so v knjigi orisana zgodnja Blatterjeva leta, njegovi začetki v športnem menedžmentu in vzpon po Fifini hierarhiji. Knjigo so začeli pisati pred majem 2015, ko se je začela kriza Fife in z njo povezani škandali. V knjigi niso izpustili niti afere, Renggli pa načrtuje, da bo tik pred izdajo napisal še poglavje o petkovem volilnem kongresu, ko bo Blatter dobil naslednika.

Pariz - Odvetniki jordanskega princa Alija bin al Husseina, kandidata za predsednika Mednarodne nogometne zveze, so na Mednarodno športno razsodišče v Lozani poslali zahtevo, da preprečijo petkov volilni kongres za prvega moža Mednarodne nogometne zveze (FIFA), saj tam ne bo poskrbljeno za dovolj transparentno glasovanje. Princ je na volitvah zahteval posebne kabine, kar pa je volilna komisija zavrnila.

»FIFA je zavrnila našo zahtevo za hiter postopek, da bi našli rešitev pred 26. februarjem. Zato je naravno, da gre princ Ali na CAS,« je v izjavi za javnost zapisala odvetniška ekipa jordanskega princa, ki je eden od petih kandidatov za novega predsednika. »Le transparentne volilne kabine lahko zagotovijo glasovalcu, da sledi srcu in zavesti ter ne pride do vsiljenih glasov in slikanja volilnih papirjev, da bi dokazali, da so sledili volilnih navodilom,« je še pojasnil eden od odvetnikov Renaud Semerdjian.

FIFA je sicer potrdila, da bo prepovedala mobilne telefone in kamere. Se je pa jordanskemu princu v pritožbi pridružil tudi eden od njegovih tekmecev Jerome Champagne. Zavzel se je, da FIFA prekliče akreditacije predstavnikom Evropske nogometne zveze in azijske nogometne konfederacijo, ki bodo po njegovem mnenju lobirali za šejka Salamana bin Ebrahima Al-Khalifo in Giannija Infantina; po mnenju mnogih glavna kandidata za predsedniški stolček.

Prijavi sovražni govor