Aleksander Čeferin novi predsednik Uefe

To je za Slovenijo zgodovinski dan: Čeferin je postal vodja ene najvplivnejših športnih organizacij na svetu.

Objavljeno
14. september 2016 08.45
Posodobljeno
14. september 2016 08.45
SOCCER-UEFA/
Jernej Suhadolnik, poročevalec, Š. Ro.
Jernej Suhadolnik, poročevalec, Š. Ro.

Atene − Evropska nogometna zveza (Uefa) je dobila novega predsednika − to je postal predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin. Na današnjem volilnem kongresu v Atenah je v glasovanju z 42:13 premagal edinega protikandidata Nizozemca Michaela van Praaga.

Čeferin se je pričakovano veselil zmage, ki so mu jo mnogi pripisovali pravzaprav že vse od objave kandidature, pa čeprav je v nogometu novo ime. Kot funkcionar je v nogomet vstopil šele leta 2011, ko je postal predsednik Nogometne zveze Slovenije. Toda z dobro kampanjo si je že pred glasovanjem zagotovil večinsko podporo 55 članic Uefe, kot je dejal, so ga nacionalne zveze podprle, ker si želijo sprememb in novih obrazov na čelu evropske nogometne zveze.

To je za Slovenijo zgodovinski dan: Čeferin je postal vodja ene najvplivnejših športnih organizacij na svetu. Kar se je še pred nekaj meseci zdelo nemogoče, se je danes v Atenah uresničilo.

»Hvala za izjemno podporo. Je velika čast, a hkrati velika odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name,« je takoj po izvolitvi dejal Čeferin.

Poraženec van Praag je športno sprejel poraz in obljubil pomoč. »Poraz seveda ni prijeten. Ampak zahvaljujem se za lepo kampanjo, dobre pogovore z vsemi vami. Aleksander je že pred časom v Italiji dejal, da nismo sovražniki. To je res. On je želel zvezo voditi na svoj način, jaz na svojega. Ampak danes je spregovorila demokracija, to spoštujem. Podpiral bom Aleksandra. Če bo potreboval mojo pomoč, mu bom vedno na voljo,« je povedal 68-letni van Praag.

Čeferina čaka dveinpolletni mandat, ki je krajši zaradi predčasnega slovesa suspendiranega predhodnika, Francoza Michela Platinija. S tem je postal sedmi predsednik Uefe. Pred njim so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.

Dogajanje smo spremljali v živo:

***

13.45: Novi predsednik Evropske nogometne zveze se želi pred selitvijo na sedež v Nyonu najprej pogovoriti z vsemi 55 članicami. Več lahko preberete tukaj.

11.20: Novi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin v primežu sedme sile. Rojakom je sporočil: »Smo bolj sposobni, kot si priznamo in priznamo drug drugemu; tudi na drugih področjih lahko igramo pomembne vloge.«

11.14: To je zgodovinski trenutek za Slovenijo. Slovenec je postal vodja ene najvplivnejših športnih organizacij na svetu.

Aleksander Čeferin prejema čestitke ob izvolitvi. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters

11.11: Van Praag: »Aleksander Čeferin lahko računa na mojo pomoč in podporo.«

11.09: Čeferin v zahvalnem govoru: »Dragi prijatelji, družina in majhna, lepa Slovenija sta ponosni name. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name. Hvala!«

11.08: Aleksander Čeferin je novi predsednik Uefe! Izid glasovanja: 42:13.

11.02: Glasovi so prešteti! Kakšen bo rezultat?

10.54: Konec glasovanja. Škatlo z glasovnicami so odnesli. Začenja se štetje glasov.

10.50: Svoj glas je oddala tudi Slovenija, v njenem imenu generalni sekretar NZS Aleš Zavrl.

10.38: Oddajanje glasovnic.

10.30: Čeferin je za svoj govor požel velik aplavz. Začenja se glasovanje. Vsak posamezni predstavnik nacionalne zveze posebej odda glas. Po abecednem vrstnem redu. Prva je glas oddala Albanija.

Generalni sekretar Uefe Theodore Theodoridis (levo) in Aleksander Čeferin pred začetkom volilnega kongresa. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters

10.21: »Pred nami so številni izzivi, nekateri tudi negativni, kot so ilegalne stave, doping ali nameščanje izidov. To bodo naši veliki izzivi, toda pred nami je predvsem veliko drugih, lepših nalog. O tem želim govoriti, o prijateljstvu, nogometu.«

10.19: »Vseh 365 dni na leto moram narediti več z manj kot drugi. Predsednik takšne zveze mora biti gotovo sposoben. Sem človek besed, dejanj in zelo timski človek. Nisem privrženec šova, nerealnih obljub in nastopaštva. Vsi vemo, da ne moremo dvigniti te čudovite organizacije z nerealnimi obljubami. Vi, predstavniki nacionalnih zvez, ste srce mojega projekta. Ves čas vas bomo obveščali o napredku in razvoju Uefe. Spremenimo Uefo skupaj.«

10.15: Aleksander Čeferin: »Dragi predsedniki, smo administratorji in čuvaji najlepše igre na svetu. Pred nami je velika odgovornost. Želim ustvariti ravnovesje med vsemi deležniki v tej družini. Nihče ne sme ostati pred vrati. Dragi prijatelji, številni me dobro poznate. Nekateri so rekli, da nisem dober vodja. Ne morem se označiti za dobrega vodjo in govoriti, da sem jaz vodja. Kdor to počne, ni vodja. Le delegati boste sporočili, kdo bo vodja. Da sem premlad? Ne vem, star sem 48 let, vodim svoje podjetje, dobro sem se znašel v nogometu.«

10.08: Omejitev starosti? »Ah, moja leta bi morala biti prednost, ne slabost. Ponosen sem na svojo starost. Poglejte le člane skupine Rolling Stones, mar so prestari za vrhunsko nastopanje? Če bom izvoljen, bom predlagal omejitev starosti za predsednika in člane izvršnega odbora na 75 let in največ 12 let skupnega mandata.«

10.05: Michael Van Praag: »Tu smo zaradi športa, ki igra tako zelo pomembno vlogo v Evropi. Nogomet je predolgo časa prehajal v domeno politike, vse se vrti le še okrog denarja. Predstavljati bi morali predvsem nogomet, otroke, nogometaše, ženske, ki so prav tako vse bolj navdušene nad nogometom. To je naše poslanstvo. Predstavniki manjših držav lahko računate name: dobili boste, kar želite in pričakujete. Solidarnost kotira najviše med mojimi prioritetami.«

Nagovor Čeferinovega protikandidata Michaela van Praaga. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters Pictures

10.02: Začenja se zares. V prvem krogu volitev predsednika Uefe bodo delegati volili z zelenimi volilnimi listki. Generalni sekretar Uefe Theodor Theodoridis bo klical delegate 55 zvez po abecednem vrstnem redu.

9.56: Vsak kandidat bo imel za svojo predstavitev 15 minut. Najprej Van Praag, nato Čeferin.

9.51: Evelina Christillin je bila izvoljena v svet Fife (ex izvršni odbor), na sporedu so še volitve novega predsednika Uefe. Pomerila se bosta kandidata Aleksander Čeferin in Michael Van Praag.

9.43: Slovenija se predstavlja na kongresu v Atenah. Navzočih je vseh 55 delegatov Uefe.

9.28: Kongres je nagovoril najstarejši podpredsednik Uefe Angel Maria Villar: »Na voljo imamo dva odlična kandidata. Ne glede na to, kdo bo zmagal na volitvah, Michael ali Aleksander, mu moramo prav vsi nuditi maksimalno možno podporo. Vsi smo ena družina.«

9.07: Prva beseda bo ob 10. uri pripadla Villarju, najstarejšemu podpredsedniku Uefe in prvaku španske zveze, ki bo podprla Čeferina. Villar bo predal besedo nekdanjemu predsedniku Michelu Platiniju, ki bo nagovoril navzoče v resortu Grand Lagonissi in dobil možnost za častno slovo od (nekdanjih) prijateljev. To je odobrila etična komisija Fife.

8.57: V luksuznem hotelu Grand Resort Lagonissi, okoli 50 kilometrov južno od atenskega pristanišča Pirej, se zbirajo novinarji z vsega sveta. Med več kot stotimi akreditiranimi novinarji smo opazili tudi Kitajce in Američane.

V torek popoldne sta Michael van Praag in Aleksander Čeferin še zadnjič nagovorila navzoče novinarje med daljšimi intervjuji in še enkrat predstavila svoja volilna programa.

Čeferin je v Atene pripotoval že v ponedeljek v družbi najtesnejših sodelavcev Aleša Zavrla, Ilije Kitića, Željka Pavlice in Matjaža Krajnika. V Atenah smo opazili tudi Vlada Šajna, ki vodi sodniško organizacijo evropskega nogometnega združenja skupaj s slavnima Pierluigijem Collino in Hughom Dallasom. Slovenci bodo v Atenah do petka.

***

Aleksander Čeferin. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters

- Čeferin je sprejel uradno odločitev o kandidaturi maja, potem ko so ga dolgo prepričevali za to potezo predsedniki nekaterih skandinavskih zvez, Italija in vodilni možje nacionalnih zvez z območja nekdanje Jugoslavije.

- Kandidati za predsednika Uefe so morali vložiti kandidature do 20. julija. V boj so se podali Angel Maria Villar (Španija), Michael van Praag (Nizozemska) in Aleksander Čeferin (Slovenija).

- V začetku avgusta se je zgodilo pričakovano. Najstarejši podpredsednik Uefe Angel Maria Villar je umaknil svojo kandidaturo, potem ko je ocenil, da nima možnosti za zmago. Španci bodo podprli Čeferina.

- Če je šlo sprva za Skandinavce, Italijo, Rusijo, Turčijo in države jugovzhodne Evrope, sta pozneje napovedali svoj glas za Čeferina evropski (nogometni) velesili Francija in Nemčija, kar je bržčas ustavilo še zadnje glasove Čeferinove opozicije.

- Kandidata NZS so v zadnjih dneh podprle številne članice Uefe, ki so bile navzven dolgo neopredeljene. Med njimi so nogometne zveze Poljske, Irske, Armenije, Gruzije, San Marina, Avstrije in Škotske.

- Novi predsednik Uefe bo potreboval za zmago v prvem krogu volitev absolutno večino, torej 28 od 55 glasov, v morebitnem drugem krogu pa navadno večino glasov.