Vse je pripravljeno za rekordni prestop

Pred izboljšanjem pogodbe je bila letna plača Jana Oblaka pri madridskem Atleticu 1,5 milijona evrov neto.

Objavljeno
12. februar 2016 18.35
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana - V obsežni dokumentaciji nogometnih poslov, ki jih objavljajo žvižgači pri Football Leaksu, so tudi listine o prestopu Jana Oblaka iz Benfice v Atletico Madrid. Poleg dogovora med kluboma obstajata še kopija računa in prva Oblakova pogodba z Atleticom. Kot pravijo pri Football Leaksu, gre za edine dokumente, ki jih premorejo v zvezi s slovenskim nogometom. Ključni podatek je, da je Oblak lani podpisal šestletno pogodbo (do konca sezone 2019/2020), po kateri mu je pripadalo 1,5 milijona evrov neto na sezono. Tretjino letnega zneska je prejel v desetih mesečnih izplačilih po 50.000 €, tretjino ob prehodu koledarskega leta (500.000 €) in še tretjino ob koncu vsake sezone (500.000 €). Zraven je dobil kolektivni dodatek, ki je bil določen glede na uspešnost prve ekipe Atletica, in osebni dodatek glede na število odigranih tekem. Oblaku je tako pripadalo še 300.000 € neto na sezono, če je na vsaj petih uradnih tekmah igral več kot 45 minut. Za prekinitev pogodbe (odkupno klavzulo) je bil določen znesek 47 milijonov €. Vse dokumente je Oblak podpisal sam in ne njegov zastopnik Miha Mlakar.

Oblak je v torek z Atleticom podaljšal pogodbo za dodatno leto, do konca sezone 2020/2021. Uradni podatki o novem dogovoru niso znani, ampak gotovo so izboljšani. Več medijev je poročalo, da je nova odkupna klavzula nastavljena na vrtoglavih sto milijonov €. Pri višini letne plače se lahko sklepa, da bo Oblak v prihodnje prejemal skoraj tri milijone €, s čimer bi prekosil Samirja Handanovića, ki pri Interju dobi 2,5 milijona € na leto in je (bil) najbolje plačan slovenski nogometaš. Blizu je še Kevin Kampl, ki pri Bayerju iz Leverkusna zasluži približno dva milijona €, največ pa med slovenskimi športniki zaslužita Goran Dragić v ligi NBA (približno 14 milijonov € na sezono) in Anže Kopitar v ligi NHL (približno šest milijonov €). Pri tem je pomembna razlika - plače v nogometni Evropi so v neto zneskih, medtem ko zvezdniki v ZDA dobijo bruto prejemke. Izpostaviti je treba še razliko med igralnimi položaji. Handanović in Oblak sta vratarja, ki spadata med najboljše na svetu, toda če bi igrala v zvezni vrsti ali v napadu, bi ob svoji kakovosti zaslužila vsaj deset milijonov € na sezono. Bistveno bolj slovita bi bila tudi delodajalca. Medtem ko sta Handanović in Oblak zdaj člana Interja in Atletica, bi kot napadalca igrala za Real Madrid, Barcelono, Bayern ali Manchester City, saj je v vsakem moštvu več kakovostnih ofenzivnih nogometašev kot vratarjev.

Nova pogodba, v kateri je odkupna klavzula več kot podvojena, a hkrati daljša le za eno sezono, je lahko jasen znak, da bo Oblak kmalu odšel v večji klub. Zgodovina nas uči, da se tovrstni dogovori sklepajo tik pred prestopi, vse z namenom, da bi bila odškodnina še večja. Dosedanji rekordni prestop med vratarji drži Gianluigi Buffon, ki je leta 2001 prestopil v Juventus za 45 milijonov €. Med vratarji je trenutno najbolj vroč David De Gea, ki je bil lani blizu odhoda v madridski Real (za 40 milijonov €), ravno Manchester United pa je hkrati stegoval lovke po slovenskemu vratarju. Če bo De Gea k Realu odšel letos, tako ni težko sklepati, kam bo odšel Oblak - v Manchester United, namreč. Le odškodnini bosta nekaj milijonov večji. 

Za dokumentacijo 650.000 €

V ozadju delovanja Football Leaksa (FL) so sicer Portugalci, ki delujejo prek ruskega spletnega strežnika. »Več podrobnosti vam ne moremo razkriti, saj gre za občutljive zadeve. Povemo lahko le to, da smo pogodbe prejeli iz več različnih virov,« so v pogovoru prek elektronske pošte sporočili iz FL. »Od 500 gigabajtov podatkov smo trenutno razkrili le dober odstotek vseh dokumentov. Materiala imamo še veliko,« opozarjajo nogometni svet.
Dokumentacijo so zbirali več let. Poleg objave pogodb največjih prestopov je glavni namen FL, da se izpostavi prevelik vpliv agentov in posredniških podjetij na trgovanje z nogometaši. »Nogomet izgublja verodostojnost, zato potrebuje reformo prestopnega sistema. Očitno je, da dosedanja ureditev ni v korist igralcev, klubov in navijačev, ampak agentov in investicijskih podjetij,« poudarjajo pri FL. »Pri skoraj vsakem večjem prestopu agenti in agencije vzamejo ogromne vsote denarja, kar ostane povsem skrito. Če hoče klub dobiti vrhunskega igralca, mora najprej skleniti posel z agentom, drugače nima nobenih možnosti, enako je pri podaljševanju pogodb.«

Zaradi svojih razkritij so pri FL prejeli več groženj, a tudi denarnih ponudb. »Nekdo je želel odkupiti našo dokumentacijo za 650.000 evrov, zraven pa predlagal vzajemno partnerstvo. Celotna ponudba je bila precej čudna, zato smo jo zavrnili,« pravijo pri FL. »Večkrat dobimo zelo nenavadna elektronska pisma, med njimi tudi grožnje. Dobro vemo, da jezimo vplivne ljudi, ki so del kriminalnih organizacij. Ampak ne nameravamo se ustaviti. Čeprav se zavedamo tveganj, bomo še naprej skušali živeti čim bolj normalno,« so dodali. 

Dokumentacija o prestopu Oblaka iz Benfice v Atletico je vse, kar pri FL premorejo o slovenskih nogometaših. Nedvomno zelo blagodejna informacija za vse slovenske agente in direktorje klubov.