Vse (nogometne) poti vodijo v Rim

Drevišnji derbi med Laziem in Romo zanimivejši od vseh tekem minulega konca tedna.

Objavljeno
25. maj 2015 12.34
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Kdo pravi, da italijanski nogomet izgublja stik z evropskim vrhom? Juventus bo igral v finalu lige prvakov, dva kluba s »škornja« sta priplezala do polfinala evropske lige, tudi končnica v serie A je napeta kot že lep čas ne. Rimski derbi med Laziem in Romo bi bil danes popoldne (18) lahko tudi spektakularen.

Konec tedna so resda poželi medijski prostor drugi klubi na Apeninskem polotoku. Prvaku Juventusu pojejo hvalnice v »njegovih« (Tuttosport) in »rivalskih« časopisih, tudi Milan pomilujejo v »njegovih« (Gazzetta dello Sport) in »rivalskih« medijih. Nogometaši Milana so, denimo, sinoči prejeli že 13. rdeči karton v tej sezoni; več, 15, jih je nanizala le Messina leta 2007. Ob tem pa je Milan že pred sinočnjo tekmo s Torinom prejel 49 golov – rdeče-črni jih niso prejeli tako veliko vse od daljne sezone 1948/49!

Največja italijanska kluba resda sodita med prežvečene tematike, danes bo Italija vendarle govorila le o rimskem derbiju med Laziem in Romo. »Derby della Capitale« bi bil lahko – glede na evropsko ponudbo zadnjih dni – celo najbolj zanimiva tekma na stari celini. Na mizi bo še veliko več od tradicionalnega rivalstva, ki je vzniknilo 8. decembra 1929, ko je premierni derbi odločil Rečan Rodolfo Volk (Roma je zmagala z 1:0).

Lazio in Roma se neposredno borita za ligo prvakov v sezoni 2015/16, pri čemer bosta začelo tekmo z različnih izhodišč. Roma (67 točk) si je že zagotovila najmanj kvalifikacije za LP, toda z morebitnim porazom bi lahko izgubila drugo mesto, ki prinaša neposredno udeležbo med evropsko nogometno elito. Tudi Lazio (66) ima še vedno vse v svojih rokah: z zmago nad Romo bi si priigral obetavno izhodišče pred zadnjim kolom, ko bo gostoval v Neaplju. Prav Napoli (63) upa na zmago Rome, s katero bi ostal v igri za 3. mesto – v zadnjem kolu bi moral pod Vezuvom le še premagati Lazio (Roma bo gostila ravnodušni Palermo). Iz Napolijevega tabora so kljub temu že izstrelili puščico proti Rimu: opozarjajo na možnost »prijateljskega« remija med sicer srditima tekmecema, s katerim bi tako Roma kot Lazio pobegnila Napoliju na neulovljivo prednost.

»Te špekulacije nas ne zanimajo. Nimamo dobrih izkušenj s tretjim mestom, saj smo v tej sezoni zapravili ligo prvakov prav v avgustovskih kvalifikacijah. Zato želimo premagati Romo in si neposredno priigrati ligo prvakov,« je sporočil Laziev trener Stefano Pioli. Podobno napovedujejo tudi v taboru Rome: da bodo poskušali z zmago že kolo pred koncem odpraviti dvom o tem, kdo bo – ob Juventusu – zastopal italijanske klube v najmočnejši nogometni ligi na svetu.

Nekaj že drži kot pribito: rekorder po številu nastopov na rimskih derbijih Francesco Totti si bo drevi pripisal 41. (!) tekmo z Laziem, ali bo dosedanjim 11 golom (tudi to je rekordni dosežek) primaknil še kakšnega, bo znano približno ob 19.50. Najbrž ni bojazni, da bi danes kdo zrušil strelski podvig Vincenza Montelle iz marca 2002, ko je v majici Rome nasul Laziu kar štiri gole (5:1). Bomo videli, kdo bo uspešnejši v veteranskem strelskem dvoboju svetovnih prvakov med Miroslavom Klosejem (36 let), ki je v Braziliji zrušil s piedestala Ronalda, in Tottijem (38), ki je vrnil Italijo med zmagovalce na šampionatu v Nemčiji 2006.

Uvod v derbi se je tako ali tako zgodil že prejšnji teden, ko je Lazio, ki je v sredo izgubil finale pokala z Juventusom, na nezadovoljstvo Rome dosegel preložitev tekme za dva dni.