Vse se začne in konča pri denarju

Fifa spreminja mundial: leta 2026 na nogometnem svetovnem prvenstvu kar 48 držav.

Objavljeno
11. januar 2017 01.04
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – V vrhunskem nogometu vse raste. Prihodki, dobički, odškodnine in plače, zdaj pa so pri Svetovni nogometni zvezi (Fifa) sprejeli tudi odločitev, da bo na svetovnem prvenstvu leta 2026 zaigralo kar 48 reprezentanc.

Da ni nič zastonj, dobro ve predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino. Na predsedniški stolček nogometne družine se je usedel tudi po zaslugi glasov iz nogometno manj razvitih držav, zato je zdaj uslišal njihovo željo, da poveča število udeležencev na svetovnem prvenstvu. Svet Fife je namreč včeraj potrdil, da bo leta 2026 na svetovnem prvenstvu sodelovalo kar 48 reprezentanc. To je dobrih 21 odstotkov vseh 211 članic Fife.

Zadnja večja tovrstna sprememba se je dogodila pred SP 1998, potem ko so število držav udeleženk povečali iz 24 na 32. Od leta 2026 naprej bo drugačen tudi format tekmovanja; 48 reprezentanc bodo najprej razdelili v 16 skupin po tri, v izločilne boje bosta napredovali dve najboljši selekciji iz vsake skupine, 32 reprezentanc pa se bo nato pomerilo v izločilnih bojih od šestnajstine finala naprej. V praksi to pomeni, da bo na prvenstvu 80 tekem (do zdaj jih je bilo 64), vendar bo svetovni prvak še vedno odigral največ sedem tekem. Po starem formatu je moral tri v skupini in še štiri v izločilnih bojih, v prihodnje bo imel dva obračuna v skupini in pet v borbi na izpadanje.

Spremembe bodo povzročile nekatere stranske učinke. Zaradi povečanega števila držav udeleženk v skupinskem delu ne bo derbijev najslovitejših reprezentanc, a bo imela zato vsaka tekma toliko večji pomen. Do zdaj se je večkrat dogodilo, da sta bili dve reprezentanci uvrščeni naprej še pred zadnjim, tretjim kolom v skupini, po novem sistemu pa bo skoraj vse odprto do zadnjega žvižga. Še toliko bolj bo pestro, v kolikor bo Fifa v prihodnje resnično sprejela sklep, da se nobena tekma ne bo končala z remijem, saj bodo v primeru neodločenega rezultata na vrsti streli iz enajstih metrov. To je tudi izvrsten način, da se izniči vnaprejšnje dogovarjanje dveh reprezentanc za remi, v kolikor ta rezultat obema omogoča napredovanje.

Nič še ni uradnega, toda Evropa naj bi imela po spremembi na mundialu 16 reprezentanc (po eno v vsaki skupini). Iz slovenskega zornega kota je to boljše, saj pomeni več prostora za preboj na SP, a po drugi strani se slovenska reprezentanca ni uvrstila na lansko evropsko prvenstvo s 24 udeleženkami. Za SP 2026 naj bi tako sklenili okvirni dogovor, da bo imela Evropa 16 moštev (13 do zdaj), Afrika 9 (5), Azija 8-9 (4-5), Južna Amerika 6 (4-5), Severna in Srednja Amerika in Karibi 6-7 (3-4), Oceanija 1 (0-1) in gostitelj 1 (1).

Največ bodo torej pridobile reprezentance iz Afrike, Azije ter Severne in Srednje Amerike in Karibov. Nenavadno je tudi, da se lahko pripeti, da bo imela Južna Amerika z devetimi naslovi svetovnega prvaka manj predstavnic kot preostali del celotnega ameriškega področja. Ampak pri tem vprašanju obstaja velika verjetnost, da bodo SP 2026 gostile Združene države Amerike skupaj z Mehiko ali Kanado, morda pa bodo mundial organizirale kar vse tri države skupaj. V tem primeru bi Fifa bržkone spremenila razmerje udeleženk glede na posamezne konfederacije.

Največji kritiki sprememb so v Evropskem združenju nogometnih klubov (ECA), toda njihova beseda nima nobene veljave. Nogomet se širi, širitev pa pomeni več denarja v blagajni Fife, saj so pripravili izračun, da naj bi format tekmovanja z 48 reprezentancami povečal prihodke za več kot 600 milijonov evrov. Mundial bi namreč postal dostopnejši za nekatere največje svetovne države brez nogometne tradicije (Kitajska, Indija, Kanada), kar pa odpira možnost za sklepanje novih milijonskih sponzorskih pogodb. »Nogomet nista samo Evropa in Južna Amerika,« odgovarja Infantino. »Spomnite se zadnjega mundiala. Kostarika je izločila Anglijo in Italijo!«