Vse v znamenju Reala, šampanjec hladijo v Barceloni

Leto 2017 bosta z medsebojnim derbijem sklenila Real Madrid in Barcelona. Nazadnje brez gola pred petnajstimi leti.

Objavljeno
21. december 2017 22.32
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Ne glede, kako globoko padeš, imaš v nogometu vedno novo priložnost za maščevanje. Real Madrid je v letu 2017 pobral skoraj vse možne lovorike, toda z morebitno zmago na zadnji letošnji tekmi bi pri Barceloni že dober teden pred novim letom navdušeno odpirali šampanjce.

Real Madrid je klub z največ lovorikami v zgodovini, toda še nikoli do letos ni osvojil petih lovorik v enem koledarskem letu. Madridčani prav tako še nikoli niso osvojili vseh možnih šestih lovorik v enem letu, kar je, denimo, pred osmimi leti uspelo Barceloni, vendar ta dejstva nakazujejo še na nekaj drugega – Real osvaja lovorike tudi takrat, ko je v celoti gledano v slabi formi, Barcelona pa za uspešnost potrebuje popolno sezono na vseh področjih. Madridčani so tako kar devetkrat v zgodovini postali evropski prvaki (od dvanajstih evropskih lovorik), brez da bi v isti sezoni osvojili tudi špansko ligo; na drugi strani je Barcelona vseh pet evropskih lovorik v istih sezonah oplemenitila še z državnim naslovom. A kljub temu ima Real precej več evropskih (12:5) in državnih lovorik (33:24), le v španskem pokalu vodi Barcelona (29:19).

V Kataloniji sicer ne priznavajo povsem nogometne zgodovine, češ da je Real precej srebrnine v vitrino prinesel zaradi politične pomoči, toda tudi moderna zgodovina kaže, da je v ligi prvakov uspešnejši madridski klub. Najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje se je pred prenovo leta 1993 imenovalo pokal državnih prvakov in Real je v primerjavi z Barcelono vodil v lovorikah s 6:1, odkar se tekmovanje imenuje liga prvakov, pa je razmerje 6:4 v Realov prid. In vse to je Realu uspelo, čeprav so pri Barceloni v zadnjih petindvajsetih letih navduševali trenerji Johan Cruyff, Frank Rijkaard in Josep Guardiola ter nogometaši Ronaldinho, Andres Iniesta in Lionel Messi.

Ampak prav toliko, kot je pomembna zgodovina, je nogomet tudi stvar trenutka. V zadnjih mesecih leta 2017 je Barceloni uspel občuten napredek, zato je hitro zbledela Realova avgustovska premoč v španskem superpokalu. Barca je s serijo zmag zavladala v novi sezoni španske lige, obenem je brez težav osvojila vrh v skupini lige prvakov pred Juventusom. Skoraj istočasno je v težave zašel madridski tekmec, saj Realovi zvezdniki po uspešni pomladi in poletju niso bili tako zavzeti tudi v jesenskih obračunih. Pri Barceloni imajo zato pred gostovanjem v Madridu kar 11 točk naskoka (s tekmo več), z morebitno zmago bi poskrbeli, da bi Real že izpadel iz borbe za naslov.

Podobno zgodbo sta v letu 2017 spisala oba največja zvezdnika Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Potem ko je Argentinec z Barcelono v LP neslavno izpadel že v četrtfinalu brez doseženega gola proti Juventusu, je Ronaldo z Realom ravno tedaj najbolj zaživel s petimi goli proti Bayernu v četrtfinalu, tremi proti Atleticu v polfinalu in še dvema proti Juventusu v finalu.

Po doseženih golih sta pred zadnjo tekmo izenačena pri številki 53. V Ronaldovo korist govori dejstvo, da je odigral manj tekem, v Messijevo pa, da ima več zadetkov za klub. Argentinec je tudi boljši v clasicih, saj je do zdaj na 35 tekmah dosegel 24 golov, od tega 16 v španskem prvenstvu, kar je največ v zgodovini na večnih derbijih. Ronaldo ima sicer 17 golov na 31 tekmah proti Barceloni v Realovem dresu. V celotni karieri sta se pomerila na 34 medsebojnih tekmah – Ronaldo ima 18 golov in 10 zmag, Messi pa 20 golov in 15 zmag.

Z obema najboljšima nogometašema na svetu je tudi težko pričakovati, da se bo clasico končal brez golov. Kaj takšnega se je nazadnje zgodilo 23. novembra 2002 na štadionu Camp Nou v Barceloni. V Madridu sta obe mreži mirovali nazadnje v davni sezoni 1986/87, pri takšnih zvezdnikih, ki jih imata Real in Barcelona ta trenutek, pa je težko pričakovati, da se bo sobotni spektakel ob 13. uri končal z 0:0.