Vsi največji klubi klečijo pred njegovimi nogami

Francoski nogometni up Kylian Mbappé, Monacov najdragocenejši najstnik.

Objavljeno
26. februar 2017 10.00
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Za Kyliana Mbappéja je bil torkov večer na stadionu Etihad v Manchestru poseben. Kdor ga še ni poznal ali je o njem slišal nekaj lepih mnenj, je tudi resnično videl, da je bilo vse res. Da je hiter kot blisk in neustavljivo prodoren, da bi lahko prekosil tudi najslavnejšega Monacovega otroka Thierryja Henryja. Zdaj vsi vedo, o kom se govori in piše.

Na otoškem spektaklu je bil počasen le takrat, ko je moral opraviti dopinški test. Kot po pravilu se je nujno zlo – oddaja urina – nekoliko zavleklo. Monacova nogometna odprava je na svojega najdragocenejšega fanta pred letom domov čakala na letališču. Pripeljal se je v taksiju.

Glede na impresivno predstavo bi lahko kar ostal v Angliji. Že dolgo ni nihče požel toliko navdušenja, kot ga je komaj 18-letni napadalec, o katerem so se na vseh možnih družbenih omrežjih spletli pogovori. Navijači največjih angleških klubov so kar hiteli k pozivanju vodstev klubov, da naj nemudoma kupijo napadalca, še preden bi ga lahko ukradli tekmeci. Toda ni bojazni, da bi ga. Monaco je Mbappéja »zaklenil« do leta 2019, na voljo bi bil le ob ponudbi, ki je niti ruski milijarder in lastnik Monaca Dmitrij Ribolovljev ne bi mogel zavrniti. Ta bi morala debelo preseči 50 milijonov evrov.

Mladi Parižan, ki nogometno gimnazijo opravlja na Azurni obali, se je v podobnem položaju znašel pred leti, ko je že imel sloves enega od najbolj nadarjenih nogometašev v Franciji. Izbrali so ga v najožjo selekcijo znamenite akademije v Clairefontainu. Potem so se francoski klubi »stepli« za najboljše. Monaco je bil najspretnejši ali pa najmočnejši v prepričevanjih očeta Wilfrieda (mati Fayza je bila rokometašica), sicer tudi nogometnega trenerja. Odkar je član Monaca, je postal njegov poseben projekt. Tudi filozofija kluba se je po začetnem vložku Ribolovljeve ekipe, več kot sto milijonov evrov, spremenila, saj se je pod ideološko taktirko portugalskega »know-how«, ki ga nadzoruje vsemogočni agent Jorge Mendes, preusmerila v ustvarjanje igralcev.

Podpredsednik Monaca Vadim Vasiljev je opogumljen nad bliskovitim Mbappéjevim razvojem samozavestno razglasil klubsko šolo za najboljšo na svetu. »Igralci, kot so Mbappe in drugi, potrjujejo, da ima Monaco najboljši projekt v Evropi za mlade nogometaše.«

Mbappéja že lep čas pozorno spremlja Arsène Wenger. Monaco je Wengerjev klub in iz njegovega obzorja ne more uiti niti en izstopajoči igralec. »Da, lahko bi bil novi Henry,« je pritrdil Wenger. A njegov Arsenal je zaradi omejenih finančnih zmožnosti in tudi slovesa moštva brez lovorik tako rekoč brez možnosti, da bi igralca lahko pripeljal pod svoje okrilje. Tudi Pep Guardiola je v analizi Monaca označil najstnika kot najnevarnejše orožje v dvobojih z vodilnim moštvom francoskega prvenstva. Ni se zmotil, Mbappé je, dokler je bil v igri, nenehno sejal paniko v Manchestrovo obrambo in z imenitnim pobegom ter golom za 2:1 nakazal senzacijo. Kdo ve, morda bi Monaco celo zmagal, če ga trener Leonardo Jardim ne bi prehitro potegnil iz igre. Venezulec s portugalskim potnim listom je ukrepal preveč zaščitniško in se zmotil. Ni pa preprečil občudovanja.

»Že v prvem polčasu je nakazal, da je naslednji francoski up; Kylian je navdušil. Je kot Henry v njegovih letih. Mbappé je zadnji knezov sin ...« so angleški mediji tekmovali, kdo bo spisal večje hvalnice drugemu najmlajšemu francoskemu strelcu v ligi prvakov. Pred njim je le Realov Karim Benzema, ki je prvi gol v LP zabil v starosti 17 let in 11 mesecev. Mbappé je bil star 18 let in dva meseca.