Junak topničarjev Welbeck vrgel rokavico rdečim vragom

Danny Welbeck blestel s tremi goli ob zmagi proti Galatasarayu. Brendan Rodgers po porazu v Švici branil Maria Balotelliju.

Objavljeno
02. oktober 2014 12.45
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Potem ko so ga odpisali pri Manchester Unitedu se je Danny Welbeck v dresu Arsenala na najlepši način oddolžil za kritike Louisa van Gaala, da ni rojeni strelec. Pred domačimi gledalci je ob zmagi topničarjev nad Galatasarayem s 4:1 zadel kar trikrat in postal šele šesti Anglež s »hat-trickom« v ligi prvakov.

Obenem je močno razveselil trenerja Arsena Wengerja, ki je sinoči praznoval 18. obletnico delovanja v londonskem klubu. »Danny ima v sebi močan instinkt za gol, ki je spet prišel na plano. Nisem vedel, da je tako hiter. Zaradi dobrega teka ima vedno čas, da mirno zaključi. Dobro je, da si na tak način utrjuje samozavest, upam, da ga bo to poneslo do novih uspehov. Njegovi dobri zaključki so sicer posledica tega, da želi pomagati ekipi. Celo moštvo je prikazalo dobro predstavi,« je povedal francoski strokovnjak, ki je na prvi tekmi doživel poraz proti Borussii, ki je sinoči na gostovanju pri Anderlechtu zmagala s 3:0.

Med strelce se je sinoči vpisal še Alexis Sanchez, tekmo pa z rdečim kartonom končal vratar Wojciech Szczesny, ki je zagrešil prekršek in 11-metrovko, ki jo je uspešno izvedel Burak Yilmaz.

Veliko razočaranje so sinoči v Baslu doživeli nogometaši Liverpoola, ki so proti Švicarjem klonili z 0:1, po golu Marca Stellerja v 52. minuti. To je bila že druga neprepričljiva predstava rdečih v ligi prvakov, ki so že na prvi tekmi komaj prišli do zmage nad Ludogorcem. Vendar pa trener Brendan Rodgers po tekmi ni želel zganjati panike: »Skupina je še vedno zelo izenačena. Mislim, da bo zlasti za končno 2. mesto napeto vse do zadnjega. Ne slepimo se, težko bo, a naš cilj ostaja, da se prebijemo skozi skupinski del. Razočarani smo zaradi poraza, toda že kmalu bomo imeli novo priložnost na Anfieldu,« je dejal trener angleškega moštva, ki ima zdaj v skupini B tri točke tako kot Basel.

Bolj kritičen je bil po tekmi kapetan Steven Gerrard, ki je dejal, da si Liverpool ni zaslužil točke. »Igrali smo premehko, v vseh pogledih smo bili drugi najboljši,« je dejal nogometaš. Eno izmed priložnosti za izenačenje je v drugem polčasu zapravil tudi Mario Balotelli, ki s svojo predstavo nikakor ni navdušil in se že znašel pod kritikami stroge angleške javnosti. Rodgers je sicer stopil v bran Italijanu, ki se je moštvu pridružil kot zamenjava za Luisa Suareza. »Trudil se je, bil blizu s prostega strela. Ve, kakšna je njegova naloga, poskušal je, a se ni izšlo,« je dejal.

Baslu je z zmago uspel novi angleški skalp, švicarsko moštvo, ki ga vodi Paulo Sousa, je v preteklih letih v evropskih tekmovanjih ugnalo že Manchester United, Tottenham Hotspur in Chelsea. Je bila ta zmaga največja doslej? »V tem trenutku, bi rekel, da. Zmagati proti klubu s takšno tradicijo in imeni, je nekaj velikega. Bil je popoln večer. Vsaka zmaga zase je posebna, da ti veliko samozaupanja in potrditev, da dobro delaš. Fantje so igrali na fantastični ravni, takšni, kot smo si jo želeli,« je povedal Sousa.