Wolfsburg vrgel rokavico Bayernu

Tuja prvenstva: Guardiola tudi v tretje neuspešen v nemškem superpokalu.

Objavljeno
02. avgust 2015 16.51
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Wolfsburg – Privržencem nemškega nogometa se obeta zanimiva sezona 2015/16 v bundesligi. Če gre soditi po »generalki« za novo sezono, tekmi za superpokal med Wolfsburgom in Bayernom, je kakovostna vrzel med najboljšima nemškima kluboma še manjša kot v zadnjem letu dni.

Že v minuli sezoni je bilo možno slutiti, da je postal Bayern pod vodstvom trenerja Pepa Guardiole predvidljiv in ranljiv; v Münchnu je bil boljši od Wolfsburga z 2:1, v Volkswagnovi prestolnici so bili boljši »volkovi« s 4:1. Wolfsburg je dobil tudi njuno prvo snidenje v sezoni 2015/16. Bavarci so bili navidez boljši, si priigrali več priložnosti, toda po 90 minutah tekme je bilo 1:1. Edina gola sta padla po akciji Bayernovega novinca Douglasa Coste (strelec Arjen Robben) in Kevina de Bruyna, čigar podajo je v 87. minuti unovčil rezervist Nicklas Bendtner. Takoj je sledilo izvajanje enajstmetrovk, v katerem so bili boljši gostitelji tekme s 5:4.

»Žal nismo zabili še kakšnega gola, zato smo bili kaznovani,« je jedrnato ocenil kapetan Philippe Lahm. Bavarski navijači lahko le upajo, da bodo poškodbe v tej sezoni bolj prizanesle Guardiolovemu moštvu kot lani, ko je to pogosto igralo zdesetkano, zavoljo tega je bilo nemočno tudi v izločilnih bojih lige prvakov.

Tudi poškodbe so sestavni del nogometa, zato razplet superpokala omogoča vpogled v trenutne razmerje moči v 80-milijonski državi. Do začetka sezone v bundesligi sta vendarle še slaba dva tedna – Bayern bo odprl sezono naslednji petek s Hamburgom –, Bavarci bodo dotlej igrali še dve »pripravljalni« tekmi; najprej z Milanom na t. i. pokalu Audija, nato še pokalni dvoboj v Nöttingenu.

Parižani še močnejši

Francozi bodo začeli svoje prvenstvo teden pred Nemci, tamkajšnja generalka, tekma za superpokal med PSG in Lyonom, pa je razkrila premoč Parižanov. Zdi se, da so ti še močnejši, zrelejši in bolj uigrani kot v prejšnji sezoni. Bržčas bodo bolj odločno kot doslej napadli odmeven uspeh v ligi prvakov.

PSG je dobil superpokal z goloma Aurierja in Cavanija, še bolj kot izid 2:0 je zgovorna statistika: Lyon je sprožil prvi »strel« na vrata Parižanov v 89. minuti tekme. Moštvo trenerja Laurenta Blanca je povsem nadzorovalo tekmo, Adrien Rabiot, Marco Verratti, Blaise Matuidi so držali žogo v svoji posesti (75:25), kolikor dolgo so hoteli. Delno razočaran je bil le Zlatan Ibrahimović, ki je sprožil daleč največ strelov (6) na vrata Lyona, a ostal brez gola.