Xabi Alonso: Lovoriko na EP nam lahko prinese le popolnost

Španija bo na Euro 2012 branila naslov evropskih prvakov - Xabi Alonso meni, da jih čaka eden največjih izzivov v karieri.

Objavljeno
23. maj 2012 16.02
Posodobljeno
23. maj 2012 16.24
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Madrid - Slabe tri tedne pred pričetkom evropskega nogometnega prvenstva udeleženci že razmišljajo o prihajajočih dvobojih. Zvezdnik Real Madrida Xabi Alonso je tako spregovoril o težavni nalogi Španije, ki bo na turnirju v Ukrajini in na Poljskem branila naslov evropskih prvakov. Danes je selektorja Vicentea del Bosqueja poklical tudi David Villa in uradno potrdil, da je zaradi poškodbe prvenstvo zanj že izgubljeno.

»Vse težje je zmagovati na takšnih tekmovanjih. Imamo dobro in izkušeno ekipo, toda zavedamo se, da so tudi preostale reprezentance zelo dobro pripravljene in željne lovorike. Mislim, da nas čaka težja naloga kot na EP 2008 oziroma SP 2010, saj bomo morali biti popolni, če želimo na koncu slaviti zmago,« je o velikem izzivu spregovoril Alonso.

Tudi Alonso se ni mogel izogniti vprašanju, ali rivalstvo med Barcelono in Realom vpliva na odnose znotraj »furije«. »Pri igranju za reprezentanco gre povsem za drugo vzdušje, zato lahko zagotovim, da so odnosi med nami zelo sproščeni. Ko nosiš dres z državnim grbom, zlasti na velikih tekmovanjih, je popolnoma nepomembno kako se je končala klubska sezona. Če si osvojil lovoriko, ti soigralci čestitajo oziroma ravno obratno. V prvi vrsti pa gre za boj za reprezentanco,« je zaključil 30-letni nekdanji član Livepoola.

Varovanci Vicentea del Bosqueja so trenutno na pripravah v avstrijskem mestecu Schruns, 26. maja jih čaka prva prijateljska tekma, saj se bodo pomerili z izbrano vrsto Srbije. »Furija« na dvoboju še ne bo v najmočnejši zasedbi, saj bodo manjkali člani Barcelone in Atletic Bilbaa, ki bodo 25. maja igrali finale kraljevskega pokala. Del Boaque je tako na seznam uvrstil nekaj mladih nogometašov, kot sta Iker Muniain (Athletic Bilbao) in Adrian Lopez (Atletico Madrid).

Španija bo sicer na Euro 2012 igrala v skupini C, kjer se bo merila s Hrvaško, Italijo in Irsko.