Z Bezjakovim prvencem zmaga Slovenije na Bonifiki

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi z 1:0 premagala Makedonijo. Edini strelec Roman Bezjak.

Objavljeno
23. marec 2016 15.59
Posodobljeno
23. marec 2016 16.30
NOGOMET Slovenija - Makedonija
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - V slovenski nogometni reprezentanci je po lanskem izpadu v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo zavel nov veter. Poslovili so se številni stalni in izkušeni člani, selektor Srečko Katanec pa je vpoklical številna nova imena. V novi podobi se je ekipa predstavila na prijateljski tekmi z Makedonijo v Kopru in zasluženo zmagala z 1:0.

Strelec edinega gola je bil Roman Bezjak, ki je sploh prvič zatresel mrežo v reprezentančnem dresu. Slovenija je v četrtem medsebojnem obračunu z Makedonijo prvič zmagala, prav tako je bila prvič uspešna na Bonifiki.

»Čestitke fantom za zmago. Zmagati je vedno lepo, čeprav to na prijateljskih tekmah zame ni primarna stvar. Z uvodnimi 15, 20 minutami nisem bil zadovoljen, nismo bili igrivi. Potem je bilo malo bolje, priigrali smo si tri lepe priložnosti. V drugem polčasu smo igrali bolje, fantje so pokazali igrivost, tako da smo zasluženo zmagali. Pristop fantov in odnos sta bila prava. Moramo pa, seveda, še delati, delati, delati,« je po tekmi ocenil Katanec.

V reprezentanci, od katere so se poslovili Mišo Brečko, Nejc Pečnik, Branko Ilić, Samir Handanović in Zlatan Ljubijankić, so tokrat manjkali tudi poškodovani Kevin Kampl, Andraž Šporar, Robert Berić, zaradi drugačnih razlogov ni Siniše Anđelkovića, Dejana Lazarevića, Dominica Maroha ... Zato pa so priložnost dobili novinci Miha Zajc, Enej Jelenič, Blaž Vrhovec, Matic Črnic, Nejc Skubic in Aljaž Struna.

V prvem polčasu brez golov

Selektor Katanec je v začetni enajsterici v konici napada priložnost dal Romanu Bezjaku, ob Milivoju Novakoviću je na klopi ostal Valter Birsa, tekmo pa so začeli tudi trije novinci: Aljaž Struna, Nejc Skubic in Miha Zajc. Uvodne minute niso prinesle nevarnejših priložnosti, nekoliko več so bili pri žogi gostje, pri katerih je poskusil Goran Pandev, pozneje z razdalje tudi Agim Ibraimi, toda vrat Jana Oblaka nista ogrozila. V slovenski reprezentanci so zapretili v 18. minuti, ko je Josip Iličić podal Bezjaku pred gol, a je napadalec Rijeke preslabo zadel žogo in jo poslal v roke makedonskega vratarja. Znova ga je Iličić našel nekaj minut pozneje, po strelu iz kota je Korošec poskusil z glavo.

Najlepša akcija je prišla v 35. minuti, ko je Zajc lepo podal do Iličića. Zvezdnik Fiorentine je z desne strani nevarno streljal proti golu, toda žoga je zletela mimo vratnice. V 40. minuti bi morala Slovenija voditi, toda Bojan Jokić je nerodno sprejel žogo, ki mu jo je pred gol poslal Benjamin Verbič, a zgrešil stoodstotno priložnost. Ob koncu polčasa so zapretili še Makedonci, toda brez prave nevarnosti.

Bezjakov prvi gol

V drugem polčasu je namesto Iličića na igrišče vstopil Birsa, namesto Strune pa Miral Samardžić. Birsa je v 53. minuti prvi poskusil s strelom na gol, a je žoga zletela visoko nad vratnico. Je pa bil pet minut pozneje natančnejši Bezjak, ki je stekel pred vrata po odlični podaji Verbiča, nekdanjega soigralca v celjskih vrstah, in z levico zabil svoj prvi gol v reprezentančnem dresu. Podajalca pri golu za 1:0 je kmalu zatem na igrišču zamenjal Andraž Kirm, Bezjaka pa v 69. minuti Novaković.

Nadaljevanje je minuti prineslo priložnost Zajcu, ki je meril previsoko, po prostem strelu Birse, je neuspešno z glavo streljal Samardžić. V zaključnih minutah so Makedonci stopnjevali pritisk in skušali izenačiti, v 90. minuti je pred golom dobro izbijal Jokić. Tekma bi se vseeno lahko končala z 2:0 v prid Slovenije, ko je bil v zadnji minuti sodniškega dodatka avtor obetavne akcije pred golom Novaković, a so gostje žogo izbili z golove črte.

Slovenska vrsta se bo v ponedeljek v Belfastu pomerila še s Severno Irsko.

Prijateljska tekma:

Slovenija - Makedonija 1:0 (0:0)

Stadion Bonifika, gledalcev 3000, sodniki: Mažić, Ristić in Djurdjević (vsi Srbija).

Strelec: 1:0 Bezjak (58.)

Slovenija: Oblak, Cesar, Al. Struna (od 46. Samardžić), Skubic, Jokić, Krhin (od 89. Vrhovec), Kurtić, Zajc (od 87. Jelenič), Verbič (od 63. Kirm), Iličić (od 46. Birsa), Bezjak (od 70. Novaković).

Makedonija: Dimitrievski, Ristovski (od 82. Siljanovski), Žuta (od 82. Kostovski), Ibraimi (od 55. Jahović), Trajkovski, Tričkovski (od 46. Alimi), Stjepanović, Gligorov (od 73. Cikarski), Šikov, Pandev (od 46. Nestorovski), Ristevski.

Rumeni kartoni: Al. Struna, Zajc; Ristevski, Ibraimi.

Rdeči karton: /.