Z Luizom bi Neymar lažje dihal

V pokalu konfederacij bo danes potekal polfinalni obračun med Brazilijo in Urugvajem (21).

Objavljeno
26. junij 2013 02.50
FBL-WC2014-CONFED-BRA-TRAINING
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Belo Horizonte – Nogometni dvoboji Brazilije in Urugvaja vselej veljajo za spektakularne, mnogi med njimi, kot tisti iz finala SP 1950, so bili epski. Tudi današnji južnoameriški clasico bo določil prvega finalista letošnjega medcelinskega pokala.

Pred 63 leti so Urugvajci vzeli mero Brazilcem pred 173.850 navijači na Maracani (viri navajajo tudi številko 200.000), za ponovitev scenarija je nocoj malo možnosti. Dejansko gre za dvoboj velikana s palčkom: Brazilci, ki imajo po svetu več kot 10.000 legionarjev, imajo samo v domovini več nogometašev, kot ima Urugvaj vseh prebivalcev (3,3 milijona). Tudi zadnji medsebojni tekmi so dobili petkratni svetovni prvaki, ki tudi na tem turnirju igrajo bolje iz tekme v tekmo.

Izbrancem selektorja Luiza Felipeja Scolarija ni treba igrati kvalifikacij za mundial 2014, Urugvajcem pač, in prav nič dobro jim ne gre, saj ta čas zasedajo šele 5. mesto v Južni Ameriki. Zmaga na zadnjem južnoameriškem prvenstvu – s čimer so si prislužili nastop na medcelinskem pokalu – bi šla hitro v pozabo, če ni jim spodletelo na poti do svetovnega prvenstva. In najboljša priprava za finiš kvalifikacij bi bil morebiten senzacionalen uspeh na generalki za SP.

»Vem, kako izkušena je zasedba Oscarja Tabareza. Povejte, je bilo Brazilcem proti Urugvaju kdaj lahko?« miri strasti po zmagah nad Japonsko, Mehiko in Italijo Scolari. Slednji je gotovo vesel, da sta brez težav vadila tudi »defenzivca« David Luiz in Paulinho, z njima na igrišču bi imel lažje delo tudi kvartet Neymar-Oscar-Hulk-Fred.

Urugvajci so na mundialu v Južni Afriki končali višje kot Brazilci, imajo čvrsto zasedbo v obrambi in raznovrstno v napadu (Suarez, Cavani, Forlan, Hernandez). Obeta se privlačna predstava, vprašanje je le, kje bo več navijačev: na štadionu Mineirão (62.547) ali na ulicah okrog njega ...