Z novo postavitvijo tudi večja posest žoge

Predstavitev klubov v 1. SNL: Domžale po odhodih Nejca Vidmarja in Nejca Skubica še učinkovitejše.

Objavljeno
23. februar 2016 19.10
KOLICCEVO 23.02. 2012 vodja investicij v podjetju Koliccevo Karton d.o.o. in predsednik NK Domzzale. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – »Če se bo ponudila priložnost, ..., je trener Domžal Luka Elsner jasno usmeril pogled v drugi del sezone. Vanj gre eden od najbolj zgledno organiziranih klubov v 1. SNL s 3. mesta (38 točk) in velikim tekmovalnim izzivom v pokalnem tekmovanju.

Z manjšimi zastoji po največjih uspehih in zaporednih naslovih najboljšega v državi (2007, 2008) so Domžale trajna vrednost SNL. Tudi v tej sezoni imajo eno od najvidnejših vlog in bodo pošteno zaostrile boj za prvaka. Tako kot lansko leto so igralci tudi v tej zimi brusili formo v turški Antalyji.

»Naš realen domet je ubraniti tretje mesto in poskušati največ iztržiti v pokalnem tekmovanju. Če bo zatajil kateri od vodilnega dvojca, ali kar oba, bomo pripravljeni vskočili v šampionsko bitko,« s 33 leti najmlajši trener v SNL, po »trenerski kilometrini« (103 uradne tekme) pa celo eden od najbolj izkušenih, smelo napoveduje pomlad. Ta bo razkrila, kako je v dolgem pripravljalnem obdobju izjemno študiozni in marljivi trener, ki se ne otepa pomoči tehnologije, nadomestil odhod dveh najvidnejših igralcev – Nejcev, vratarja Vidmarja in enega od najprodornejših krilnih branilcev Skubica.

»Za Vidmarjeva naslednika se potegujeta dva obetavna vratarja, za katera resda še ne vem, kako bosta delovala pod pritiskom, za Skubica in njegov slog ni bilo ustrezne zamenjave. Toda ponudili bomo nekaj več, stabilnost v predložkih, natančnosti čistih podaj. Trening tekme so nam dale dober občutek, čeprav te niso vedno najrealnejši pokazatelj. Največ pozornosti smo namenili boljši organizaciji in zaključevanju napadov. Ta del igre smo želeli dvigniti na višjo raven, medtem ko je bila igra v obrambi že doslej odlična,« je dejal Elsner in med novinci – »dobili smo, kar smo želeli,« je potrdil – izpostavil mlada igralca, Srba Filipa Jankovića in Azerbajdžanca Samirja Masimova.

Domžalčane pod Elsnerjevo taktirko odlikujejo visok ritem igre, dinamika, veliko teka, slabša stran je bila igra z večjo posestjo žoge in kontinuirano napadanje.

»Z novo postavitvijo 4-2-3-1, ki se bo spreminjala tudi v 4-3-3, bomo še bolj organizirani v napadalnih akcijah, kar nam bo omogočalo večjo posest in nadzor. Podrobnosti pa so približne iste kot prej. Napadali bomo po diagonali v smislu, da ustvarjamo višek igralcev z vtekanjem bočnih igralcev, da bo še več položajev za dvoboje ena na ena ... Bliskoviti nasprotni napadi s petimi, šestimi igralci bodo ostali odlika, zanje sta Matic Črnic in Aladin Šišić močna aduta. Vse skupaj naj bi prineslo učinkovitejšo igro,« je bil izčrpen in natančen Elsner.