»Za dom pripravljen« Šimunić bo še globlje segel v žep

Dolgoletni hrvaški nogometni reprezentant je razdelil javnost z vzklikanjem za mnoge spornih gesel.

Objavljeno
07. december 2016 16.49
ap_Simunic
J. P.
J. P.

Zagreb - Afera z vzklikanjem za nekatere spornih gesel, ki si jo je privoščil dolgoletni hrvaški nogometni reprezentant Josip Šimunić in je razdelila tamkajšnjo javnost, je po treh letih že povsem potihnila, očitno pa še ni dočakala epiloga. Zagrebško višje sodišče je namreč potrdilo pritožbo državnega tožilstva in danes 38-letnemu nekdanjemu odličnemu branilcu, ki si je ime ustvaril v Nemčiji pri Herthi, močno zvišalo denarno kazen - s prvotnih 5000 na kar 25.000 kun oziroma dobrih 3300 evrov.

»Obtoženec je kriv, da je 19. novembra 2013 na zagrebškem štadionu Maksimir po kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu z Islandijo prijel mikrofon, se postavil na sredino igrišča, vzklikal 'za dom', navijači pa so skandirali 'pripravljeni'. Ta vzklik simbolizira uradni pozdrav v času totalitarnega režima Neodvisne države Hrvaške in prezir do drugih ljudi in njihove verske pripadnosti,« je obrazložilo sodišče.

Šimunića, ki je zdaj član strokovnega štaba hrvaške izbrane vrste, je zavoljo incidenta kaznovala tudi Mednarodna nogometna zveza (FIFA) z globo 30.000 švicarskih frankov, obenem kar deset dvobojev ni mogel pomagati reprezentančnim soigralcem, zaradi česar je bil prisiljen izpustiti svetovno prvenstvo v Braziliji in tudi zapečatiti športno pot.