Za Jokića bo izziv igrati proti Ronaldu & Co.

Prestop v Villarreal za Bojana Jokića pomeni stopnico višje v karieri. Četrti Slovenec v prvi španski ligi.

Objavljeno
22. julij 2013 11.02
SLOVENIJA LJUBLJANA 07.09.2012 JOKIC BOJAN IN SHAQIRI XERDAN FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Na mizi so bile tri ponudbe, a slovenski reprezentančni branilec Bojan Jokić je ves čas razmišljal le o eni. Želja se mu je izpolnila, vstopil bo v »rumeno podmornico« in igral v prestižnem španskem prvenstvu. Klub ima po vrnitvi v prvo ligo visoke ambicije, prav tako Kranjčan, ki se želi izkazati že v pripravljalnem obdobju.

Jokić se je v minulih dneh še privajal na novo okolje, klub, trenerje in soigralce. Na štadionu El Madrigal se je že spoznal tudi z navijači, ki so ob njem pozdravili še dva novinca, Tomasa Pina in Aleksandra Pantića, najbolj navdušeni pa sicer bili nad bivšim velikim upom Barcelone Giovanijem dos Santosom, ki se je pred novo sezono preselil iz Mallorce. »Gre za kakovosten klub, ki ima v Španiji velik ugled. Spoznal sem že trenerja in soigralce, zaenkrat lahko govorim le v presežnikih. Vsi so večinoma špansko govoreči, toda mislim, da se bomo dobro ujeli,« je o prvih vtisih poročal slovenski reprezentant. Kot načrtuje, s španščino ne bo imel večjih težav, za zdaj si spretno pomaga z italijanskim jezikom. »Se sicer že trudim malo govoriti špansko, a mislim, da zaenkrat bolj brcam v temo. Doslej smo me vsi razumeli, zato verjamem, da se bom hitro naučil,« je bil prepričan.

Tudi mestece, ki bo v naslednjih sezonah njegov novi dom, je hitro vzljubil. »Mesto je razmeroma majhno, ima okoli 50.000 prebivalcev, toda ljudje so zelo prijazni in odprti, priskočijo ti na pomoč,« je bil navdušen nad krajem, ki leži 64 km severno od Valencie. Tam si bo sčasoma uredil tudi stanovanje, v katerem bosta živela z dekletom Natašo, ki bo sicer zaradi magistrskega študija razpeta med Ljubljano in Vila-realom, kakor se mesto imenuje v lokalnem dialektu.

Po treh sezonah v Chievu je bila zanj sprememba dobrodošla, četudi Verone ni zapustil z lahkim srcem. »Tam sem preživel najlepši čas svoje profesionalne kariere. Življenje v Veroni mi je bilo všeč, bil sem blizu doma, tudi v klubu sem bil zadovoljen s svojo vlogo. Razmeroma veliko sem igral. Ni mi bilo vseeno, ko sem odhajal, a so mi dali vedeti, da imam tam vedno odprta vrata,« je povedal branilec, ki se podobne vloge nadeja tudi v novem klubu. Kot pravi, se sicer o njegovi vlogi in položaju še niso pogovarjali, za to bo še čas. Najprej se mora dobro vklopiti v ekipo, se naučiti jezika, spoznati soigralce. Priprave so že v polnem ritmu, za njim je tudi že prva prijateljska tekma. A se dobro zaveda, kako pomembno je tudi obdobje treningov pred sezono. Treba se je dokazati, zato je v ekipi že čutiti nekaj tekmovalne napetosti. »Prisotna je iz dneva v dan. Zaenkrat mi gre dobro, upam, da bo šlo tako tudi naprej. Da mi le ne bi načrtov pokvarila kakšna poškodba, ostalo bo že prišlo samo od sebe,« se je nadejal nogometaš, ki ga s 27 leti že uvrščajo med bolj izkušene. »Vsekakor bo moj cilj, da to dokažem. Od vsega začetka želim čim bolje igrati, da bom pozneje dobil čim več priložnosti.«

Jokić ni skrival, da se mu je s selitvijo v Villarreal izpolnila velika želja o igranju v enem od velikih španskih klubov. »Bil sem prosti igralec, dolgo sem čakal na te ponudbe. Želel sem si ostati na približno enaki ravni kot v Chievu, a mislim, da sem s tem prestopom šel še višje. Villarreal ima visoke ambicije. Ne želi se boriti le obstanek v ligi, temveč za vrh. Vsekakor je to velik korak v moji karieri. Način dela in organiziranost kluba sta na zelo visoki ravni in že po prvih treningih sem videl, da bom lahko še napredoval,« je o visokih načrtih še povedal edini slovenski nogometaš, ki bo v tej sezoni igral v prvi španski ligi. Tudi doslej so se v primeri division poskusili le trije Slovenci: Zlatko Zahović (Valencia), Dalibor Stevanović (Real Sociedad) in Branko Ilić (Real Betis).

Igrati proti slovitim španskim klubom in odmevnim imenom, med katerim sta dva, ki veljata za najboljša na svetu, bo nekaj posebnega. »Seveda bo izziv igrati proti Ronaldu. Sanje vsakega nogometaša so, da nekoč igra z največjimi zvezdniki. Toda o tem za zdaj ne želim preveč razmišljati. Za to bo čas, ko bo na sporedu kakšna tekma z Barcelono ali madridskim Realom. Tedaj bom seveda skušal čim bolje odigrati tekmo, to je vse.«