Za letos konec rumene evropske pravljice

Kvalifikacije za EL: Domžalam po hudem boju v končnici zmanjkalo moči.

Objavljeno
25. avgust 2017 01.14
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Marseille – Senzacije, potem ko so Domžalčani že izločili favorizirane Nemce iz Freiburga, na vročem francoskem jugu tokrat le ni bilo. Rumeno-modri so zlasti v 1. polčasu zelo namučili favorizirani Olympique, pri izidu 0:0 zadeli vratnico, ob koncu pa so se Francozi veselili zaslužene zmage ter tako uvrstitve v jesenski skupinski del evropske lige.

Vse, kar so v zadnjih dneh napovedovali Domžalčani, češ da že prav nestrpno odštevajo do prihoda v »kotel«, eno najbolj vročih nogometnih aren stare celine, se je res uresničilo. Ozračje v toplem četrtkovem večeru je bilo peklensko, toda sodeč po tistem, kar se je pozneje dogajalo na igrišču, hrabrim in uigranim gostom iz Slovenije, to še zdaleč ni spodrezalo nog. Še več! Nevedoči obiskovalec tekme bi dolgo ugibal, kdo je tukaj ponos Francije, in sploh edini klub te dežele s prestižno lovoriko lige prvakov, kdo pa palček iz dežele dveh milijonov prebivalcev med alpskim, sredozemskim in panonskim svetom z neprimerljivo nogometno zgodovino v primerjavi s Francozi …

Toda ambiciozni 34-letni strokovnjak Simon Rožman, Štajerec na klopi Domžal, se je dobro zavedal, da za podvig v omenjenem kotlu ob izhodišču s prve tekme (1:1) njegovi igralci preprosto morajo zabiti vsaj en gol! In dejansko so se tako rumeno-modri tudi postavili po robu favoriziranim gostiteljem. V udarni enajsterici gostov sicer ni bilo povratnika po poškodbi Gabra Dobrovoljca, tudi prvi as domače vrste Dimitri Payet po »bolniški« še ni bil nared za hud boj. Domžalčani pa so dejansko slovite Francoze poskusili stisniti na domačo polovico, ustvarjali iz vseh smeri, pogosteje streljali iz kota kot gostitelji in ne nazadnje tudi prvi zatresli mrežo. A ob Blažičevem strelu z glavo je stranski sodnik pri priči dvignil zastavico, zaradi ofsajda domžalskega vodstva takrat, v 14. minuti, ni bilo. Toda prav lahko bi vodili ducat minut pozneje, ko sta si Senijad Ibričić in Jure Balkovec imenitno omislila izvajanje prostega strela, a je po poskusu slednjega žogo ustavila vratnica …

Temperamento občinstvo je bilo v šoku, žvižgi nezadovoljstva so bili iz minute v minuto glasnejši, nakar pa je sledil že viden scenarij, o katerem je denimo pred enim tednom spregovoril Ibričić, tudi sinoči režiser domžalske igre ob prenosu v bližino vrat gostiteljev. Marseille pač z vsemi svojimi izkušnjami kot sleherno veliko moštvo zna kaznovati tekmečeve spodrsljaje. In tako je prevlado gostov prekinil junak večera Valeire Germain, letošnja okrepitev iz Monaca. Spretno je zabil gol z glavo za domače vodstvo, po katerem se Domžale nikakor niso vdale, a na dlani je bilo, da je zdaj senzacija že zelo težko uresničljiva.

Resda je bil Lovro Bizjak še v 1. polčasu blizu izenačenja, a tudi vratar Dejan Milić je takrat Germainu preprečil še drugi gol. Ni pa mu ga mogel v 56. minuti, ko je igralec tržne vrednosti 10 milijonov evrov, zadel še v drugo. Tudi v končnici se rumeno-modri niso vdajali, bojeviti Jan Repas je bil ob zadnjem nastopu za Domžale blizu seznama strelcev, nakar je vse upe odpihnil tretji domači gol. Rumene evropske pravljice je za to sezono konec.