Za ligo prvakov hitreje in močneje kot v Ljudskem vrtu

V Celtic Parku v Mariboru za preboj med 32 najboljših klubov stare celine zadostujeta neodločen izid, višji od 1:1, ali zmaga.

Objavljeno
25. avgust 2014 15.04
Agim Ibraimi (NK Maribor), Celtic FC, 20.8.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec

Glasgow – Zdaj ali nikoli! To bo današnje vodilo Mariborčanov pred nabito polnimi tribunami štadiona Celtic Park. Poskušali bodo ponoviti zgodovino: na včerajšnji dan pred 15 leti je Maribor z drugo zmago izločil Lyon in se prvič uvrstil v ligo prvakov. Za drugo senzacijo drevi potrebujejo najmanj neodločen izid, višji kot je bil v Ljudskem vrtu – 1:1. Ali kakršnokoli zmago.

Že na letališču Edvarda Rusjana je bilo čutiti izjemno pozitivno vzdušje v mariborski odpravi, ki je v največje škotsko mesto odpotovala v velikem Adriinem airbusu in je štela dobrih 100 potnikov, vključno z najvidnejšimi mestnimi veljaki, vplivneži ter privrženci vijoličastih iz drugih slovenskih regij. Prevevali so jih nasmehi, pozdravi in pozitiven duh. Seveda je tako tudi v nogometni zasedbi, v kateri vse niti čvrsto drži Zlatko Zahović. Športni direktor ne skriva, da bi z uvrstitvijo Maribora v ligo prvakov izpolnil še enega od nogometnih ciljev v svoji bogati in uspešni karieri. Nemara celo večjega, kot jih je kot nogometaš v dresih Porta, Olympiacosa, Valencie, Benfice ali reprezentance. Zdajšnji Maribor je vendarle njegov veliki projekt, otrok, ki odrašča in se šola v najzahtevnejših konkurencah.

»Maribor je že najmanj četrtič v evropski ligi. Stopnička višje ni naša obveznost, toda uvrstitev v ligo prvakov ni nerealen cilj. Pred nami je še vsaj 90 minut dvoboja, v katerem nismo favoriti, pač pa resni izzivalci, ki bodo zgrabili najmanjšo priložnost, da bi ujeli sanje. Smo optimisti in športniki, ki verjamejo v svoje sposobnosti,« je razmišljal vodja vijoličaste športne posadke. Ta ima v trenerju Anteju Šimundži in njegovih pomočnikih vendarle glavne arhitekte načrtov, v Damjanu Boharju, Agimu Ibraimiju (na fotografiji v dvoboju z Virgilom van Dijkom), Daretu Vršiču, Marku Šulerju in drugih pa njihove najmočnejše izvajalce.

»Ne smemo se privoščiti tako slabega in bojazljivega štarta v tekmo, kot smo si ga v Ljudskem vrtu. V vzdušju, ki nas čaka, bi bilo to samomorilsko dejanje. Prvo tekmo smo do potankosti analizirali in videli, kje smo delali napake in kakšne. V dvobojih s telesno močnejšimi tekmeci bomo morali biti še bolj agresivni, v napadalnih akcijah pa nevarni. Če nam bodo to dovolili, bomo poskušali tudi z večjo posestjo žoge priti do ravnovesja in položaja, ki nam bi odpiral možnosti za bliskovite nasprotne napade. Prostora bo več kot v Mariboru, Celtic bo pred domačimi navijači kljub ugodnejšemu izidu v vlogi napadalca. To bo naša velika priložnost,« je pričakovanja o podobi na igrišču odkrival nekdanji reprezentant in najtesnejši Šimundžev pomočnik Saša Gajser.

Šimundža, veliki mariborski junak izpred 15 let, seveda ni bil pripravljen deliti taktičnih načrtov in morebitnih igralskih rokad. Toda prav veliko ni mogoče skrivati. Mariborčani, če bi sodili po prvem dvoboju, morajo omejiti zaostanek v telesni moči in hitrosti, s čimer bi okrepili tudi svojo napadalno prebojnost in zanesljivost v obrambi. Ponujata se dve spremembi: da bi Marcosa Tavaresa v enajsterici nadomestil postavnejši in hitrejši, toda tehnično sila nespretni Jean-Philippe Mendy in da bi Amirja Derviševića v vlogi zadnjega zveznega igralca zamenjal izkušenejši Aleš Mertelj.

»Škoti so kot Angleži. Igrajo trdo in nepopustljivo. Tekme so telesno zahtevne, a v takšnih uživam,« je dejal Mendy.

Kako okrepiti najšibkejši člen in se kakovostno ubraniti pred visokimi podajami v kazenski prostor, je odvisno predvsem od dobrega sodelovanja osrednjih branilcev Aleksandra Rajčevića in Marka Šulerja ter vratarja Jasmina Handanovića, ki je bil pred tremi leti veliki junak dvoboja s Celticovim največjim domačim tekmecem Rangersom na štadionu Ibrox.

Manka centimetrov in poskočnosti pač ne bo mogoče nadomestiti z drugim kot s spretnostjo, z zbranostjo in tudi s kakšnim zvitim prijemom, ki ne bo viden madžarski sodniški ekipi na čelu z avtoritativnim prvokategornikom Viktorjem Kassaijem. Nekdanja sodniška št. 1 bi lahko bil mariborski tihi adut, a na to se ne kaže zanašati. Očitno je tudi Evropska nogometna zveza (UEFA) tej tekmi dala veliko težo, saj trojka ključnih mož sodniške organizacije pri UEFA Pierluigi Collina, Hugh Dallas in naš Vlado Šajn (z aktiviranjem svežega upokojenca Howarda Webba bo kmalu četverka) sodnikom Kassaijevega kova vendarle nameni tekme prvega razreda.