Za manj tujcev v ruskem nogometu

Minister za šport Vitalij Mutko: V prvi ligi imamo 16 klubov, sami pa preštejte, koliko domačih nogometašev dejansko igra.

Objavljeno
29. april 2015 14.48
FBL-EUR-C3-ZENIT-SEVILLA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Moskva - Vsesplošno krizo v ruskem klubskem nogometu želijo prireditelji prihodnjega svetovnega prvenstva leta 2018 rešiti z omejitvijo števila tujih nogometašev v ligaškem tekmovanju. Po besedah ministra za šport in člana izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Vitalija Mutka bo treba pošteno prevetriti moštva, če bo želela biti Rusija konkurenčna na mundialu pred domačimi privrženci. »V prvi ligi imamo 16 kolektivov. Sami pa preštejte, koliko Rusov dejansko igra. Manevrskega prostora je ogromno,« je neomajen Mutko.

Minuli teden je sicer predlog zakona o omejevanju tujih igralcev v predvsem ekipnih športih preskočil prvo oviro v ruskem parlamentu. V nogometnem prvoligaškem tekmovanju je zdaj dovoljenih sedem tujih okrepitev, vidno vlogo v 16-članski elitni ligi pa igrajo predvsem brazilske okrerpitve.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v Braziliji je »zbornaja komanda« pod taktirko bajno plačanega italijanskega trenerskega lisjaka Fabia Capella izpadla že v skupinskem delu, v kvalifikacijah za euro prihodnje leto v Franciji pa je v svoji skupini G šele na tretjem mestu - za Avstrijo in Švedsko.