Za Neymarja 222 milijonov evrov še premalo

Negativna posledica Brazilčevega rekordnega prestopa bodo absurdne prodaje povprečnežev za 50, 60, 80 milijonov evrov. 

Objavljeno
13. avgust 2017 02.28
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ob vseh komentarjih nogometnih poznavalcev in laikov ob prestopu Brazilca Neymarja za rekordni odškodninski znesek 222 milijonov evrov iz Barcelone v Paris St. Germain sem se še najbolj nasmejal tistim, ki so pod vplivom navijaštva ali sovraštva opletali o Brazilčevem učinku in znanju. Češ da ni strelec, da ni sposoben biti vodja, da je precenjen, da se samo valja po tleh ... Ni kaj, nogometni navijači s(m)o redko objektivni, subjektivni pa preveč.

Poigral sem se s številkami, da bi lahko ubral kolikor toliko objektivno pot do tega, ali je odškodninski znesek z dodatki vred, ki prestop bližajo že vsoti pol milijarde evrov, res tako »bolan«. A preden bi se lahko z vami, dragi navijači in laiki, spoprijel, velja razjasniti Neymarjev igralni položaj in njegovo primarno nalogo, ki tudi določa vrednost na trgu. Brazilec ni bil izurjen, da bi bil klasičen strelec, kvečjemu je bil izbrušen, da bi bil sodoben, raznolik napadalec z značilnostmi zveznega igralca, plejmejkerja. Takšnih v sodobnem nogometu ni prav veliko. Če so, se z Neymarjem ne morejo meriti. V preigravanju v šprintu, morda najzahtevnejši tehnični in telesni prvini, mu ni nihče kos.

Neymarjevi dosežki so – ob upoštevanju, v kakšnem klubu je igral in s kom – brez kančka pomislekov vredni sto milijonov evrov. V več sto jih povečujejo druge odlike in prednosti, od karizmatičnosti, nacionalnosti, mladosti, prepoznavnosti, najboljšega možnega ekonomskega trenutka ... Ta je v odlični formi, mar ne? Še posebno če glavni plačnik prestopa, katarski šejk Naser al Kelaifi, pet milijonov sodčkov nafte (vrednost sodčka se suka okoli 44 evrov) brez težav pretvori v plačilo Neymarjeve odškodnine ali, na primer, proda del svojih zlatih zalog – 208.000 unč (unča se suka okoli 1060 evrov).

V zadnjih treh sezonah je Neymar v španskem prvenstvu igral 97 tekem, zabil 59 golov in zbral 42 asistenc. Po hokejsko njegov zbir znaša 101 točko. Z Barcelono je osvojil vse, kar je bilo mogoče, v njenem zadnjem naslovu evropskega prvaka (2015) je imel ključno vlogo prav v polfinalu in finalu. Z desetimi goli je bil ob Messiju in Ronaldu najboljši strelec, nad njim je bilo narejenih tudi največ prekrškov. Ni slabo za igralca v Messijevi senci, iz katere lahko izstopi le v drugem klubu. Še najbližje v seštevku zadnjih treh sezon med najboljšimi strelci, kar Neymar po izobrazbi ni, mu je bil Zlatan Ibrahimović – 83 tekem/74 golov/24 asistenc/98. Neymar ima 25 let, Ibrahimović 36. Namenoma sem izpustil 32-letnega Cristiana Ronalda in 30-letnega Lionela Messija. Še vedno sta igralca z drugega planeta, a se zaradi starosti na trgu ne moreta več kosati z mlajšim Neymarjem, pred katerim so najbolj ustvarjalna leta.

Jose Mourinho je dejal, da je Neymar vreden vsakega centa. Prvi učinki – vidni v ligue 1, Parizu, Franciji, po svetu – kažejo, da bi lahko bil vreden še več. Portugalec je izpostavil negativne učinke njegovega prestopa, ki bodo vidni v prodajah »povprečnežev« za 50, 60, 80 milijonov evrov. Ni se zmotil, absurd nogometnega tržišča je, da je Manchester City v dveh letih plačal 230 milijonov evrov odškodnine za štiri branilce in vratarja, ki so izključno strošek. Kdo jih zna našteti?