Za prvake je vrag že odnesel šalo

V velikem derbiju 7. kola državnega prvenstva se bosta pomerila Domžale in Maribor, Olimpija bo gostovala v Celju.

Objavljeno
29. avgust 2014 16.45
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Celtic je že pozabljen, nov največji mariborski izziv je domača liga, v kateri bosta v današnjem, 7. kolu kar dva derbija moštev z vrha lestvice. Prvi bo v Celju, kjer bo gostovala Olimpija, drugi bo v mariborsko obarvanih Domžalah. Danes bosta še tekmi v Novem mestu in Novi Gorici, včeraj sta na Ptuju igrala Zavrč in Kalcer Radomlje.

Celje: Celje – Olimpija (sobota, Roberto Ponis, 17): Igro presežkov so Celjani naposled oplemenitili z goli. Ali bo to dovolj za boj za vrh lestvice, bo razkril dvoboj z Ljubljančani. Ti nimajo tako privlačne igre, a igrajo pametno in predvsem za točke. Imajo Nika Omladiča, plejmejkerja, ki je svoj talent naposled začel spreminjati v odločilne gole in igre. Ni edini, tudi Andraž Šporar počasi jemlje zalet. Če bo še dodal ritem s kakšnim pretečenim kilometrom več, potem morda le še ni izgubil možnosti za vidnejšo priložnost v tujini. Njegov celjski vrstnik Benjamin Verbič je nemara še bolj vroč, zato bo njun dvoboj še eden v nizu vznemirljivih in pomenljivih.

Domžale: Domžale – Maribor (Matej Jug, 20.05): Vrag je odnesel šalo, je že v Glasgowu usmeril pogled v SNL novi trenerski junak Ante Šimundža. Vedno je težje loviti zaostanek in Mariborčani ga že imajo. A to je najmanjša ovira, težja (višja) bo praktična domžalska igra z malo tveganja in precej teka. Domžalčani so postali mojstri onemogočanja igre, kar jim omogoča taktična disciplina in dobra telesna pripravljenost. Kljub imenitnemu rekordnemu nizu pa pri Domžalčanih pogrešamo mojstra, ki bi odstopal. Še nedolgo nazaj so že mešali štrene s kolektivnim pristopom brez zvezd. Na koncu se jim ni izšlo. Izziv za trenerja Luko Elsnerja torej ostaja – igra, ki bo najbolj nadarjene ločila od marljivih povprečnežev. Seveda z zbiranjem točk vred. Odhod domžalskega aduta Saša Aleksandra Živca na Poljsko pa razgalja težave večine slovenskih klubov. Zaradi kritja stroškov morajo prodajati najboljše, ne da bi še prej izvlekli največ, kar se da – od ekipe in igralca.

Novo mesto: Krka – Luka Koper (nedelja, Miran Bukovec, 17): Kdo bo nasledil Rodolfa Vanolija, ki je po dveh letih končal svojo koprsko zgodbo? Naslednika naj bi izbral sveži športni direktor Matej Mavrič Rožič. Bo borec, kar je bil sam kot igralec, ali lisjak s spretnim jezikom? V vsakem primeru bo treba biti previden. Četudi rezultati tega še ne kažejo – za njimi je pet zaporednih porazov – imajo na Bonifiki imajo izjemen rod, ki ga tako rekoč ne smejo zavoziti.

Nova Gorica: Gorica – Rudar (Damir Skomina, 20): Naprej s Slovenci in z manj kakovostnimi Italijani. To je zdaj goriška realnost, ki bo izziv tudi za trenerja Luigija Apollonija. Z velenjskim kolegom Jernejem Javornikom sta na istem: oba imata slabši zasedbi kot v minuli sezoni.