Za uteho ob porazu je Tavares ujel Škaperja

Celje z borbeno igro v 17. kolu 1. SNL končalo Mariborov niz brez poraza, prvaki do konca jeseni le še v Ljudskem vrtu.

Objavljeno
27. november 2017 00.39
Nogometna tekma Celje - Maribor 25.novembra 2017 [nogomet,šport,Celje,Maribor]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Celje je nastavilo prvo ligaško mino Mariboru. V 17. kolu 1. SNL je Maribor izgubil prvo tekmo v sezoni, a pretiranega razočaranja med vijoličnimi ni bilo. Razlog? Marcos Tavares je naposled ujel Štefana Škaperja. Brazilec in Prekmurec si delita naziv najboljšega strelca 1. SNL s 130 goli.

Legendarni Pef je za svoj rekordni strelski dosežek potreboval devet sezon in 226 tekem, kapetan Maribora pa enajst sezon in 322 tekem. Škaper je zabijal gole samo za dva kluba v 1. SNL, Beltince in Muro, Tavares je vseskozi zvest vijoličnemu Mariboru in do konca prvega dela prvenstva bi že lahko bil sam na vrhu lestvice strelcev.

Tavares, ki je tekmo začel med rezervisti, je za izenačenje rekorda zadel z bele točke in postavil končni izid štajerskega derbija (2:1 za Celje). Za zasuk po zaostanku z 0:2 je zmanjkalo časa, kazenski strel je bil tako rekoč zadnje dejanje tekme, ki se je pletla in razpletla v nasprotju z večino jesenskih tekem Maribora.

Vijiolični so namreč v Areni Z'dežele uprizorili eno od svojih najboljših iger in potegnili krajšo. Marsikatero drugo tekmo bi lahko izgubili, le te ne. Toda tudi Celjani so v prejšnjih tekmah nesrečno ostalih praznih rok, v soboto pa so bili nagrajeni za trud, taktično disciplino in bojevitost. V Mariboru so celo iztržili neodločen izid brez golov.

»Vse naše tekme so bile zanimive za gledalce, kar mi je najbolj pomembno. Lahko še napredujemo, tokrat je bil odnos pravi in to me veseli. Na srečo smo bili nagrajeni za našo držo, v določenih trenutkih smo trpeli in v redu je, da smo zmagali, a življenje gre dalje,« se ni pustil ujeti v zanko evforije celjski trener Dušan Kosić, ki je v prav v finišu sezone ujel ritem in Celjane popeljal v varno zavetje sredine lestvice. In celo v prvo polovico!

Da je tekma dobila naziv nenavadne, je bil krivec Rudi Vancaš Požeg. Tudi on je dolgo čakal na trenutek, da je svojo nesporno nadarjenost in tehnično dovršenost spremenil v konkretna dejanja. Prvi gol za 1:0, ki je bil odločilen, je bil spektakularen in vreden največjih mojstrov. Zabil ga je s 17 m v desni kot vratarja Jasmina Handanovića.

»Občutki so lepi, lepo je zabiti na vsaki tekmi, proti Mariboru pa še toliko bolj. Motivi so bili veliki, ampak ne smemo se s tem zadovoljiti. V Krškem nas čaka nova tekma, težka bo,« je bil iskren 23-letni Belokranjec, ki je v tej sezoni dosegel tri gole.

Na 2:0 je v 90. minuti povišal nekdanji mladinec Maribora Bian Paul Šauperl. Celjani so imeli še enega velikega junaka v še ne 20-letnem vratarju Metodu Jurharju. Dvajset jih bo dopolnil 7. decembra.

Mariborčani so po moskovski bitki malo premešali začetno enajsterico, ki je ohranila moč, svežino in kakovost. Prav nič ni bilo videti, da so štiri dni prej igrali težko tekmo v Moskvi v ligi prvakov. Tudi zato se je Milanič po malem čudil nad razpletom, ki je omogočil Olimpiji, da je spet zavzela vrh lestvice.

»Neverjetno. To je ena od tistih tekem, ko fantom ne morem očitati ničesar drugega, kot da niso zadeli večkrat od tekmecev. Z našimi zamislimi smo jih onemogočili, vendar je nogomet, žal, nepredvidljiv. Nismo bili nagrajeni za trud. Manjkal je gol, da bi se vse zasukalo v pravo smer,« je povedal trener Maribora Darko Milanič in se še bolj temeljito lotil tekme.

»Od prve minute smo bili osredotočeni in res smo igrali odlično tekmo. Ob odmoru smo se dogovorili, da skušamo čim prej zabiti. Zgodilo pa se je obratno in potem so se zadeve spremenile. Tekmec je bil pred svojimi vrati, mi smo jurišali, si ustvarjali priložnosti. Celjani so se reševali in se z nekaj sreče tudi rešili.«

Milanič je usmeril tudi pogled v naslednje tekme. Predvsem prvo, povratno četrtfinalno za pokal NZS z Olimpijo, ki bo v sredo v Ljudskem vrtu. Maribor bo poskušal izničiti visok zaostanek z 0:3.

»Zelo sem zadovoljen z nizom, dolgo je trajal. Škoda, da se je prekinil. Še posebej mi je žal zaradi takšnega razpleta, saj si po prikazanem nismo zaslužili poraza. Ne bo pa pustil večjih posledic. Opazno je, da smo še vedno v solidnem stanju. Podoba na igrišču je imela rep in glavo, dovolj bo moči za uspešen zaključek sezone. Naredili bomo vse, da v pokalnem derbiju nadoknadimo zaostanek. Potem pa zmagamo v preostalih dveh prvenstvenih tekmah.«

Maribor bo v naslednjih dveh tednih, do nedelje, 10. decembra, igral kar štiri tekme (Olimpija, Gorica, Sevilla, Aluminij) in prav vse v Ljudskem vrtu.