Za vrnitev k nemškim koreninam

Bayern je izbral uspešnega moža z genom zmagovalca, ki je vedno imel avtoriteto v slačilnici in je ni uveljavljal s silo.

Objavljeno
08. oktober 2017 11.05
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Spanje s sovražnikom v postelji, kakor se je slikovito izrazil predsednik nogometnega kluba Bayern Uli Hoeness, je odstrelilo trenerja Carla Ancelottija in vrnilo Juppa Heynckesa. Italijan je bil žrtev užaljenih zvezdnikov, povratnik iz upokojenskih vrst pa je zadnji Nemec, s katerim se je Bayern zavihtel na evropski vrh.

Za Ancelottijevo umirjeno stopnjevanje forme, ki naj bi bila na vrhuncu spomladi, takrat, ko se pobirajo sadovi minulega dela, najvidnejši zvezdniki in vodstvo kluba s predsednikom uprave delniške družbe FC Bayern Karl-Heinzom Rummeniggejem in predsednikom nogometnega kluba Bayern Hoenessom na čelu niso imeli posluha. Pri Bayernu dojemajo krizo nekoliko drugače kot pri drugih moštvih in pod Ancelottijem Bavarci v uvodnem delu sezone niso blesteli na igrišču. Pa čeprav je bil velik del ključnih mož poškodovan.

Ancelotti je preteklost, sedanjost pa nekoliko presenetljivo Heynckes, ki je na svojem posestvu v Spodnjem Porenju užival v jeseni življenja. Klica na pomoč s sedeža FC Bayern na Säbener Strasse pa 72-letnik le ni mogel zavrniti. Na Bavarskem je legendarni napadalec Borussie Mönchengladbacha in nekoč tudi trener Reala, Benfice, Atletica Bilbaa preživel čudovita trenerska obdobja in se zapisal v zgodovino kot eden najuspešenjših trenerjev v zgodovini kluba ob boku Ottmarju Hitzfeldu. V klubu je deloval že v treh obdobjih – 1987/1991, 2009, 2011/2013.

Heynckes je moral pred štirimi leti oditi navkljub prvemu Bayernovemu trojčku – evropski, nemški in pokalni prvak – v zgodovini. Morda bi si Hoeness in Rummenigge lahko še premislila, toda že sredi sezone 2012/13 sta sklenila dogovor s Pepom Guardiolo in si nista mogla privoščiti, da bi prekršila dogovor. Če bi ga, bi odstop od dogovora s Kataloncem klub stal zajetnih več deset milijonov evrov odškodnine.

Bayern je izbral uspešnega moža z genom zmagovalca, ki je vedno imel avtoriteto v slačilnici in ni bil znan po tem, da bi jo uveljavljal s silo. Veljal je za pretkanega moža, ki je znal prisluhniti igralcem in se je tvorno povezal s starejšimi med njimi. Nemara je bil izbran prav zaradi urejanja razmer s starejšim delom Bayernove slačilnice, v kateri sta neugodna upornika Franck Ribery in Arjen Robben preveč moteča dejavnika. Hkrati je Heynckes tudi mož, ki je na varni razdalji od slačilnice in vpliva držal oba vladarja bavarskega kluba, Hoenessa in Rummeniggeja. Oba mu tudi zelo zaupata.

Kljub vsemu je Henyckes kratkoročna rešitev. Do konca sezone bo urejal razmere v moštvu in mu povrnil moč na igrišču, medtem pa bosta Hoeness in Rummenigge iskala najustreznejšega moža za zelo vroč trenerski stolček. Ta je postal tudi vroča tema – ob siceršnji usmerjenosti kluba – nacionalnega pomena, potem ko se poskus pretirane globalizacije moštva in iz leta v leto z manjšim vplivom nemških nogometašev očitno ni izšel po pričakovanjih. Na to, da bi se Bayern moral vrniti k starim koreninam, je opozoril tudi selektor Nemčije Joachim Löw. Bayern je, na primer, iz svojih vajeti prelahko izpustil Tonija Kroosa, ni si drznil pripeljati Juliana Draxlerja ali Tima Wernerja, najboljša nemška nogometaša na junijski generalki za svetovno prvenstvo, na pokalu konfederacij.

Seznam kandidatov se je v minulih dnevih daljšal in krčil. Na njem se je pojavil tudi Luis Enrique, ki so ga povezali zaradi prijateljske torkove večerje Hoenessa, Rummeniggeja in Guardiole. Toda v ožjem izboru naj bi bila le komaj 30-letni trenerski up Hoffenheima Julian Nagelsmann in Jürgen Klopp. Za Liverpoolovega »coacha« velja opomba, da bo prišel v poštev, če bi se v Angliji pokazali obrisi razhoda.