Zadnji bo dočakal derbi Birsa, Chievo in Milan za ligo prvakov

Kevin Kampl spet na igrišču drevi v Bremnu. Derbi vodilnih klubov na Hrvaškem.

Objavljeno
15. oktober 2016 02.59
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Najboljši nogometaši ne poznajo oddiha. Po oktobrski reprezentančni akciji, ki je bila zahtevna za Slovence, bodo igrali tekme državnih prvenstev po Evropi, naslednji teden bo oživela liga prvakov. Konec tedna bodo igrali številne derbije, zanimivo bo snidenje Valterja Birse z njegovim nekdanjim klubom Milanom.

Tretji oktobrski konec tedna bo doživel svoj vrhunec šele naslednji teden, ko se bosta v največjem angleškem derbiju pomerila tradicionalna rivala Liverpool in Manchester United. Ponedeljkov večer bo torej pripadel rdečim (vragom) na Anfieldu, živahno bo že veliko prej. Vnovič bodo igrali številne tekme, v katerih bo pod drobnogledom učinek slovenskih reprezentantov.

Danes bo požel pozornost Kevin Kampl, ki bo z Leverkusnom gostoval v Bremnu. Dvoboj Bayerja in Werderja bi lahko pred nekaj leti označili za tekmo, v kateri lahko pričakujemo najmanj pet ali šest golov, v zadnjem času sta se kluba – predvsem Werder po odhodu trenerja Thomasa Schaafa – osredotočila tudi na branjenje svojih vrat. Bomo videli, kako uspešno bo drevi favorizirano moštvo Leverkusna, za katerega bo od prve minute igral tudi Kampl. Slednjega je včeraj vzel v bran tudi trener Roger Schmidt, saj tudi nemški novinarji nenehno poizvedujejo o ozadju nedavnih dogodkov v slovenski reprezentanci.

Leverkusen je krenil v sezono bundeslige neprepričljivo, nato pa začel igrati veliko bolje, drevi bo lovil tretjo zaporedno zmago, s katero bi se vrnil v »območje« lige prvakov. Hkrati bo moral Schmidt modro razporediti minutažo fantov, saj »lekarnarje« že v torek čaka izjemno zahtevna tekma v ligi prvakov s ta čas enim od najboljših angleških klubov Tottenhamom.

Jutri v času kosila bi se lahko sešla reprezentančna soigralca in tesna prijatelja Josip Iličić in Jasmin Kurtić, toda prvi – po trditvah italijanskih kolegov – ne bo začel tekme med Fiorentino in Atalanto v Toskani. Le nekaj ur pozneje bo na sporedu derbi vodilnih ekip hrvaškega prvenstva, toda ne bosta se pomerila Dinamo in Hajduk, kot bi bilo logično za nekdanje čase. Ob Kvarnerju bosta igrala Rijeka in Osijek – Dinamo je s sinočnjo zmago v Koprivnici resda skočil na drugo mesto in ima tekmo več –, ki na krilih madžarskega kapitala in opazne sodniške podpore kotira visoko kot že lep čas ne.

Zadnji »derbi« bodo igrali v tradicionalnem nedeljskem večernem terminu, ko se bosta sešla Chievo in Milan. Eden od najbolj motiviranih na igrišču bo gotovo Valter Birsa, ki je v sezoni 2013/14 igral prav za milanske rdeče-črne in tam zapustil zelo dober vtis (dva gola in dve podaji) kljub pomislekom nekaterih. »Biki« je dokončno opozoril nase javnost na »škornju« v minuli sezoni, ko je v majici Chieva nanizal 35 ligaških tekem ter 6 golov in 7 podaj. Tudi v prvih sedmih kolih te sezone je ohranil trend (2+3). Dejansko bo šlo za dvoboj klubov, ki si delita 3. mesto na lestvici z Romo in Laziem, torej bodo vsaj začasno igrali tudi derbi za ligo prvakov. Boštjan Cesar, načet po tekmah s Slovaško in Anglijo, naj bi tekmo spremljal s klopi za rezerve.