Zadnji kamenček v šampionskem mozaiku

Danko Lazović prišel k Olimpiji, da bi pisal njeno zgodovino in premagal Maribor.

Objavljeno
25. februar 2016 19.47
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – »Želimo biti na vrhu. Za prvaka potrebujemo šampione in Danko Lazović to je!« Tako vzneseno je predsednik NK Olimpija Ljubljana Milan Mandarić predstavil najbolj zvenečo zimsko okrepitev zeleno-belih in razblinil vse dvome o tem, kaj je glavni cilj v drugem delu sezone.

Ni bil samo predsednik vesel zadnje okrepitve, za katero je dejal, da so z njo sledili zavezi, da je v prednosti kakovost pred številom. Nad veliko okrepitvijo, zadnjo v sezoni, je bil navdušen tudi športni direktor Ranko Stojić. Zaradi prihoda rojaka je bil kar nekoliko vznesen.

»V Slovenijo je prišel le en nogometaš takšne ravni in slovesa. To je bil Robert Prosinečki,« je 32-letnega napadalca uvrstil ob bok vendarle za razred ali dva slovitejšega hrvaškega zvezdnika, ki je na začetku tega tisočletja prinesel nekaj evropskega spektakla in dvigoval na noge najbolj izbirčne ljubljanske navijače. Tudi Milko Đurovski ali Tomislav Šokota bi še lahko zapolnila rubriko slavnejših nogometašev v SNL.

Lazovića je prepričal trener Marko Nikolić, s katerim sta delovala pri beograjskem Partizanu. Njegove besede o velikem projektu Olimpije so pri nogometašu, ki ga je trener ocenil kot igralca z odličnim značajem, naletele na plodna tla. »Želim biti del zgodovinskega dosežka, ko bo Olimpija po 20 letih vrnila naslov prvaka v Ljubljano. To me silno motivira in prihod v Ljubljano zagotovo ne pomeni koraka nazaj v moji karieri. Slovenske lige ne smem podcenjevati, tudi iz nje so mogoči več milijonov vredni prestopi, kakršni so pri Crveni zvezdi in Partizanu,« je dejal napadalec, ki je za Srbijo v letih od 2002 do 2014 igral 47 tekem in zabil 11 golov, v uspešni klubski karieri pa je največji pečat pustil na Nizozemskem.

»Tam so me vzgojili, me naučili profesionalizma. Preživel sem čudovitih sedem let,« je dejal nekoč še član Radničkega, Feyenoorda, Bayerja, Vitesseja, PSV, Zenita, Rostova.

Nazadnje je bil član kitajskega kluba Beijing BG, iskreno pa je opisal svojo pripravljenost: »Zadnjo tekmo sem igral 1. novembra, potem pa sem treniral samostojno. Toda treningi z moštvom so nekaj povsem drugega. Potreboval bom dva, tri tedne, da bom ujel formo in se prebil v ekipo. Če bo treba, bi lahko pomagal še prej. Na vsak način pa bom moral biti pri treningih pazljiv, da ne bi staknil kakšne poškodbe,« je zaokrožil predstavitev 184 cm visoki Kragujevčan, ki je prišel vitek in ambiciozen, kot je še dejal.