Zadnjič na euru pred 15 in kar 43 leti

Prva tekma dodatnih kvalifikacij za euro 2016: Norveška drevi z Madžarsko.

Objavljeno
12. november 2015 01.08
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Štadion Ullevaal v Oslu bo nocoj ob 20.45 prizorišče prve tekme dodatnih kvalifikacij za EP med Norveško in Madžarsko. Jutri bosta v Zenici igrali BiH in Irska, v soboto v Göteborgu Švedska in Danska, v Lvovu pa Ukrajina in Slovenija.

V zadnjem dejanju kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2016 v Franciji se bosta torej v uvodnem poglavju pomerili reprezentanci brez zvezdnikov in z zbledelimi spomini na najlepše trenutke. Norveški so resda malo manj oddaljeni, saj je reprezentanca na velikem tekmovanju nazadnje igrala pred 15 leti v Belgiji in na Nizozemskem v skupini s Slovenijo. Podvige na začetku petdesetih let najboljše reprezentance na svetu Madžarske pa je mogoče odkriti le še v analih: njen zadnji euro sega v leto 1972, torej 43 let nazaj, ko je bila na zaključnem turnirju četverice zadnja. Zadnji mundial pa je odigrala leta 1986.

Obe selekciji zaznamuje nesrečni zaključek kvalifikacij: Norveška, ki jo vodi Per-Mathias Høgmo, je neposredno uvrstitev (2. mesto v skupini) zapravila proti Italiji, Madžarsko je pokopala zmaga Turčije v zadnjih minutah proti Islandiji, zaradi česar je izgubila preboj na EP kot najboljša tretjeuvrščena.

Medsebojne tekme niso bile redke, nocojšnja bo že 13. tekmovalna in 19. skupaj. Statistično je bila uspešnejša Madžarska, ki je dobila osem tekem in jih pet izgubila, a Norveške ni ugnala že osemkrat zapored. Zadnjič je zmagala leta 1981 v gosteh z 2:1.