Zagrebški Dinamo od plesa milijonov evrov do plesa ubožcev

Liga prvakov: Od danes na klopi hrvaškega prvaka Bolgar Ivajlo Petov. Bo že v nedeljo izzval Marijana Pušniku?

Objavljeno
28. september 2016 23.18
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Zagrebški Dinamo je svojo ligo prvakov izpeljal že prejšnji mesec. Uvrstitev med 32 najboljših klubov na stari celini je prinesla ples milijonov evrov, toda povzročila tekmovalno kalvarijo, ki nakazuje nove negativne rekorde. Po prepričljivem porazu z Juventusom z 0:4 je od Dinama slabša le še poljska Legia.

Zagrebški modri imajo izkupiček 0:7, varšavsko belo-črni pa 0:8. Dinamo je LP začel v Lyonu z 0:3, Legia doma proti Borussii Dortmund kar z 0:6. Toda med velikanoma Hrvaške in Poljske je občutna razlika. Dinamo je na veliko služil pred kvalifikacijami in po njih ter kakovostno precej osiromašil moštvo, Legia pa je z manjšo denarno razliko med prodajo in nakupom, a vendarle s pozitivno bilanco opravila poletno selekcijo. Ločuje pa ju še dobrih 30 milijonov evrov. Dinamo je poleti s prodajo najbolj nadarjenih in najboljših iztržil 38,5 milijona € – ne upoštevajoč zadnji veliki prestop za približno 15 milijonov € Marka Roga k Napoliju. Ta bo šel v poslovno bilanco šele naslednje poletje, v tem pa je zaveden kot 1,5 milijona € vredna posoja. Rekordni zaslužek je prinesel Marko Pjaca, za katerega je Juventus plačal 23 milijonov €. Legia je od prodaje iztržila 7,1 milijona €, največ od Ondreja Dude, ki je prestopil k berlinski Herthi za 4,2 milijona €. Za bivšega Olimpijinega zvezdnika Miroslava Radovića je plačala le 100.000 €. Za okrepitve je odštela zgolj 2,95 milijona €, najdražji novinec, vreden milijon €, pa je bil Madžar Dominik Nagy. Dinamov najdražji poletni nakup je bil Amir Rrahmani za 1,6 milijona €.

Dinamova nemoč proti Juventusu ni bila presenetljiva, kvečjemu pričakovana. Serijski hrvaški prvak, za katerega zaradi poškodbe ni igral slovenski reprezentant Petar Stojanović, je v obdobju krize, ustvarjanja novega moštva in menjave trenerja. Po odstopu Zlatka Kranjčarja po debaklu v ligaškem derbiju z Rijeko na Rujevici (2:5) je proti Juventusu na klopi sedel v. d. trenerja Željko Sopić, že danes bo modre uradno prevzel tujec, 41-letni Ivajlo Petov. Ta se je zaradi vabila zagrebškega kluba poslovil od selektorskega stolčka Bolgarije, v preteklosti je bil že dvakrat blizu prevzema Dinama, debitirati pa bi utegnil v nedeljskem velikem derbiju proti Marijanu Pušniku in Hajduku. Nekdanji trener Ludogorca je izbor Zdravka Mamića, neuradnega vodje Dinama, zaradi katerega je navijaška skupina Bad Blue Boys do torkovega večera nekaj let bojkotirala domače tekme. Maksimir že dolgo ni bil tako poln na klubskih tekmah, 23.875 gledalcev je videlo nekoliko močnejši belo-črni »trening, sprehod, evropoker«, kot so zmago Juventusa pospremili italijanski mediji.

Dinamo in Legio v tej sezoni čaka boj za naziv najslabšega v ligi prvakov. Zagrebčani so že lastniki enega od negativnih rekordov, ki so ga pod taktirko Krunoslava Jurčića priigrali v sezoni 2011/12. Ob šestih porazih so imeli najvišjo negativno razliko v golih 3:22.