Zahović: Dudelange ima enake možnosti kot mi

Športni direktor Maribora v intervjuju o gostovanju v Sarajevu in tekmecu v 3. kolu kvalifikacij za ligo prvakov.

Objavljeno
26. julij 2012 12.44
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Iz sarajevskega pekla je Maribor prišel kot zmagovalec. Bošnjaški nogometni prvak Željezničar je za vijolične že preteklost, prihodnost pa Dudelange. Že v sredo v Ljudskem vrtu bo prva tekma 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov, športni direktor Zlatko Zahović je trdno na tleh.

Ste se na Koševu vrnili v preteklost in vašo nogometno mladost, potem ko se je Maribor soočil z nekdanjo »jugo« sceno v svoji najbolj prvinski podobi?

Ne bi rekel, to je pač značilno za to okolje. Tudi igralci niso bili kdo ve kako presenečeni ob takšnih razmerah, trener Darko Milanič jih je do potankosti seznanil s tem, kaj jih čaka in kako se morajo odzvati.

Pa vendar, bitka je tako rekoč prešla v vojno, mar ne?

Tako bojevit in čustven pristop Željezničarja je bil pričakovan in logičen. To je bil edini možni način, da se tekmeci vrnejo v igro, da morebiti nadomestijo zaostanek. Igra na robu incidenta lahko prinese zasuk, če se tekmec ustraši ali sodnik ne vidi prekrškov. Mi smo ohranili mirne glave in predvsem se nismo ustrašili. Igrali smo izvrstno, odzvali smo se profesionalno, o čemer najbolje govori le en prejeti rumeni karton. Ni kaj, Milanič je res do zadnje podrobnosti pripravil moštvo.

Izkušnja je bila neprecenljiva in še ena več v oblikovanju evroligaša.

Takšnih tekem smo vajeni, morda ne tako ostrih, toda način nam je že znan. Podobnega, toda z veliko več kakovosti, gojijo tudi Izraelci na domačem igrišču. Kljub temu, da po letih naša ekipa sodi med mlajše, pa nismo neizkušeni. Tudi zato smo na igrišču delovali zrelo in kakvostno, da smo bili pretepeni, pa je sestavni del športne predstave v takšnih okoljih. K sreči so bili samo udarci, ki so povzročili otekline. Za domače prvenstvo ne bo težav, imamo širok igralski kader in tudi v sredo bomo že nared.

So navijaški incidenti morebiti načeli odnose med Mariborom in Željezničarjem?

Kje pa, še posebej bi izpostavil, da navijaška folklora ne more preprečiti korektnega sodelovanja. Mi smo ohranili prijateljske stike s Sarajevčani in jih le še bolj poglobili. Zagotovo bomo sodelovali.

Vijolični pogledi zdaj že sežejo proti raju, ki se imenuje liga prvakov. Je ta že viden?

Niti po naključju ne. Za nas seže pogled le do srede in do prvega dvoboja z Dudelangeem. O čem drugem sploh ne smemo in ne želimo razmišljati. Do tekmecev lahko gojimo izključno globoko spoštovanje.

Ste si morda ogledali dvoboj v Salzburgu?

Do 55. minute, ko je bilo 2:2. Toda videli smo dovolj in tudi v Salzburgu smo imeli svojega moža, Marka Lešnika. Dudelange za nas seveda ni presenečenje in tudi skrivnost ne. Je le tekmec, na katerega se moramo maksimalno pripraviti in si morda že v Ljudskem vrtu priigrati čim boljše izhodišče za povratni dvoboj.

Vlogi favorita ne morete ubežati?

Lahko jo sprejmemo ali pa tudi ne. Pred dvobojem so možnosti obojih tako kot vselej 50-odstotne – nič večje ali manjše.