Zahović spravil (razprodan) Ljudski vrt v trans 

V večnem derbiju vodilnih prvoligašev Maribor z 1:0 boljši od Olimpije, ki je imela statistiko na svoji strani (VIDEO).

Objavljeno
25. februar 2017 11.17
J. P.
J. P.

Maribor - Po uvodnem kolu spomladanskega dela slovenskega prvoligaškega tekmovanja so nogometaši Maribora na čelu razpredelnice tri točke pred branilko naslova Olimpijo. V večnem derbiju v razprodanem Ljudskem vrtu so se namreč veselili sladke zmage z 1:0, odločilni zadetek je v začetku drugega polčasa po medlem posredovanju tekmečeve obrambe mojstrsko zabil 21-letni Luka Zahović, ki je bil vsaj po enkrat uspešen v vsaki od zadnjih petih prvoligaških tekem.

Tako so vijolični ostali neporaženi tudi v tretjem medsebojnem obračunu v tej sezoni, pred tem so se namreč v četrtem kolu z zmaji razšli brez zmagovalca (1:1), sredi oktobra pa so jih s 3:1 odpravili v Stožicah. Danes bi si, glede na prikazano na igrišču, tudi gostje, ki so nastopili s temeljito prevetrenim kadrom in sedmimi tujci v začetni enajsterici, zaslužili točko, saj so bili enakovreden, statistično pa celo nekoliko boljši tekmec, na svoji strani so imeli tako posest žoge (53 %) kot tudi razmerja priložnosti za gol (12:5), strelov v okvir vrat (6:2) in kotov (4:2). 

»V prvi spomladanski tekmi in hkrati še derbiju smo skušali biti optimalni, zadovoljen sem, ker smo imeli nadzor nad igro. V prvem polčasu je morda malo zmanjkalo, kak napad bi lahko bolje izkoristili, sicer pa tekmecu nismo veliko dovolili. Dobro se je izteklo, prva tekma je specifična, kar smo občutili bolj kot nasprotnik, zato sem zadovoljen z igro. Želeli smo biti vztrajni, Olimpija je bila v težavah, ko smo vršili pritisk na zadnjo linijo,« je strnil vtise trener Maribora Darko Milanič.

»Na elitni ravni in v takšnem vzdušju se kaznujejo male stvari in poznajo majhne napake. Privoščili smo si eno, ki nam je vzela možnost iz Ljudskega vrta odnesti vsaj točko, ki smo si jo z igro zaslužili. Ne smeš si dovoliti, da prideš v tak položaj. Maribor dobro stoji, ima dobro igro, bil je teh nekaj odstotkov boljši in si zaslužil zmago. Nisem pa zadovoljen, kako smo nastopili zadnjih osem minut, ki smo jih vrgli stran in se prepustili paniki. Sicer pa smo bili videti kot ekipa, ki že dlje časa igra skupaj,« pa je za STA pristavil Olimpijin trener Luka Elsner.

POTEK PRVEGA POLČASA

V napadu prevetrene Olimpije sta priložnost dobila tudi novinca Kingsley Boateng in Nathan Oduwa. Ljubljančani so začeli nekoliko podjetneje, a nevarnejših priložnosti pred Jasminom Handanovićem niso spletli, na drugi strani je moral Nejc Vidmar prvič rokavice ogreti v začetku šeste minute, a pri tem težav ni imel. Že nekaj sekund pozneje je moral glavni sodnik Damir Skomina za nekoliko dlje prekiniti dvoboj, saj so Viole prvič aktivirale pirotehnične zaloge, s čimer so vijoličnemu klubu naredile medvedjo uslugo. 

Po prekinitvi je bil Milivoje Novaković nekoliko prekratek, da bi prišel do strela, v 14. minuti pa Mariborčani obetavnega napada niso znali kronati s strelom v okvir vrat. Dve minuti pozneje je na drugi strani Oduwa med prodorom občutil trdoto komolca Mateja Palčiča, a koprskega delilca pravice še zdaleč ni prepričal, da je bil zaustavljen nepravilno. Ko se je prvi polčas nagibal v drugo polovico, je Novaković v osrčju tekmečevega kazenskega prostora neuspešno skušal zaustaviti žogo po dolgi podaji, od domače priložnosti ni bilo nič.

V 26. minuti je s prostega strela s 35 metrov podal Ricardo Alves, odbitek je skušal v mrežo z glavo pospraviti še en Olimpijin novinec Branko Ilić, a je bil premalo natančen. To so bili sicer trenutki, ko so varovanci Darka Milaniča premaknili v višjo prestavo. Premoč bi lahko kronali v 32. minuti, ko je Novaković žogo skušal preusmeriti proti Olimpijinim vratom, obramba gostov jo je odbila, a le do Aleksa Pihlerja, ki pa je pozabil naravnati merilne naprave na nogi. Ostalo je pri začetnem rezultatu.

Kmalu je bilo zelo vroče tudi na drugi strani. Najprej je neuspešno poskusil Leon Benko, odbitek pa je Danijel Miškić poslal naravnost v Handanovićevo naročje. Ljubljančan med mariborskimi vratnicami je moral še enkrat posredovati dve minuti pozneje. Igra je bila živahna in izenačena, dostojna derbija. Atraktivno, s škarjicami, je vnovič poskusil Benko, vendar pa nastreljal Viole za domačimi vrati. Na tribunah je završalo v 40. minuti ob lepem prodoru Luke Zahovića, a je žogo tik pred njim izbil Dino Štiglec. Ob udarcu jo je skupil Vidmar, a se kmalu spet postavil pokonci. 

Zaradi neljube navijaške koreografije z začetka derbija na razprodanem Ljudskem vrtu je četrti sodnik pokazal tri minute dodatka pred odhoda na glavni odmor. Tedaj bi se rezultat lahko spremenil, saj je Alexandru Cretu silovito in natančno sprožil, Handanović pa je s skrajnimi napori žogo odbil v kot. Prvi polčas se je končal s pravičnih 0:0, nobeden od tekmecev namreč v njem ni izstopal, se je pa statistika nagibala na stran Ljubljančanov, ki so bili 53-odstotno pri žogi in bili boljši tudi v razmerju priložnosti (7:1), strelov na gol (3:0) in kotov (3:1). 

POTEK DRUGEGA POLČASA

Po prihodu iz slačilnice so Mariborčani nadaljevali dosti agilneje, kar se jim je obrestovalo že v 51. minuti, ko so tribune Ljudskega vrta eksplodirale. Iznajdljivi Luka Zahović si je po podaji Damjana Boharja ob veliki neodločnosti Olimpijine obrambe priboril žogo, se poigral s tekmečevimi branilci, natančno ustrelil po tleh in mojstrsko matiral še nemočnega Vidmarja. Vijolični so torej iz prvega strela v okvir vrat na tekmi tudi zadeli in Ljubljančane prisilili, da so vse sile preusmerili v napad.

Deset minut po zadetku se je sam pred ljubljanskim golom znašel Dare Vršič, a mu je sprva strel blokiral Ilić, v drugo pa se je izkazal še čuvaj mreže gostov. Trenerju zmajev Luki Elsnerju ni preostalo drugega, kot da je skušal osvežiti napadalne vrste z dvema menjavama. Najprej je namesto Boatenga priložnost dočakal še en novinec Daniel Avramovski, šest minut pozneje je Benka nasledil Blessing Eleke. Olimpija je bila, kot že v prvem polčasu, več pri žogi, ki pa je v mrežo ni znala pospraviti.

Še preden je Elsner v igro namesto Alvesa poslal še mladega Jakoba Novaka, se je za prvo spremembo v igralskem kadru odločil tudi Milanič. Na klop je potegnil strelca Zahovića in ga nadomestil z Marcosom Tavaresom, nato je namesto Vršiča priložnost dobil tudi Dino Hotić. Podajalec pri vodilnem golu Bohar si je pripravil lepo priložnost za strel z razdalje, ki pa je končal malo nad prečko. Po podaji s kota bi lahko z glavo nekoliko natančneje sprožil Rodrigo Defendi, njegov poskus je končal v oblakih.

Ljubljančani so napadali jalovo, zmanjkovati jim je začelo časa, računali so lahko še na štiri minute sodnikovega dodatka. V začetku druge je z glavo natančno poskusil visokorasli Nemanja Mitrović, a je njegov strel Handanović z lepo obrambo ujel. Ko je neopazni sodnik Skomina še zadnjič pihnil v piščal, se je slavje na večjem delu tribun lahko začelo, ljubljanski navijači pa so lahko žalovali za izgubljeno priložnostjo, saj bi si glede na prikazano na igrišču prevetrena Olimpija zaslužila točko.

 

MARIBOR : OLIMPIJA 1:0 (0:0)

Strelec: 1:0 - Zahović (51.). 

Maribor: J. Handanović, Palčič, Šuler, Defendi, Viler, Bohar, Kabha, Pihler, Vršič (od 78. Hotić), Novaković, Zahović (od 74. Tavares).

Olimpija: Vidmar, Klinar, Mitrović, Ilić, Štiglec, Cretu, Miškić, Alves (od 77. Novak), Oduwa, Benko (od 68. Eleke), Boateng (od 62. Avramovski).