Zahovićevih sedem let: od »gasilca« do ikone

Leta 2007 je Zahović nastopil funkcijo športnega direktorja NK Maribor v rdečih številkah, danes je klub vzor stabilnosti.

Objavljeno
27. avgust 2014 18.14
tlo zahović
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maribor - Zadnjih sedem let je Zlatko Zahović sinonim za nogometni klub Maribor. Dve leti po tem, ko je v dresu Benfice zapečatil aktivno igralsko kariero, se je vrnil domov - v klub, pri katerem si v članski konkurenci ni nikdar služil kruha. 1. avgusta 2007 je, star 36 let, postal športni direktor »vijoličastih« in na vročem stolčku, kljub nekaj nadvse turbulentnim obdobjem in tudi krajši prekinitvi, ostal vse do danes, ko je eden najzaslužnejših za to, da se je slovenski prvak vnovič znašel med evropsko elito.

Ko je nastopil novo funkcijo, klubu ni bilo z rožicami postlano. Znašel se je globoko v rdečih številkah, dišalo je celo po najtemnejšem scenariju. Zahović, ki je moral »gasiti« požar, je takoj dokazal menedžersko žilico, prvo potezo v pravo smer pa je potegnil s prodajo bolgarskega napadalca Dimitra Makrieva izraelskemu Ashdodu, celoten transfer je tedaj znašal okrog dva milijona ameriških dolarjev.

Zlatko ima nos za kadrovanje. Ko je maja 2008 na trenerski stolček iz Gorice pripeljal nekdanjega soigralca pri Partizanu Darka Milaniča, je s tem moštvu tlakoval uspešno pot v Evropo. Istočasno so pod streho spravili obnovo Ljudskega vrta, ki je nato gostil precej velikih tekmecev in sladkih zmag. Niz uspehov je ne le finančno stabiliziral klub, temveč v zgolj treh sezonah - na račun zvestih sponzorjev, nagrad za rezultate in smotrne prodaje igralcev - potrojil proračun iz leta 2009, ko ni presegal treh milijonov evrov.

Póti Zahovića in Milaniča sta se razšli lani, ko je primorski trener nov izziv našel v Sturmu iz Gradca, kjer je zamenjal Markusa Schoppa. Dotlej je Milanič mariborsko ekipo dvakrat zapored popeljal v skupinski del evropske lige, kamor so se »vijoličasti« uvrstili tudi v minuli sezoni pod taktirko Anteja Čačića, ki pa na vročem stolčku ni sedel dolgo, zamenjal ga je Ante Šimundža, ki je včeraj svoje varovance pravljično spet popeljal v ligo prvakov.

Morda do tega uspeha ne bi prišlo, če bi Zlatko Zahović, neizprosen in žilav sogovornik, ki je (bil) trn v peti marsikomu, vztrajal pri odločitvi, ki jo je sprejel lanskega julija, da namreč odstopa z mesta športnega direktorja slovenskega nogometnega šampiona. Po tednu dni negotovosti ter prošnjah in moledovanjih navijačev in športne javnosti si je premislil in znova zasedel mesto, na katerem se počuti najbolje.

Še naprej bo lahko novačil domače talente, kar počne spretno in mojstrsko. To dokazuje primer mladega, tedaj 22-letnega Josipa Iličića, ki ga je pripeljal iz Interblocka. Mladi Kranjčan se je močno izkazal v kvalifikacijah za evropsko ligo in si bliskovito zagotovil mesto v članu »serie A« Palermu, zdaj pa nosi majico Fiorentine. No, Zahović je dobro poskrbel tudi za lastni podmladek, njegov sin, komaj 18-letni Luka, je namreč od minule sezone del članskega mozaika kluba, ki bi bil brez Zlatkovega sedemletnega pečata le stežka tam, kjer je danes.