Zahtevali Keka in Kloppa, dobili Čačića

Hrvaški nogomet: nekdanji trener Maribora Ante Čačić pred pravo misijo nemogoče.

Objavljeno
22. september 2015 21.19
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – »Ne bojte se, nisem padel z Marsa. Vodil sem veliko klubov, nogometaši, ki sem jih vodil, me spoštujejo, med njimi je devet članov aktualne reprezentance,« se je obrnil na hrvaške navijače novi selektor tamkajšnje reprezentance Ante Čačić. Nekdanjega trenerja Maribora na Hrvaškem čaka boj z mlini na veter.

Takoj ko je prvi mož Hrvaške nogometne zveze (HNS) Davor Šuker sporočil ime naslednika Nika Kovača, se je na Čačića, njegovega domnevnega botra Zdravka Mamića in Šukerja usul plaz kritik po družbenih omrežjih. Tudi med hrvaškimi trenerji je težko najti strokovnjaka, ki bi stoodstotno podprl Zagrebčana, ki bo 29. septembra dopolnil 62 let.

Le 223 od 2480 anketirancev (9 %) zagrebških Sportskih novosti je v eni od anket podprlo Čačića, 29 odstotkov jih je menilo, da HNS ne bi mogla izbrati slabšega selektorja, 26 % jih je izbralo možnost »Vseeno mi je, saj reprezentanco tako ali tako sestavlja Mamić«, največ, 36 %, pa jih je zatrdilo, da sploh ne spremljajo več tekem hrvaške reprezentance.

Največ tamkajšnjih strokovnjakov je bilo prepričanih, da Šuker ne bi smel odstaviti Nika Kovača, pač pa bi mu moral le omogočiti angažma dodatnega pomočnika, ki bi premogel bogate trenerske izkušnje, denimo Otta Barića ali Ćira Blaževića. Slednji je konkretno ocenil razplet »volitev« za novega selektorja hrvaške reprezentance: »Novega selektorja so izbrali že na letu iz Osla (Norveška je premagala Hrvaško, op. a.). Mamić je prevzel odgovornost in imenoval kandidata, ki ga je želel, saj je to brez njega nemogoče narediti. Čačić ne premore priporočil za vodenje takšnih zvezdnikov, ki igrajo za Hrvaško.«

Zanimivo, v anketi spletnega portala Index.hr izpred nekaj tednov je visoko kotiral tudi trener Rijeke Matjaž Kek, ki ga na Hrvaškem močno cenijo. V tej anketi je prejel največ glasov (N = 31.424) nekdanji trener dortmundske Borussie Jürgen Klopp (31 %), nato je sledil Kek (16), enak odstotek, a manj glasov je prejel azerbajdžanski selektor Robert Prosinečki, sledili so Carlo Ancelotti (12), Zoran Mamić (8), Slaven Bilić (5), Cico Kranjčar (4), ... Kek je javno zavrnil možnost predčasne prekinitve uspešnega sodelovanja z Rečani.

Številni na Hrvaškem so prepričani, da Čačić deluje pod močnim vplivom izvršnega predsednika zagrebškega Dinama Zdravka Mamića, ki da naj bi držal v šahu tudi Šukerja in bil nasploh daleč najmočnejša figura v hrvaškem nogometu. Čačić – na njegovem seznamu za tekmi z Bolgarijo in Malto je novinec iz Dinama Josip Pivarić – živi v Zagrebu, večkrat je deloval (ne)posredno pod Mamićem pri Dinamu (2011/12), Lokomotivi (2011, 2015) in okoliških klubih. Njegova najvidnejša podviga sta bila preboj v ligo prvakov z Dinamom in uvrstitev v evropsko ligo z Mariborom (2013). »Dovolj imam teorij zarot. Mar res mislite, da bo Mamić vplival na Čačića?! Pokažite mi trenerja, ki bi zavestno postavil v enajsterico slabšega igralca od tistega, za katerega meni, da predstavlja zanj najboljšo rešitev,« je stopil v bran Čačiću predsednik Šuker, potem ko je izvršni odbor HNS soglasno ustoličil Čačića za selektorja.

Čačić se je znašel pred misijo nemogoče. Četudi bi mu uspelo pripeljati Hrvaško na evropsko prvenstvo v Francijo – prav to je njegov osnovni cilj –, ne bo prepričal navijačev, ki so ga pribili na križ že pred predstavitvijo, zaradi drugega razloga pa so opazili zgodbo tudi v tujini. Angleški časopis Guardian je, denimo, izpostavil prvo Čačićevo potezo: »Za svojega pomočnika je izbral Josipa Šimunića, ki ga je FIFA kaznovala s kaznijo desetih tekem neigranja zaradi nagovarjanja navijačev s pozdravom pronacističnega ustaškega režima po tekmi z Islandijo leta 2013.«