Zamisel o tekmi z Argentino je zorela od Južne Koreje

Industrialec Hernan Zupan, ki je Slovenijo pripeljal v Južno Ameriko, pravi, da si bo uresničil sanje.

Objavljeno
06. junij 2014 21.02
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Buenos Aires – Slovenska reprezentanca bo pospremila na mundial še ene nekdanje svetovne prvake, kar je svojevrstno priznanje za našo reprezentanco in državo. O tem, kako je sploh prišlo do gostovanja Slovenije v Urugvaju in Argentini, smo se pogovarjali s Hernanom Zupanom, uspešnim industrialcem in velikim zaljubljencem v nogomet. »Heri«, kot ga kličejo prijatelji in znanci, zase pravi, da je Argentinec s slovensko krvjo.

Kako ste vzpostavili stik s slovenskim nogometom oziroma vodilnimi na Nogometni zvezi?

Zgodba seže v začetek stoletja, natančneje na svetovno prvenstvo leta 2002. V Južni Koreji sem si ogledal tekmi Argentine, potem pa sem prišel v Džedžu v hotel slovenske reprezentance, ko sta sedela za mizo Rudi Zavrl in Srečko Katanec. Pred tem je odšel domov Zlatko Zahović, sledila je tekma s Paragvajem. Zavrl mi je rekel, naj prisedem h Katancu in mu povem kaj o Paragvajcih, ki jih dobro poznam. En mesec prej je dal nepozaben gol za River Plate paragvajski igralec Nelson Cuevas. Katancu sem rekel, naj se ga pazi. No, Slovenija je vodila ob polčasu proti Paragvaju z 1:0, nato je vstopil Cuevas z majico številko 23 v 23. minuti 2. polčasa in zabil dva gola.

Očitno ste ohranili stike z NZS, saj ste tudi v Buenos Airesu njen gost in hkrati gostitelj.

Že leta 2001 so naši fantje, ki igrajo nogomet na amaterski ravni, gostovali v Sloveniji, po SP 2002 pa je NZS organizirala turnir selekcij zdomcev in smo se še bolj spoprijateljili. V Sloveniji smo gostovali še v letih 2004 in 2007.

Ste bili v Južni Afriki?

Seveda. Argentina in Slovenija na srečo nista igrali ob istih dneh, zato sem si lahko ogledal vse njune tekme. Prebival sem v istem hotelu kot slovenska reprezentanca, pustili so mi, da sem bil lahko zraven. V Argentini smo pričakovali, da se bo Slovenija prebila tudi v Brazilijo. Nestrpno smo čakali na zadnjo tekmo v Švici ... Tedaj sem se vprašal, ali bi bilo izvedljivo, da bi Slovenija igrala vsaj na poslovilni tekmi Argentine pred odhodom v Brazilijo. Rekel sem si: poskusimo uresničiti naše sanje.

Kako je prišlo do današnje prijateljske tekme?

Znanci v Argentini so se samo prijeli za glavo, češ, za generalko lahko pripeljemo Anglijo, Nemčijo ali Italijo, pa bomo imeli spektakel, ali pa Salvador in Honduras, ki bosta brezplačni tekmi, in bo isto kot tekma s Slovenijo. To so hudi boji, gre za velik posel, toda uspelo mi je prepričati prijatelje, da gremo v boj. Začeli smo lobirati, potiskati naprej gostovanje Slovenije in, vidite, na mundial bomo pospremili svetovne prvake Urugvajce in Argentince. To je sanjsko. Jaz sem Argentinec s slovensko krvjo, starši so Slovenci, nocojšnja tekma bo za vse nas tu neverjetna stvar.

Argentina v Sloveniji?

Uf, to bi bilo še težje, samo za Argentince bi morali zbrati približno milijon evrov. Že gostovanje v Argentini je edinstveno, dvomim, da se bo to še kdaj ponovilo.

Nocoj naj bi slovensko himno zapeli, ne predvajali.

Pred tremi meseci sem navezal stik z Magdaleno Jerman, Argentinko slovenskih starih staršev, da bi v La Plati zapela Zdravljico. Toda bili smo hude bitke z organizatorji, tukajšnjo nogometno zvezo in drugimi, saj petje himne ni v navadi. Šele v torek so nam prižgali zeleno luč za petje himne, da torej ne bo šlo le za melodijo s CD plošče. Približno 3000 Slovencev bo navdušenih.

Kaj pomeni nocojšnja tekma za tukajšnjo prepoznavnost Slovenije?

Tekmo bo gledal ves svet, tudi tisti, ki jim nogomet ni všeč, se mu ne morejo izogniti, tako je priljubljen. Morda sta v Sloveniji bolj priljubljena alpsko smučanje in smučarski skoki, toda najbrž le začasno. Svetovni trend je znan. V Argentini, denimo, smo nori na nogomet, naslednji mesec dni na TV ne boste videli drugega kot nogomet. Že v zadnjih dneh se je ustavil čas, govorijo o najboljših na svetu Messiju, Agüeru, Higuainu, ...

Ste spoznali Messija?

Večkrat sem govoril z njim, enkrat sem v Barilochah spoznal tudi njegovo družino. Messi je odličen fant, drugačen kot Maradona, ki je bil odličen, karizmatičen igralec, toda kot oseba je imel težave, predvsem po tem, ko so ga odpeljali v Neapelj. Messi ima odlično družino, zelo je miren in ni karizmatičen kot denimo Ronaldo. To je za podobo nas Argentincev bolje.

Je Messi največji ambasador Argentine?

Messi in papež Frančišek. Messi je bil največji ambasador zadnjih osem let, papež pa je nad vsemi. Večina Argentincev in tukajšnjih Slovencev je katoličanov, zato nam to pomeni največ. Leta 2012 sem bil štiri mesece v New Yorku, kjer sem se boril z boleznijo, zato sem se pred pol leta osebno zahvalil papežu v Rimu za to, da še živim. Dvakrat sem bil tudi pri papežu Janezu Pavlu II., ko je bil argentinski predsednik Carlos Menem, s katerim sva bila prijatelja.

Ste tudi z njim igrali nogomet?

Skoraj vsako nedeljo, v predsednikovi ekipi pa so bili tudi številni člani šampionskih rodov iz let 1978 in 1986, kot sta Mario Kempes in vratar Ubaldo Fillol. K Menemu, zaljubljencu v nogomet, sem peljal tudi Lojzeta Peterleta, ko se mu je želel zahvaliti, saj je prav Menem kot prvi v Latinski Ameriki priznal neodvisno Slovenijo.