Zanesljiva obramba je šibka točka Anglije – a proti najboljšim

Nogomet: Najmočnejši orožji selektorja Garetha Southgatea sta napadalca Harry Kane in Marcus Rashford.

Objavljeno
03. oktober 2017 23.10
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Angleški selektor Gareth Southgate je priprave za jutrišnji dvoboj s Slovenijo začel v duhu: koga ni, ne pa kdo je v ekipi. Pa tudi že s pogledom proti Rusiji in postavljanjem pravil obnašanja v izbrani vrsti. Za Anglijo bo tretja medsebojna tekma na Wembleyju malo tekmovalnega malo prestižnega pomena, veliko pa že v službi svetovnega prvenstva.

Southgate je, preden je na igrišču dobil v »obdelavo« 25-člansko zasedbo igralcev, opisal stanje pred zadnjim kvalifikacijskim paketom tekem v skupini F, v kateri so Angleži zanesljivo začrtali pot v Rusijo.

»Poškodbe so odprle vrata reprezentanci enemu ali dvema igralcema, ki si po trenutni formi morda ne zaslužita, da bi bila v moštvu. Zato tudi nisem zadovoljen z zasedbo, ki sem jo izbral. Moti pa me, da je bila glavna tema, da imamo 12 poškodovanih igralcev, namesto, da bi se pogovarjali o tem, kaj lahko opravijo ti, ki so na voljo,« je rahlo v slogu četrtkovega izzivalca s slovenske klopi Srečka Katanca ošvrknil javnost Southgate. Nekdanji reprezentant bo proti Sloveniji v vlogi selektorja enajstič in je izpostavil, da si želi ohraniti ostro tekmovalnost v moštvu, da se igralci ne bi počutili udobno. Navijačem je zagotovil, da v Rusiji, če se bodo tja uvrstili (!?), igralcem ne bo dovolil sproščenih pivskih večerov.

Anglija za potrditev uvrstitve na svetovno prvenstvo v dveh tekmah potrebuje še točko. Tri dni pozneje bo gostovala še v Vilniusu. Ta podrobnost morda ni pisana na kožo Sloveniji, ki bo na Wembleyju poskušala pripraviti senzacijo. Tudi zato naj bi se Southgate podcenejevalno izrazil o nezadovoljstvu nad izborom igralcev, da bi tako podžgal rezerviste. Bojazen, da angleška reprezentanca nima več najvišjih motivov, ker je s tri četrt noge že letalu za Rusijo, je največja skrb strokovnega štaba pred četrtkovo 56. tekmo na novem Wembleyju.

»Ni še konec, dela še nismo zaključili. Želimo osvojiti vseh 6 točk in lepo bi bilo, če bi pred svojimi navijači na Wembleyju zmagali,« je motivacijsko pripravljenost razkril eden srečnežev na širšem selektorjevem seznamu Ryan Bertrand. Southamptonovemu levemu bočnemu branilcu je poškodba Dannyja Rosa dejansko odprla vrata začetne enajsterice, v kateri zaradi kazni ne bo še enega člana Tottenhama Dela Allija. Poškodbe so izločile še Phila Jonesa, Fabiana Delpha, Adama Lalano ...

Navkljub odsotnosti dveh, treh prvokategornikov, ima Southgate sladke skrbi z izbiro najboljše enajsterice. Nesporni prvi mož v konici napada, 24-letni Harry Kane, iz tekme v tekmo potrjuje, da je najbrž najvznemirljivejši napadalec na svetu. Že dve sezoni prvi strelec Tottenhama in premier league je letos odličen tudi v reprezentanci. Gola ni prispeval le proti Slovaški, po dva gola je zabil Malti (v kvalifikacijah za SP), in Franciji (prijateljska) ter enega Škotski (kvalifikacije). Southgate ne more več narekovati ustrezne minutaže niti 19-letnemu čudežnemu otroku Marcusu Rashfordu, ki je odločil derbi s Slovaško.

Toda Southgate je dobil tudi opozorilo, ki ga gre upoštevati. Legendarni vratar Peter Shilton je šibko točko Anglije videl v v kvalifikacijah najzanesljivejšem delu moštva – obrambi, ki je prejela le tri gole.

»Potrebujemo več pravih branilcev. Proti moštvom iz višjega kakovostnega razreda in boljšim strelcem prejemamo preveč golov. V kazenskem prostoru potrebujemo trde branilce, ki bodo prvi pri žogi. Potrebujemo vodje,« je Shilton jasno dal vedeti Southgateu, kako se približati najboljšim.