Zapriseženi Bask z afriško krvjo

Inaki Williams je veliki up Athletic Bilbaa, ki ohranja tradicijo, da zanj lahko igrajo le Baski.

Objavljeno
20. marec 2016 01.04
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
»Z doma vzgojenimi nogometaši in podporo navijačev ne potrebuješ tujcev.« To je znamenita krilatica baskovskega nogometnega kluba Athletic Bilbao, ki je še vedno eden od njegovih najmočnejših zaščitnih simbolov. Toda so izjeme, v rdeče-belem moštvu je med najboljšimi igralci temnopolti napadalec Inaki Williams.

»Moje ime je Inaki in sem iz Baskije. Rodil sem se tukaj, toda še zdaleč nisem pozabil svojih korenin. Počutim se kot Bask, a prav tako je del mene Afričan,« je o svoji »nacionalnosti« povedal eden najdragocenejših biserov kluba, ki slovi po vzgoji odličnih nogometašev. Inakijevi starši so Afričani, oče je Ganec, mati Liberijka, ki sta ušla pred državljansko vojno v Liberiji. Inaki se je že rodil v Bilbau in zato so ga tudi najbolj okoreli baskovski nacionalisti vzeli za svojega.

»Če je bil vzgojen tu, ne vidim težav in je del naše filozofije. Bilbao je multikulturno mesto in je povsem normalno, da imamo tudi igralce različne narodnosti,« je pogled z navijaškega zornega kota predstavil eden od zapriseženih zagovornikov vrednot in tradicije kluba Javier Gomez.

Inaki Williams je že eden najvidnejših in najpomembnejših igralcev Athletica. V tej sezoni je na lestvici klubskih strelcev s sedmimi goli drugi za 35-letnim veteranom Aritzem Adurizom, ki je dosegel 17 golov. V moštveni hierarhiji je letos napredoval, saj je klub z njim podaljšal pogodbo in se zaščitil z odškodninskim zneskom 50 milijonov evrov.

Prav z Adurizom tvorita enega najboljših dvojcev v španski ligi. Oba sta telesno zelo močna, Aduriz je klasični srednji napadalec, Williamsa pa vzgajajo in brusijo za to, da bo nekoč stopil v Adurizove čevlje. A dokler bo veteran tako učinkovit in koristen, bo 21-letnik kilometrino nabiral na krilnem položaju.

Ocena strokovnjakov je naslednja: Inaki je hiter, a njegova šibka lastnost je, da je slab v kombinatoriki. Zapletenih akcij ne poskuša reševati s podajami, raje se spušča v preigravanja in ustvarja višek prostora za soigralce. Giba se zelo inteligentno, hitrost pa mu omogoča, da je stalna nevarnost za tekmečeve branilce. Težko ga je pokrivati.

Klubski trenerji se zavedajo, da vzgajajo morda bodočega glavnega napadalca Španije. Vedo, da je lahko edini naravni Adurizov naslednik, a s precejšnjo napadalno raznolikostjo. Williams iz tekme v tekmo potrjuje, da je zelo prilagodljiv in da se znajde v različnih vlogah.

Inaki je zdaj nepogrešljiv član prve enajsterice, toda med najboljše se je prebil bliskovito in brez dolgotrajnih uvajanj. Šele od leta 2012 je član Athletica, pred dvema letoma je igral še za B-moštvo v drugi španski ligi, prvo priložnost v prvi ligi pa je dobil v minuli sezoni. Ni blestel in je v 19 tekmah zabil en sam gol, toda njegovi potenciali so bili tako očitni, da strmega vzpona ni bilo več mogoče ustaviti. Prebil se je v mlado špansko reprezentanco, na svoje sezname so ga zapisali skoraj vsi najbogatejši klubi na svetu. Angleški so kajpak prednjačili. Prav gotovo imajo prednost pred drugimi, in ne le zaradi denarja. Njegov oče je v obdobju odraščanja kar osem let živel v Angliji, da se je družina lahko preživljala.