Zaradi tovrstnih potez zapustil nogomet

Šoškić označil Zahovićevo potezo za čudno. Prašnikar: Za Milaničevo imenovanje ključno poznavanje okolja.

Objavljeno
04. marec 2016 01.59
DARKO MILANIČ
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Zlatko Zahović je z menjavo trenerja dvignil veliko prahu, a športni direktor Maribora je ubral pristop, ki se mu je v preteklosti že obrestoval. Darko Milanič namreč ne bo prvi trener, ki se bo predstavil na tekmi proti Olimpiji.

Proti Olimpiji je na klopi Maribora debitiral že Ante Čačić, ki je leta 2013 osvojil slovenski superpokal s 3:0. Toda na trenutne razmere še bolj spominja primer Anteja Šimundže, ki je Čačića nasledil med tekmovalno sezono in je štajersko zasedbo pred obračunom z Olimpijo vodil le nekaj dni. Tudi on je bil uspešen. Na derbiju je zmagal z 2:0. Razlika je le ta, da je imel Šimundža pred tem še gostovanje v Wiganu v evropski ligi.

Zgodovina nas uči, da ima menjava trenerja predvsem kratkoročni učinek, ki nato kmalu zbledi, če je moštvo postavljeno na majavih temeljih. Ali pridejo na površje spet stare zamere med igralci, ali je moštvo preslabo fizično pripravljeno, ali preprosto nima dovolj kakovostnih igralcev. Če je težava v vodstvu kluba, pa je nov trener že vnaprej obsojen na neuspeh. »Po nekaj tekmah se spet pokaže realen domet ekipe,« je prepričan izkušeni trenerski maček Miloš Šoškić. »Za Maribor bo ta menjava koristna zgolj zaradi nenadne spremembe, ker se bodo vsi igralci pred novim trenerjem borili na vso moč,« ocenjuje nekdanji nogometaš in trener Olimpije.

Odločitev Maribora, da odpusti Krunoslava Jurčića po zgolj eni tekmi nadaljevanja sezone, je Šoškića razžalostila tudi zaradi nespoštovanja do trenerskega ceha. »Zaradi takšnih dogodkov, ki se je pripetil v Mariboru, že več let nočem biti več trener. Da se trenerja zamenja po zgolj eni tekmi, je – če povem najbolj blago – čudna odločitev,« je nezadovoljen Šoškić. »Če niso bili zadovoljni z Jurčićem, bi bilo bolje, če bi ga zamenjali že po koncu jesenskega dela prvenstva. Samo poglejte Manchester United in Manchester City. V obeh klubih niso zadovoljni s trenerjem, pa ga ne menjajo. Zamenjali ga bodo šele na koncu sezone,« je pristavil.

Podobno razmišlja Bojan Prašnikar, ki je prav tako v preteklosti vodil Olimpijo, a tudi Maribor, s katerim je igral v ligi prvakov. »Ko je moštvo v krizi, potem lažje zamenjaš enega trenerja kot več igralcev. Kljub temu se takšna odločitev mnogokrat ne obrestuje,« je dejal Prašnikar, ki je že večkrat prišel k novemu delodajalcu sredi sezone. »Maribor sem prevzel med prvenstvom, ko je bil leta 1996 v veliki krizi. Težje je, ko prideš v neznano. V Nemčiji sem prevzel Cottbus, ki ga pred tem nikoli nisem videl,« pravi slovenski trener, ki je prepričan, da je pristop trenerja povsem drugačen, če pride pred nove igralce prvi dan priprav ali sredi sezone. »Na začetku sezone se lahko moštvo med pripravami prilagodi trenerju in obratno, sredi tekmovanja tega časa ni. En trening ali dva in takoj se začnejo odločilne bitke,« je povedal.

Zahović v povprečju zamenja trenerja skoraj vsako sezono, a prvič je v sedlo vrnil starega jezdeca, Milaniča, kar nakazuje, da prvi mož Maribora nima svežih idej. Na vrh se skuša vrniti s preverjenim trenerjem, s katerim sta povezana iz igralskih dni, ko sta nosila dres Partizana. »Pri spremembah je ključno poznavanje okolja in Milanič dobro pozna Maribor in Zahovića. Vprašanje je le, kakšna je bila situacija, ko je šel, in kakšna je zdaj, ko se vrača,« je ocenil Prašnikar.

Toda Zahović bo imel malo manevrskega prostora, če bo tudi Milanič neuspešen. Navijači so nezadovoljni že zdaj, ko je moral oditi Jurčić, zato bo moral biti Milanič precej učinkovit pri izvedbi Zahovićevih navodil, če bosta želela imeti mir v hiši pod Kalvarijo.