Zdaj tudi uradno: po Jurčiću Milanič

Slovenskega nogometnega prvaka iz Maribora bo po treh letih spet vodil izolski strokovnjak Darko Milanič.

Objavljeno
02. marec 2016 14.55
DARKO MILANIČ
J. P.
J. P.

Maribor - Športni direktor slovenskega nogometnega prvaka Maribora Zlatko Zahović ni presenetil z odločitvijo o novem trenerju članskega moštva. Le dan in pol po tem, ko se je klub razšel s hrvaškim strokovnjakom Krunoslavom Jurčićem, se je namreč na vroči stolček vrnil Darko Milanič, ki ga je zasedal že med junijem 2008 in junijem 2013 in v tem času osvojil štiri domače ligaške lovorike, tri pokalne, dve superpokalni, dvakrat pa se mu je posrečilo prebiti tudi v evropsko ligo.

Da bo naslednik Jurčića, ki ga je spodnesel sobotni ligaški poraz s Celjem, ravno 48-letni Izolan, ni bilo nobenega dvoma, saj se je kot glavni kandidat začel omenjati že v ponedeljek zvečer. Milanič je potem, ko je pred slabimi tremi leti zapustil Ljudski vrt, prevzel vodenje avstrijskega prvoligaša Sturma, nato pa ga je pot vodila na Otok k drugoligašu, svojčas slovitemu Leedsu. Sinoči ga je že bilo videti v mariborskem nogometnem hramu, kjer je spremljal dvoboj »vijoličastih« zasedb A in B. Primoskega strokovnjaka prvi izziv v novem mandatu čaka že v soboto, ko bodo njegovi varovanci v večnem derbiju gostili vodilno po jesenskem delu sezone Olimpijo.

»Lahko je predstaviti trenerja, ki ima devet lovorik in je pionir novodobnega Maribora. Po njegovem smo uspeli našo zgodbo nadgraditi, zdaj pa pričakujemo, da ji ob vrnitvi doda tisto, kar trenutno Maribor potrebuje,« je ob predstavitvi v Ljudskem vrtu dejal športni direktor Zahović, o razhodu z Jurčićem pa še pojasnil: »Pričakovali smo nadgradnjo jesenskega dela, po vrhunskih pripravah pa je bilo slabše. Proti Celju je kar 7000 gledalcev doživelo razočaranje. Ta odločitev ni padla čez noč. Jurčić, ki je vrhunski trener, je spremenil sistem igre, ki pa ga ekipa ni sprejela. Ni problem prevzeti bremena, zato smo tudi tukaj. Dejstvo je, da moramo biti proti Celju ali Chelseaju enako pragmatični, ti igralci morajo na vsaki tekmi 'krvaveti', drugače rezultata ne bo.«

»Zadovoljen sem, da sem spet doma. V okolju, kjer sem dolga leta užival. Zavedam se, da Maribor ni isti, da je vmes zrasel in se je zgodilo veliko lepega. Veselim se tega izziva,« pa je uvodoma povedal Milanič in priznal, da je Zahovićevo povabilo sprejel, še preden je ta dokončal stavek.

Zagotovil je tudi, da se dobro zaveda pritiskov, ki ga čakajo. »To mi je bilo popolnoma jasno. Že ob mojem prvem prihodu sem se zavedal tega. Če bi izbiral med bremeni, potem nikoli ne bi bil trener Maribora,« je dejal Izolan, ki ga že hitro čaka prva zelo težka naloga, derbi z Olimpijo v Ljudskem vrtu. »Imam malo časa, a tudi dovolj, da bodo fantje dojeli, kaj si želim. Igro spraviti na nivo z veliko dinamike.«