Zdrav Maribor je bil spet šampionsko učinkovit

V devetem kolu 1. SNL zamenjava na vrhu, po porazu Gorice v derbiju zdaj vodilna Olimpija.

Objavljeno
13. september 2015 23.55
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Nova Gorica – Olimpija je prvakinja prve četrtine prvenstva. Prvo »lovoriko« ji je priigral Maribor. Prvak je pred 2500 gledalci v goriškem športnem parku pokazal nekaj šampionskega sijaja. S 4:1 je dobil derbi, v katerem je Gorica prva zadela, nato pa je vijoličnim naivno omogočila sprehod do prve zmage pod taktirko trenerja Krunoslava Jurčića.

Mariborčanom je pošteno odleglo, tudi športni direktor Zlatko Zahović je na tribuni za pomembneže strastno navijal. Goriška predstava ni bila tako bleščeča, kot kaže izid, a je bila z izjemo občasnih mrkov dovolj suverena, da je prvakom omogočila kar presenetljivo lahko zmago.

»Ko imamo vse, je vse lažje. Imamo pa zdrave igralce, v trenerju Jurčiću vrhunskega delavca in strokovnjaka z vizijo, kar pa smo imeli že prej v Darku Milaniču in Anteju Šimundži. Maribor je tako spet vrhunski. Zadovoljni smo in navdušeni,« je bil po zmagi in uspešnem debiju svojega izbranca na trenerski klopi znova samozavesten Zahović. Jezik mu je stekel, vrnila sta tudi ostrina in cinizem, pa še nekaj, kar je doslej zaznamovalo njegovega »prijatelja« Srečka Katanca – »ljubezen« do medijev.

»Vse analize v medijih so bile napačne. Odločilna je bila telesna pripravljenost. Nam so ves čas manjkali igralci zaradi poškodb ali bolezni, zato niso bili pripravljeni. Imeli smo tudi smolo. Če imaš zdrave igralce, lahko tudi treniraš, narekuješ moč treningov in menjaš igralce. Trener ni bil vzrok. Že po Astani sem povedal, da bomo potrebovali vsaj mesec dni, da bomo ujeli ritem. Olimpija? Odlična je. Ima energijo več, toda dali smo ji jo mi. Zaostajamo za 7 točk, lani smo za 11,« je povedal glavni vijolični kadrovik in dal vedeti, potem ko je ošvrknil analizo medijev, da kakopak on ne spremlja medijev in ne ve, kaj pišejo, govorijo in prikazujejo. Sklenil pa z grožnjo tekmecem: »Pričakujem vrhunski Maribor, kot ga poznamo. In zmago za zmago!«

Mendy sprožil zasuk

Maribor je proti Gorici takorekoč že začel z zaostankom. Miran Burgić je v velikem slogu izpeljal uvodne minute, najprej je zadel vratnico, v 6. minuti pa po akciji iz kota z glavo matiral Jasmina Handanovića. Nanj je slabo pazil Marko Šuler. Goričani niso znali unovčiti izjemnega štarta. Morda bi ga, če Jean-Philippe Mendy s samostojno akcijo na levi strani in strelom iz »mrtvega« kota v 12. minuti ne bi premagal nespretnega Gregorja Sorčana. Gol je vlil samozavest Mariborčanom, ki so po dolgih letih izhodiščne postavitve 4-4-2 prešli na 4-3-3.

Goričani so bili precej nemočni v zvezni vrsti, kar so Mariborčani izkoristili z najlepšo akcijo v 25. minuti. Igra je stekla po desni strani in se končala na levi s pobegom Mitje Vilerja, podajo v sredino in golom Brazilca Marcosa Tavaresa. Kapetan se je odlično znašel, saj je žogo v mrežo preusmeril s peto.

Vratnica preprečila razburljiv finiš

Maribor je bil samozavesten, ko je imel žogo v posesti, Gorica pa brez Džuzdanovićeve in Elekejeve aktivnejše vloge na trenutke preveč boječa in tudi brez sreče. »Po bokih smo izgubljali bitko, zato sem po zaostanku poskušal tudi s menjavo sistema. Manjkala nam je tudi agresivnost, še posebej Marshalla Johnsona, ki ponavadi na sredini učinkovito opravi s tekmeci. Sicer pa smo naivno prejeli prvi gol,« je del tekme, ki je prevesil jeziček na tehtnici na vijolično stran, opisal domači trener Miran Srebrnič. Poudaril je, da Gorica ni bila brez priložnosti za nov zalet. Ko je bila napadalnejša, je imela smolo. Blessing Eleke je po podaji Amela Džuzdanovića streljal z glavo in zadel vratnico. Še ena zapravljena priložnost v drugem polčasu za izenačenje, ko je v 56. minuti Johnson z bližine z glavo udaril žogo prav v Handanovićevo naročje, je v 57. minuti prinesla mariborsko »kontro«, Ibraimijevo asistenco in Mendyjev drugi gol, pa tudi konec neznank o zmagovalcu. Rezervist Damjan Bohar je po še eni bliskoviti in kombinatorni akciji samo še potrdil mariborsko zmago.

Vrnitev samozavesti in volje

Prišel, videl, zmagal! Novi mariborski trener Jurčić ni skrival navdušenja ob svojem zmagovalnem debiju. Njegova pozitivna energija bi res lahko bila pomembna za mariborsko prebujenje in nov zagon. »Presenečen sem nad tem, kar so igralci pokazali na tekmi. Na treningih smo vadili številne akcije in veliko so jih že predstavili na tekmi. To pomeni, da so sprejeli moje zamisli, kar mi je zelo všeč. Zmago smo potrebovali za vrnitev samozavesti. Upam, da je ta pomenila začetek nove lepe zgodbe,« je začel zmagovalni komentar 45-letni Zagrebčan. Ni bilo treba dolgo čakati tudi na razkritje miselne uigranosti s športnim direktorjem.

»V prvem delu 14-dnevnih priprav smo na treningih veliko dela namenili boljši telesni pripravljenosti. In še naprej bomo. V kratkem času je težko veliko spremeniti, pomembno tudi je, da so igralci okrepili voljo in šli preko svojih meja. V Maribor sem prišel z željo, da bom prvak. Nisem nadut, a z Olimpijo se še nisem ukvarjal, prva je bila na vrsti Gorica. Gremo korak za korakom,« je kot namazan tekel jezik trenerju, ki je zmago posvetil tudi navijačem. »Poslali smo jim pomembno sporočilo, da naj bodo z nami. Njihovo podporo smo si zaslužili.«