Želeli so Navasa, a Simeone je zahteval Oblaka

Predsednik madridskega Atletica Enrique Cerezo za Delo razkril, kako so se odločali za naslednika Thibauta Courtoisa.

Objavljeno
28. julij 2014 13.02
Miho Dobrašin, sodelavec
Miho Dobrašin, sodelavec
Končno je zadovoljen. V beli srajci s črno-belo progasto kravato je predstavil slovenskega vratarja Jana Oblaka (21), nato pa se je usedel v avtomobil pred štadionom Vicente Calderón in se odpeljal 70 kilometrov severno. Ravno pred kosilom je prispel v Los Ángeles de San Rafael, mesto, kjer so se dva tedna pripravljali nogometaši Atletica Madrida. Predsednik kluba Enrique Cerezo (66) pride tja pozdravit igralce vsako leto po koncu treninga, takrat se običajno tudi druži z novinarji.

Z bližnje mize vzame kozarec z dvema decilitroma piva, z drugo roko pa čips. Odpije požirek in za Delo pove: »Pogajanja so bila naporna. Benfica ga ni hotela izpustiti, ker je bil za njih zelo pomemben. Toda na koncu nam je uspelo.«

Njegovi sivi lasje so kot vedno urejeno počesani na levo. Zdaj, ko je vsega konec, je razkril: »Oblak je prišel v Atletico izključno zaradi Diega Simeoneja! Hoteli smo kupiti vratarja Kostarike Keylorja Navasa in smo že vzpostavili stik z njegovim klubom Levantejem. Odlične obrambe na svetovnem prvenstvu so pogovore še bolj poživile. Potem pa je 'Cholo' rekel: Ne! Želim Oblaka!«

Jan Oblak je s 16 milijoni evrov odškodnine postal najdražji vratar v zgodovini španske lige in eden od desetih najbolj vrednih v zgodovini nogometa. Ko ga spomnimo na ceno, se Cerezo samo nasmeji. Zneska ne želi potrditi, toda poudari: »Za tem mladeničem je fantastična sezona.« Na pisanje medijev o tem, kako je slovenski reprezentant neupravičeno zapustil trening Benfice in s tem ogrozil pogajanja, samo zamahne z roko: »Pih, hoteli so ga obdržati in so zato zapletli položaj, to je vse. Najpomembnejše je, da je zdaj del nas, del družine Atletica.«

Smeji se in gleda v bazen na drugi strani mize. Še naprej posega po čipsu. »Cholo ga je hotel zaradi višine in odličnih refleksov. V njem je našel ustrezno zamenjavo za Courtoisa.« Belgijski vratar Thibaut Courtois je visok 1,99 metra in je novi član Chelseaja.

Klub iz Londona jim je vzel tudi levega bočnega branilca Filipeja Luisa in pa Diega Costo, napadalca, ki je minulo sezono na 35 tekmah zabil 27 golov. Vendar predsednik zatrdi, da so pravkar kupili najboljšega srednjega napadalca v Evropi, Maria Mandžukića.

»Primerjava s Costo? Zdi se mi, da sta to dva različna tipa igralcev z različnim slogom. Costa je fantastični nogometaš, vendar pa je Mandžo igralec, ki smo ga hoteli in ki ustreza našemu sistemu igre,« pove Cerezo.

S takšno igro je Atletico minulo sezono osvojil prvenstvo, igral v finalu lige prvakov in izpadel v polfinalu španskega pokala proti poznejšemu zmagovalcu Realu.

»To sezono bomo osvojili dva naslova. Vseeno mi je, katera dva, a dva bosta naša,« pove. Že čez dobre tri tedne bodo imeli priložnost, da bodo vzdignili pokal v superpokalu, v katerem jih čaka Real, okrepljen z Nemcem Tonijem Kroosom in Kolumbijcem Jamesom Rodriguezom, najboljšim strelcem svetovnega prvenstva.

Odkar je leta 2003 postal predsednik, je Atletico Madrid osvojil sedem lovorik, od tega pet evropskih. Enrique Cerezo, filmski producent in lastnik televizijskega kanala, je bil že od leta 1987 podpredsednik kluba. Predsedovanje je od kontroverznega gradbinca Jesúsa Gila prevzel leto dni preden je ta leta 2004 umrl.

Za Oblakovo predstavitev premalo časa

Mizi z aperitivi se približa njegov sin Oscar Gil, eden od lastnikov kluba in brat Miguel Ángela Gila, izvršnega direktorja, ki je sodeloval pri tem, da so pripeljali Oblaka iz Lizbone. Pokaže 25 let staro fotografijo, na kateri so v oblekah on, njegov oče in Cerezo, trojica, ki je bila skozi leta v Atleticu najmočnejša. V tem trenutku so se približali tudi nekateri španski novinarji.

Usedemo se v Bahia Club, restavracijo in koktajl bar ob zelenem umetnem jezeru. Kakor celotno mesto, je tudi to zgradila družina Gil. Temperatura doseže 35 stopinj, a Cerezo deluje sproščeno. S prstom se od znotraj praska po nosu, ki ga srbi. Natakarica prinese pijačo in on se odloči za sangrijo. Isti prst potopi v pollitrski kozarec in pomeša vijoličasto tekočino z ledom.

»Predstavitev Oblaka se je dobro iztekla, čeprav bi bilo bolje, da bi dogodek organizirali zvečer in ne ob 12:15 na največjem soncu. Vendar pa nismo hoteli izpustiti večernega treninga,« pove. Predstavitev so organizirali v zadnjem trenutku, zaradi česar je bilo na štadionu manj gledalcev, vendar pa glede na to, da je že naslednji dan sledila prijateljska tekma proti drugoligašu Numancii in da sledi nadaljevanje priprav v Ameriki, za organizacijo predstavitve preprosto ni bilo časa.«

»Čeprav pa se bo najbolj predstavil publiki, ko se bodo začele tekme,« se zasmeji.

Na mizo prinesejo paeljo. Ne pogovarjamo se več o nogometu. Začne ga motiti zanohtnica in jo začne puliti ter se ne ozira na to, da je v družbi novinarjev. Sproščen je in uživa v sončnem dnevu. S prstom zopet pomeša sangrijo.

Vstanemo od mize in odidemo do točilnega pulta ob bazenu. Tam razkrije: »Nekoč smo kupovali izkušene vratarje, včasih celo takšne v letih. Danes pa, vsaj če vprašate Simeoneja, vlada drugačna filozofija. Všeč so mu agilni in visoki vratarji.« Vendar pa še ni želel potrditi, ali je Oblak že zdaj prvi vratar ekipe.

»Naslednjih šest let, ko bo z nami, mogoče pa še dlje, bo rasel med vratnicama. Želimo si, da bo najboljši na svetu. Na začetku mu bo močna konkurenca Moyá, ki je prav tako naš novi vratar. Med njima si želimo zdravo tekmovanje.«

Za Simeoneja, bivšega zveznega igralca Atletica, je bila vedno ključna zanesljivost v zadnji liniji. Minulo sezono so rdeče-beli iz Madrida prejeli najmanj golov v ligi – 26. Barcelona jih je prejela 33, Real Madrid pa 38.

Cerezo se ozre na prejšnjo sezono, najboljšo v zgodovini kluba, starega 111 let: »Lanski pohod ni bil čudež, ampak velik trud ekipe, trenerja, publike, uprave … To je bilo delo nas vseh. To, kar se je zdelo težko in zagotovo nedosegljivo, je postalo na koncu enostavno. Škoda, da nismo osvojili lige prvakov.« V sodnikovem dodatku so prejeli izenačujoči gol, v podaljšku pa jih je Real povozil s 4:1.

Kdor se boji, ta ni za Atletico Madrid

Televizijske kamere ugasnejo in Cerezo sname kravato. Vroče je. »Letos bomo imeli močnejše moštvo kot lani,« poudari. Ne skrbi ga, ker se je Barcelona okrepila z Ivanom Rakitićem in Luisom Suarezom in ker je Real pripeljal najboljše s svetovnega prvenstva. Spet jih bo silovito napadel. »Kdor se boji, ta ni za Atletico Madrid. To je klub pogumnih!« sporoča.

Zatrdi, da je trener zadovoljen, čeprav nima popolnega moštva: »Diego Simeone je presrečen. Ali ne vidite, da je na dopustu in se smeji.« Odidemo na majhno barko in plujemo po jezeru. Na ležalniku pred hotelom se sonči »Cholo« Simeone. Mogoče z zaprtimi očmi premišljuje o novem napadalcu. Oblak in igralci spijo v sobah.

»Če uspemo rešiti dva aktualna problema, bomo prav gotovo močnejši kakor v minuli sezoni,« nenadoma pove Cerezo. Namesto pojasnila se samo skrivnostno smeji. Rokuje se in se z dvema članoma uprave oddalji od nas. Igralci pridejo pred hotel, vstopijo v rdeč avtobus in odidejo na bližnji travnik na predzadnji trening v Los Ángeles de San Rafaelu. Enrique Cerezo se vrača v Madrid.

Tam je še vedno glavni. Predsednika Reala Florentina Pereza (67) še vedno peče poraz v španskem prvenstvu, ki mu ga je zadal vrstnik. Z močnimi okrepitvami želi vrniti naslov z juga na sever mesta.

Cerezo pa mu sporoča: »Atletico Madrid zanima zmaga, zmaga in samo zmaga. Nedvomno bomo trpeli in bili izpostavljeni velikim preizkušnjam, a gledali boste nadaljevanje lepega filma.«