Zeleno-beli še ne bodo odprli garda vijoličnim

Pokal NZS: Trener Olimpije Igor Bišćan pred sobotnim derbijem z Mariborom razgrnil del taktičnih načrtov.

Objavljeno
08. november 2017 22.53
Igor Bišćan trener domačih, na nogometni tekmi 1.SNL med NK Olimpija in NK Ankaran Hrvatini. Ljubljana, Slovenija 5.novembra 2017. [nogomet,Bišćan Igor,NK Olimpija,NK Ankaran Hrvatini,1.SNL,Ljubljana,Slovenija]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Ni kaj prida čutiti povišanega utripa, da se bliža drugi veliki derbi sezone in prvi v četrtfinalu pokala Nogometne zveze Slovenije. Priprave za sobotni dvoboj Olimpije in Maribora v Stožicah minevajo brez velikih besed in napovedi. Kot da bi v obeh taborih taktizirali za ligaški derbi naslednji petek in za povratni pokalni dvoboj 29. t. m.

Prvi del sezone je bil za Olimpijo in njene navijače pomenljiv. Prvo mesto brez poraza, vendar s premalo spektakla in z očitnim (načrtovanim?) padcem forme v zadnjih tednih, je podoba, zaradi katere ni čutiti, da bi z nestrpnostjo čakali na dvoboje najboljših moštev v državi. Tudi sobotni na dan Sv. Martina ne obeta presežkov. Mariborski pragmatizem iz tekme v tekmo dobiva posnemovalca v Olimpijini preračunljivosti, še posebej vidni v zadnjih dveh ligaških tekmah proti Rudarju (0:0) in Ankaranu (1:0). Prvi derbi v sezoni v Stožicah je bil prav tako brezzobi (0:0).

»V pokalnem tekmovanju ni popravnega izpita. Res se bo igrala še povratna tekma, ampak v prvenstvu se še da popraviti spodrsljaje, v pokalu pa je treba igrati modro in pametno,« je na včerajšnji novinarski konferenci v gosteh pri novem partnerju »Kinu Bežigrad« ljubljanski trener Igor Bišćan razblinil upanja o »atomski« in v primerjavi z Mariborčani sveži in energije polni Olimpiji.

Strahovi o uveljavljanju trenda »ziheraštva« in pragmatizma so vse bolj upravičeni. Kdor je mislil ali upal, da se bo Olimpija velikih tekmecev in mojstrov pragmatične igre lotila z »odprtim gardom«, se je namreč motil. Bišćanov pogled v prvega od treh derbijev v tem mesecu je namreč naslednji: »Lažje je dobiti prvo tekmo doma, pred svojimi navijači, ampak previdnost mora biti. Želimo si pozitiven izid, tekma pa predstavlja velik izziv za igralce in tudi zame.«

Zagrebčan na zeleno-beli klopi je iz dvoboja že izločil še ne zaceljenega napadalca Andreja Vombergarja, za Nathana Oduwo je prižgal oranžno luč po manjšem nedeljskem preplahu, ko je Angleža stisnilo v prsih. Zdravniški pregled je pokazal, da je s srcem vse v redu. Že prej je Bišćan ostal brez poškodovanega Daria Čanađije. Na voljo bo imel nepredvidljivega in vedno poskočnega Issaha Abassa.

»Poznavajoč njegov značaj in željo, vem, da ni sposoben igrati 90 minut. Igral bo, ne vem pa, če bo začel v prvi enajsterici,« je trener povedal o vlogi mladega Ganca in zavrnil prepričanje dela javnosti, da ima Olimpija na razpolago boljše posameznike kot Maribor. »Ne bi želel vleči primerjav med posamezniki in igralnimi linijami, mislim, da sta moštvi dokaj enakovredni. Navijači imajo pravico, da vidijo, kar hočejo, toda nisem prepričan, da bi se lahko razglasili za favorite,« je bil realist Bišćan in je zatrdil, da Maribor zagotovo ni utrujen. »Ni bil odličen in učinkovit le proti Krškemu, tudi proti Domžalam je igral dobro. Zdi se mi, da je pravočasno ujel ritem in da je v kar spodobni formi. Ni videti, da bi bil utrujen ali da bi evropske tekme pustile vidnejše posledice.«

Če je že Maribor za ljubljanskega trenerja v zavidljivi formi, kakšna je potem njegova Olimpija? »Naša igra je postala zanesljivejša in stabilnejša v obrambi, v zadnjem obdobju pa ji je ob številnih priložnostih manjkalo več konkretnosti v kazenskem prostoru. Pogrešam kakšen gol več,« je Bišćan, nekdanji nogometaš mariborske nočne more Liverpoola, zaokrožil soočenje s sedmo silo.