Zeleno-beli z upanjem na pekel pod Kalvarijo

Po treh ligaških derbijih nocoj v Stožicah še prva polfinalna tekma pokala NZS med Olimpijo in Mariborom.

Objavljeno
05. april 2017 00.03
Novi trener Olimpije Safet Hadžić 04.aprila 2017 Olimpija,trenerji,nogomet,Safet Hadžić]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Čustveno in telesno razrvana Olimpija bo po Rodolfu Vanoliju in Luki Elsnerju danes izzvala Maribor že s tretjim trenerjem v sezoni. Darku Milaniču se bo v prvi polfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije v Stožicah (20.15) postavil po robu v. d. trenerja Safet Hadžić.

Le najbolj strpni privrženci Olimpije lahko še sledijo odločitvam predsednika kluba Milana Mandarića in kadrovski kombinatoriki, v kateri je do zadnje »posodobitve« mrgolelo napačnih odločitev. In kdor je kolikor toliko poznal razmere, se ni pretirano vznemirjal. Vse, kar se je zgodilo, je bilo mogoče pričakovati. Tako kot je bila Mandarićeva odločitev logična, da do konca sezone najde trenerskega »gasilca« znotraj Olimpijinega ustroja.

Poskus, da bi z Marijanom Pušnikom ustavili strm padec, se ni izšel. Korošec ni utegnil pokazati, kaj še zmore proti Mariboru, ki ga je v šampionski sezoni, dokler je bil še trener, v ligi »nažgal« kot še nihče doslej. A takrat ni imel tekmeca v Milaniču, pač pa sta bili njegovi žrtvi Ante Šimundža in drugačen Maribor, izžet in zasičen po evropskih vrhuncih v prejšnjih sezonah. A je tudi res, da je Pušnik tedaj že jeseni dobil domžalsko pokalno zaušnico, po kateri sta Mandarić in Ranko Stojić že izgubila zaupanje vanj.

Hadžić je dobil še drugo samostojno priložnost na Olimpijini klopi. Prva v sezoni 2010/11 se je s sila povprečnim igralskim kadrom po hitrem evropskem slovesu in slabem vstopu v sezono izšla z menjavo. Prišel je Dušan Kosić, ki je z domala novo in za razred kakovostnejšo zasedbo moštvo do konca sezone zapeljal do 2. mesta.

Preteklost na Olimpijini klopi ni Hadžićeva prednost. Ali pač, potem ko je pridobil še veliko več izkušenj in je lahko iz varnega ozadja spremljal »neumnosti« predhodnikov v tej sezoni. Najvznemirljivejše vprašanje je, kaj sploh drevi zmore Olimpija? Hadžić seveda ni govorec, ki bi ugajal in napovedoval »gradove v oblakih«. V nocojšnjem izzivu vidi priložnost, da se Olimpija pokaže v drugačni podobi.

»Kaj nas zanima, je povsem jasno. Iz tekmovalnega zornega kota si želimo priigrati aktiven izid. Takšen, ki nas bo ohranjal v boju za napredovanje v finale. Če se nam bo posrečilo kaj več, bomo vsi še bolj zadovoljni,« pravi 48-letni Hadžić.

Po poškodbi kapetana Branka Ilića je ljubljanska zasedba ostala še brez enega izkušenega igralca. Toda v primerjavi z nedeljsko ligaško tekmo v Kidričevem bo trenerju na voljo tudi nepredvidljivi napadalec Blessing Eleke.

»Vemo, koga imam na voljo. Kdo bo igral in v kakšni postavitvi, pa ne bom razkrival. Čez noč ne moremo reševati stvari, ki se gradijo tedne ali mesece. Največ, kar lahko opravimo, je, da se psihično 'resetiramo',« še poudarja nekdanji pomočnik Slaviše Stojanovića v slovenski reprezentanci.

Kanček upanja so v Olimpijin tabor prinesle napovedi iz mariborskega moštva. »V načrtu je, da bodo dobili priložnost tudi nogometaši, ki so doslej igrali manj,« pravi Milanič. A je trenerjev drzni načrt dopolnil športni direktor Zlatko Zahović, ki mu zmage nad Olimpijo vedno prinašajo največ užitka.

»Želimo osvojiti pokalno lovoriko. Maribor je favorit in vedno bo,« se Zahović še ni »najedel« lovorik in pogled v tekmo sklenil z veliko mero spoštljivosti: »Za nas je Olimpija v najboljši formi, zato jo moramo spoštovati. Favoriti ne zmagujejo vedno.«

Zaradi kartonov v vijoličnem moštvu ne bo Dina Hotića in Sintayehuja Sallalicha.