Željezničar prva ovira za Maribor na poti do lige prvakov

Nogometaši Maribora se bodo v drugem predkolu lige prvakov pomerili s sarajevskim Željezničarjem.

Objavljeno
25. junij 2012 15.35
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Nyon - Državni prvaki iz Maribora so na današnjem žrebu na sedežu Evropske nogometne zveze (UeFA) v Nyonu dobili tekmeca v drugem predkrogu lige prvakov. Mariborčani se bodo za nadaljevanje tekmovanja pomerili s sarajevskim Željezničarjem, prva tekma bo 17. ali 18. julija v Ljudskem vrtu, povratna pa teden dni pozneje v Sarajevu.

Trener Maribora Darko Milanič je po žrebu povedal, da njegove varovance čaka obračun z zahtevnimi nasprotniki. »Željezničar bo zahteven nasprotnik, ki zahteva temeljito pripravo. Od tega trenutka smo na delu, z zbiranjem informacij za podrobno analizo, saj se želimo uvrstiti v naslednji krog. Lani sem spremljal tekmo, ko je Maccabi iz Haife izločil prvaka Bosne in Hercegovine, ekipo Borca. V Bosni in Hercegovini se igra dober nogomet, imajo ogromno nadarjenih igralcev, Željezničar pa je klub z bogato tradicijo na nekdanjih jugoslovanskih prostorih. V Sarajevu nas čakajo tudi temperamentni navijači, tekmec bo zahteven, vendar je naš cilj jasen - napredovanje,« je dejal Milanič.

V današnjem žrebu je sodelovalo 37 klubov, možno nasprotniki Mariborčanov pa so bili izraelski Hapoel Kiryat Shmona, Željezničar, albanski Skenderbegu, makedonski Vardar in zmagovalec dvoboja Linfield - Torshavn. Hrvaški prvak Dinamo se bo pomeril z bolgarskim Ludogorcem, srbski Partizan z zmagovalcem dvoboja Valletta/Lusitans, avstrijski prvak Red Bull salzburg pa z boljšim iz dvoboja F91 Dudelange/Tre Penne.

V ligo prvakov 2012/13, ki se bo končala s finalom na londonskem Wembleyju, je že uvrščenih 22 moštev, preostalih deset prostih mest pa bodo zapolnile ekipe, ki bodo uspešne v kvalifikacijah.

Olimpija, Celje in Mura v evropski ligi

Potem ko so na sedežu UEFA v Nyonu opravili žreb predkroga lige prvakov, so tekmece dobili še klubi v kvalifikacijah evropske nogometne lige. Od slovenskih predstavnikov se bo Celje pomerilo z moldavsko Dacio iz Kišinjova, ljubljanska Olimpija se bo pomerila z luksemburškim moštvom Jeunesse Esch, Mura pa z Azerbajdžanskim Bakijem.

Trener Celjanov Marijan Pušnik z žrebom ni bil zadovoljen. »Žreb ni ugoden. Ekipa Dacia se je s Šerifom borila za naslov moldavskega prvaka. Gre za zelo dobro ekipo, ki ima v moštvu veliko tujcev, po informacijah, ki smo jih dobili, pa tudi nekaj novih obrazov. Tudi pot bo dolga. Kakorkoli že, če bomo na prvi tekmi iztržili ugoden rezultat, je na drugi vse mogoče,« je dejal Pušnik.

Podobno razpoložen je bil tudi Igor Celec, športni direktor Mure. »Prav gotovo si takšnega scenarija nismo želeli. Nasprotnik je močan, pot je dolga in naporna. O možnostih ne bi govoril, saj so eno prijateljska in drugo uradna srečanja. Nismo brez možnosti, a je nasprotnik vreden spoštovanja, kar so potrdili tudi na nedavni tekmi v Odrancih. Tu so še na pripravah in skušali se bomo dogovoriti, da bi prvo tekmo odigrali na slovenskih tleh.«

Na drugi strani v taboru Olimpije prvi obračun predkroga evropske lige pričakujejo z optimizmom. »Z žrebom prvega tekmeca smo zadovoljni, nikogar ne podcenjujemo, vendar glede na status slovenskega in luksemburškega nogometa moramo sprejeti vlogo favorita. Tekmeca ne poznamo, a smo že začeli z zbiranjem informacij in bomo tekmo zagotovo pričakali dobro pripravljeni. To, da igramo prvo tekmo doma, ne igra nobene vloge, nasprotnika želimo premagati na obeh srečanjih. Smo Olimpija in tako se nameravamo tudi postaviti. O drugem potencialnem nasprotniku pa za zdaj ne bom govoril, vso pozornost namreč namenjamo zgolj Luksemburžanom. Gremo korak za korakom, vse ob svojem času,« je povedal trenerErmin Šiljak.

Prve tekme 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo bodo 5. julija, povratne pa teden dni pozneje. Mura in Celje bosta prvi tekmi igrala na gostovanjih, Olimpija pa bo najprej igrala doma.

Pari predkrogov lige prvakov:

1. predkrog (3./4. in 10./11. julij):

F91 Dudelange (Luk) - Tre Penne (SMr)

Valletta (Mal) - Lusitans (And)

Linfield (S. Ir) - B36 Torshavn (Fer)

 

2. predkrog (17./18. in 24./25. julij):

Maribor (Slo) - Željezničar Sarajevo (BiH)

Skenderbeu (Alb) - Debrecen (Mad)

Žilina (Slk) - Hapoel Kiryat Shmona (Izr)

Bate Borisov (Blr) - Vardar (Mak)

AEK Limassol (Cip) - Linfield (S.Ir)/B36 Torshavn (Fer)

Shamrock Rovers (Irs) - Ekranas (Lit)

Flora Tallinn (Est) - Basel 1893 (Švi)

The New Saints (Wal) - Helsingborgs (Šve)

Helsinki (Fin) - Reykjavik (Isl)

Molde (Nor) - Ventspils (Lat)

F91 Dudelange (Luk)/Tre Penne (SMr) - Red Bull Salzburg (Avt)

Slovan Liberec (Češ) - Šahtar Karagandi (Kaz)

Ludogorec Razgrad (Bol) - Dinamo Zagreb (Hrv)

Nefči (Aze) - Zestafoni (Gru)

Ulisses - (Arm) - Šeriff (Mol)

Valletta (Mal)/Lusitans (And) - Partizan (Srb)

Budućnost Podgorica (ČGo) - Slask Wroclaw (Pol)