Zgodovinska prva prvoligaška zmaga Ankarana Hrvatinov

Primorski nogometaši so na gostovanju s 3:1 odpravili Triglav, ki edini ostaja brez zmage. Olimpija (le) do točke v Celju. 

Objavljeno
23. september 2017 18.20
J. P.
J. P.

Kranj - Deset kol so potrebovali nogometaši Ankarana Hrvatinov za krstno zmago v slovenski prvoligaški konkurenci, vpisali pa so jo na gostovanju pri še drugem kolektivu, ki v tej sezoni še ni vpisal svežnja treh točk, pri kranjskem Triglavu. Z uspehom s 3:1 so se Primorci, ki domače dvoboje igrajo na Koroškem, povzpeli z dna razpredelnice, zdaj imajo z eno zmago in tremi neodločenimi izidi v žepu šest točk oziroma dve več kot Gorenjci, ki so ob štirih delitvah točk tudi že šestkrat potegnili kratko.

Domači agilnejše igre v prvem polčasu niso znali kronati z vodilnim zadetkom, temveč se je njihova mreža v 25. minuti zatresla prva. Tim Vodeb je žogo iz avta vrgel globoko v kazenski prostor, z gavo je bil najspretnejši Emir Burkić. Varovanci Tončija Žlogarja so izid poravnali še pred odhodom na glavni odmor. Johan Chinwendu Nkama je zrušil Mateja Poplatnika, ki si je žogo kar sam nastavil na belo točko in zadel že petič v sezoni, uspešno je izvedel že štiri enajstmetrovke.

V drugem polčasu se je tehtnica dokončno nagnila na stran gostov, ki so trikrat sprožili v okvir vrat in dvakrat zadeli. V 62. minuti je bil kreator akcije vnovič Vodeb, ki je s predložkom za hrbet domače obrambe našel Vinka Cerovca, ki se mu je posrečilo žogo mimo Elvisa Džafića pospraviti v mrežo. Delo Ankarančanov je v 85. minuti dokončal rezervist Timotej Mate, ki je na igrišče pritekel komaj pet minut prej: streljal je z roba kazenskega prostora, spotoma zadel Davida Zeca in presenetil Triglavovega vratarja, ki je bil nemočen. Primorci so torej danes dosegli toliko zadetkov kot v prejšnjih štirih obračunih skupaj.

TRIGLAV - ANKARAN HRVATINI

Triglav : Ankaran Hrvatini 1:3 (1:1)

Športni center Kranj, gledalcev 450, sodnik Vinčić (Maribor).

Strelci: 0:1 - Burkić (25.), 1:1 - Poplatnik (41./11-m), 1:2 - Cerovec (62.), 1:3 - Mate (85.).

Triglav: Džafić, Šmir, Arh Česen, Zec, Krcić, Tijanić (od 76. Pušnik), Bukara (od 65. Kuhar), Robnik, Poplatnik, Kopač, Žurga (od 67. Majcen).

Ankaran Hrvatini: Bužan, Primc, Burkić, Pahor, Badžim, Gliha, Nkama, Klapan, Vodeb (od 90. Karamatić), Cerovec, Meledje (od 80. Mate).

Rumeni kartoni: Krcić, Šmit, Robnik; Nkama, Meledje, Gliha.

Zasuk Goričanov za peto zmago v šestih dvobojih

Nogometaši Gorice so vpisali še peto zmago v zadnjih šestih ligaških obračunih. Potem ko so morali minuli konec tedna pred domačim avditorijem premoč priznati državnemu prvaku Mariboru, ki je bil prepričljivo boljši s 3:0, so se danes vnovič vrnili na zmagovite tirnice, čeravno so imeli kar precej dela z moštvom Krškega (2:1), ki je tudi prvo prešlo v vodstvo. In to že v šesti minuti, ko je bil po kotu Tončija Mujana ob drugi vratnici najprisebnejši Leo Ejup. Mujan je najboljši asistent v sezoni, zanj je bila to že šesta podaja.

Sredi prvega polčasa so gostitelji, ki so že v trinajsti minuti ostali brez poškodovanega Mihe Gregorčiča, izenačili. Po odbiti žogi in podaji Leona Mariniča se je med strelce - tretjič v sezoni - vpisal 21-letni Nigerijec Bede Osuji. Na odločitev o zmagovalcu je bilo treba počakati do 73. minute, ko je Rifet Kapić s skoraj dvajsetih metrov natančno sprožil v spodnji kot in ukanil čuvaja mreže Marka Zalokarja. Krčani so imeli priložnost za izenačenje že v sodnikovem dodatku, a je Marin Jurina žogo neoviran poslal prek prečke.

GORICA - KRŠKO

Gorica : Krško 2:1 (1:1)

Športni park Nova Gorica, sodnik Balažič (Ljubljana).

Strelci: 0:1 - Ejup (6.), 1:1 - Osuji (21.), 2:1 - Kapić (73.).

Gorica: Sorčan, Škarabot, Lipušček, Kavčič, Gregorič (od 14. Curk), Žigon, Grudina, Marinič (od 55. Kolenc), Kapić, Osuji, Nwabueze (od 70. Filipović).

Krško: Zalokar, Šturm, Ejup, Krajcer, Jakolič, Jovanović, Dušak (od 79. Gajić), Mujan (od 85. Nakić), Balić, Jurina, Mandić (od 65. Škrbić).

Rumeni kartoni: Filipović; Jovanović, Balić.

Slepi Olimpijini naboji

Nogometaši Olimpije resda ostajajo vodilni na prvoligaški razpredelnici, a so danes dovolili vijoličnim, da so jih vnovič ujeli. Ljubljančani so se namreč z gostovanja v Celju vrnili brez zmagovalca in brez zadetkov (0:0), tokratni tekmec pa je ponovil podvig izpred dveh tednov, ko se je z enakim rezultatom v Ljudskem vrtu razšel tudi z Mariborom. Varovanci trenerja Dušana Kosića, ki je svojčas vodil tudi »zmaje«, niso prejeli zadetka že tri zaporedne obračune, a ga po drugi strani enako dolgo niso niti dosegli.

Tudi še neporažena Olimpija drži granitno obrambo, ki je v desetih dvobojih klonila zgolj štirikrat, tretjič v sezoni pa se je zgodilo, da je zatajil njen napad. Gostje so bili tokrat, statistično gledano, bližje zmagi, saj so bili 61-odstotno pri žogi in imeli boljše razmerje strelov v okvir vrat (6:3) in kotov (5:2), žoga pa v mrežo nikakor ni hotela. Še najbližje je bil Mitch Apau že v prvem polčasu, a zatresel zgolj prečko, na enak način mu je v zadnjih izdihljajih dvoboja vrnil Amadej Brecl.

CELJE - OLIMPIJA

Celje : Olimpija 0:0

Štadion Z'dežele, gledalcev 500, sodnik Kajtazović (Kranj).

Celje: Jurhar, Vidmajer, Travner, Džinić, Brecl, Žinko, Pišek, Pungaršek (od 67. Križan), Lupeta (od 88. Šušnjara), Požeg Vancaš, Dangubić.

Olimpija: Vodišek, Štiglec, Bajrić, Ilić, Apau, Čanađija, Tomić (od 66. Boateng), Kapun (od 86. Miškić), Alves, Savić, Vombergar (od 76. Benko).

Rumeni kartoni: Travner, Vidmajer; Kapun, Miškić.