Zlata žoga C. Ronaldu

Messi je na turnirju v Južni Afriki zabil manj golov od Kekovih fantov Korena, Birse in Ljubijankića.

Objavljeno
11. januar 2016 00.22
TOPSHOTS-FBL-FIFA-BALLONDOR-AWARD
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Razplet glasovanja za zlato žogo, priznanje za najboljšega nogometaša na svetu, je le navidez nepomemben. Drži, da so podobna priznanja v kolektivnih športih le delno upravičena in smiselna. Kot drži, da tudi v najbolj uglašenem orkestru nekomu pripada naziv prve violine.

Drevišnja podelitev zlate žoge (FIFA Ballon d'Or) naj bi bila predvidljiva kot boj za nemškega prvaka. Kvota na zmago Lionela Messija znaša najmanjših 1,01, Neymar in Cristiano Ronaldo kotirata približno na kvoti 10.

Messiju pripada osrednja vloga v katalonski zasedbi, ki je lani prepričljivo pokorila Španijo, Evropo in svet. Neymar in Luis Suarez se lahko trudita in zabijata gole, toda ve se, kdo je glavni. Sožitje na igrišču in prijateljstvo ob njem, ki so ju dosegli velemojstri nogometne igre, primerljivi z brazilskim napadom Ronaldo-Ronaldinho-Rivaldo, temelji na dejstvu, da Urugvajec in Brazilec priznavata status absolutne avtoritete Argentincu.

Če bi bil nogomet le tekmovanje na igralni konzoli, nogometaši pa le zbiralci boljših statističnih učinkov, bi moral nocoj sijati od sreče dvakratni zaporedni prejemnik zlate žoge Cristiano Ronaldo. Portugalec je bil namreč v koledarskem letu 2015 vnovič boljši od Argentinca, četudi je Real ostal praznih rok na vseh frontah. V štirih tekmah manj (57:61) je zabil pet golov več (57:52), z 48 goli je bil tudi prvi strelec španskega prvenstva. Podobno bi ugotovili, če bi primerjali njuna sezonska statistična učinka – Ronaldo je boljši že vse od sezone 2013/14, vključno z aktualno sezono 2015/16.

Kljub temu naj Portugalec (2013, 2014) ne bi imel možnosti za tretjo zaporedno zmago, s katero bi na večni lestvici ujel Messija. Bolj verjetno je, da bo izid v njunem dvoboju po novem 5:3. Bolj verjetno je tudi, da bodo obiskovalci današnjega gala dogodka v züriški kongresni dvorani bolj kot nad razpletom presenečeni nad večerno obleko katere od spremljevalk udeležencev prireditve. Spletna anketa (N = 17.000) enega od angleških dnevnikov – lahko bi ga označili za nevtralnega – je bila podobno sporočilna: za Messija se je izreklo 61 odstotkov anketirancev, sledila sta Ronaldo (28 %) in Neymar (11 %).

Nocojšnja prireditev bo vendarle imela svoj mik. V zgodovini glasovanja, ki ga je leta 1956 začela revija France Football, leta 1991 še FIFA, leta 2010 pa sta akterja združila moči, smo videli že večja razočaranja, kot bi bila morebitna nocojšnja zmaga Cristiana Ronalda. Premierno skupno glasovanje leta 2010 je bilo morda še najbolj sporno med vsemi. Naslov najboljšega je pripadel Messiju kljub dejstvu, da je njegova Argentina doživela polom z Nemčijo v četrtfinalu mundiala v Južni Afriki, Messi pa je na turnirju zabil manj golov od Kekovih fantov Korena, Birse in Ljubijankića. Le dva meseca prej je pot Messijeve Barcelone proti finalu lige prvakov končal Mourinhev Inter. Morda pa so selektorji, kapetani reprezentanc in novinarji tedaj razdelili »šampionske« glasove med španska velemojstra Xavija in Iniesto podobno, kot bi lahko nocoj razdelili glasove med Messija in Neymarja, zmagal pa bi Ronaldo. Ali kot pravijo nevtralni kritiki: brez madeža med prejemniki priznanj sta bila le Zinedine Zidane (1998) in Brazilec Ronaldo (2002).