Zlata žoga: Messi še petič zapored?

Zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu bodo podelili v začetku prihodnjega leta v Zürichu.

Objavljeno
29. oktober 2013 11.18
SOCCER-SPAIN/CLASICO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in revija France Football sta objavili seznam 23 kandidatov za letošnjo zlato žogo, priznanje za najboljšega nogometaša na svetu. Dobitnik bo znan 13. januarja prihodnje leto na svečani podelitvi v Zürichu. Zadnje štiri lovorike je prejel Barcelonin Argentinec Lionel Messi, ki je tudi letos med glavnimi favoriti, ob njem v najožji krog vročih imen sodijo še Cristiano Ronaldo, Franck Ribery, Zlatan Ibrahimović, Xavi Hernandez, Arjen Robben in Andres Iniesta.

Ostali kandidati so: Gareth Bale, Edinson Cavani, Radamel Falcao, Eden Hazard, Philipp Lahm, Robert Lewandowski, Thomas Müller, Manuel Neuer, Neymar, Mesut Özil, Andrea Pirlo, Bastian Schweinsteiger, Luis Suarez, Thiago Silva, Yaya Toure in Robin van Persie.

Messi bo za novo zlato žogo kandidiral s šestim naslovom španskega prvaka, z lovoriko za najboljšega strelca španske lige in kot dobitnik zlatega čevlja za najučinkovitejšega igralca v Evropi. Nevarna bi mu utegnila biti Franck Ribery in Arjen Robben, ki sta v dresu Bayerna v pretekli sezoni osvojila trojno krono: domačo pokalno in ligaško lovoriko in naslov v ligi prvakov.

Med desetimi kandidati za trenerja leta pa so: Carlo Ancelotti (PSG/Real), Rafa Benitez (Chelsea/Napoli), Antonio Conte (Juventus), Vicente Del Bosque (izbrana vrsta Španije), Alex Ferguson (Manchester U.), Jupp Heynckes (Bayern), Jürgen Klopp (Borussia D.), Jose Mourinho (Real/Chelsea), Luiz Felipe Scolari (izbrana vrsta Brazilije) in Arsene Wenger (Arsenal).