Zlata žoga petič Lionelu Messiju (VIDEO)

Nominiranca za laskavo nagrado sta bila še Cristiano Ronaldo, ki je zaman lovil tretje zaporedno priznanje, in Neymar.

Objavljeno
11. januar 2016 20.55
FBL-FIFA-BALLONDOR-GALA
J. P.
J. P.

Zürich - Potem ko si je v prejšnjih dveh letih prestižno zlato žogo, priznanje Mednarodne nogometne zveze (FIFA) za najboljšega igralca minulega leta, prilastil Realov portugalski as Cristiano Ronaldo, jo je danes vnovič ponosno dvignil v zrak argentinski reprezentant in Barcelonin virtuoz z žogo Lionel Messi. Laskavo lovoriko bo v vitrino pospravil že petič, štirikrat zapored je namreč z izzivalci opravil tudi med letoma 2009 in 2012. Tudi ko se je nazadnje dvakrat veselil Ronaldo, je bil Messi med tremi nominiranci in je obakrat zasedel drugo mesto.

Ob njem in Portugalcu je bil tudi tretji tokratni nominiranec član enega od dveh največjih španskih nogometnih kolektivov, Barcelonin Brazilec Neymar. Vse tri so kajpak izbrali tudi v idealno enajsterico leta 2015, v njej so mesto našli še vratar Manuel Neuer (Bayern), branilci Dani Alves (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (PSG) in Marcelo (Real Madrid) ter zvezni igralci Paul Pogba (Juventus), Luka Modrić (Real Madrid) in Andres Iniesta (Barcelona). Ramosu se je to posrečilo že šestič doslej in petič zapovrstjo.

Messi je sicer pred podelitvijo dal vedeti, da mu več pomenijo ekipne kot individualne lovorike, še prav posebej strastno pa si želi postati svetovni prvak z Argentino, kajti prav reprezentančna praznina najbolj boleče zeva v njegovi karieri, posuti z mnogimi klubskimi uspehi in rekordi. »Seveda bi raje vse dosedanje zlate žoge zamenjal za šampionski naslov! Tu gre za moštveno delo, ki je vedno vredno več kot uspehi posameznika. Osvojiti svetovno prvenstvo bi mi pomenilo največ,« je priznal Barcelonin superzvezdnik, ki je doslej v majici z državnim grbom nastopal na treh mondialih, a moral vselej priznati premoč Nemcem - v letih 2006 in 2010 že v četrtfinalu, predlani v Braziliji pa v finalu.

Podelitev zlate žoge je bila sicer vrhunec gala večera v Zürichu, ki je imel tudi slovenski pečat, saj ga je spektakularno odprl slovensko-hrvaški glasbeni dvojec 2Cellos. FIFA je podelila še številne druge nagrade, priznanje Ferenca Puskasa za najboljši gol leta je tako prejel 27-letni brazilski napadalec Wendell Lira za izjemen marčevski zadetek v dvoboju Goianesie z Atleticom. Najboljši trener leta je pričakovano postal Luis Enrique, ki je katalonskega velikana v minuli sezoni popeljal na evropski tron, trenerka leta pa ameriška selektorka in svetovna prvakinja Jill Ellis. Tudi med igralkami je lani najbolj prepričala Američanka, 33-letna članica Houstona Carli Anne Lloyd, MVP lanskega svetovnega prvenstva v Kanadi. Nagrado za ferplej so podelili vsem nogometnim organizacijam, ki so priskočile na pomoč beguncem in migrantom.