Zmagovalec za Realove zmage

Osebnost tedna: izjemen nogometaš Zinedine Zidane odslej trener.

Objavljeno
11. januar 2016 00.40
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Štadion Alfreda di Stefana v Realovem vadbenem centru je dan po ustoličenju Zinedina Zidana na trenerskem stolčku Real Madrida pokal po šivih. Legendarni »tricolor« je že na prvem treningu postavil stvari na pravo mesto: na čelu zvezdniške zasedbe je bil prvi zvezdnik prav on. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale in drugi »baletniki« so tako v slačilnici dobili avtoriteto, ki bi jih lahko spustila na realna tla, če bo treba.

Je predsednik Florentino Perez ukrepal iz obupa, se je moral ukloniti nezadovoljstvu pokroviteljev, pritisku nogometašev, obupu navijačev? Razlogov za bliskovit odstrel Rafaela Beniteza predsedniku ni bilo treba pojasnjevati. Vse morebitne zagate je rešil z najpreprostejšo in težko pričakovano potezo: enega od najboljših nogometašev na svetu je povlekel iz varnega zavetja drugega moštva Castille in ga porinili »v žerjavico«.

Navdušenje ob Zidanovem ustoličenju po vsem svetu je bilo izjemno. Za najboljšega »tricolora« so dvignili palec tako na tihomorskih otokih kot pod Himalajo. Nemara je prav veselje najprijaznejše nogometne osebnosti na svetu Davida Beckhama še najbolj razgalilo Perezovo odločitev. Kritikov o Zidanovi novi vlogi tako rekoč ni bilo slišati in videti. Vsi so v Alžircu videli rešitelja, ki bi lahko zasenčil tudi Pepa Guardiolo, saj s strokovno pikolovskim Kataloncem večina komentatorjev primerja Zidanovo trenersko selitev iz tretje lige v najmočnejšo. Nemara je bil zato prvi glasnejši pomislek tudi toliko odmevnejši. Eden od najuspešnejših trenerjev doslej Ottmar Hitzfeld ni uporabil prav nič diplomacije, ko je komentiral Zidanov novi profesionalni izziv.

»To je bila norost. Nima nikakršnih izkušenj. Svojo slavo je dosegel kot igralec, kar pa še ne pomeni, da je avtomatično tudi dober trener. Močno dvomim, da bi lahko bil uspešen. Ima občutljivo nalogo, pritisk bo ogromen,« je svoje mnenje predstavil 66-letni strokovnjak z dvema naslovoma najboljšega v ligi prvakov, z Borussio Dortmund in Bayernom. Trenerski veteran je Zidanu, ki mu je kot največji izziv najprej izpostavil nadzor nad slačilnico in zvezdniki, kajpak zaželel tudi veliko sreče. In pomenljivo, da bi ošvrknil tudi predsednika, dodal: »Bayern nikoli ne bi izbral neizkušenega trenerja.«

Kje drugje kot v slačilnici bi Zidane lahko začel svojo dobo. Ronaldo & co. so namreč dobili »šefa«, ki ga ne kaže izzivati. Navkljub prefinjenim izvedbam na igrišču je Zidane veljal za igralca rahlih živcev. V igralski karieri je bil izključen kar štirinajstkrat, o najslavnejšem udarcu z glavo v finalu SP leta 2006, ki je pomenil tudi njegovo zadnje »veliko dejanje« na igrišču, ne kaže izgubljati besed. Zidane je bil človek, ki se je, če je bilo treba, znal postaviti po robu tudi z uličnimi veščinami. Je pač otrok ulice, razvpitega marsejskega priseljenskega okrožja, kjer vladajo priseljenci iz arabskega dela Afrike.

Podoba neomajnega moža, ki se zna postaviti za svoja načela, je Zizoujeva začetna prednost na trenerski poti, toda ne prav velika. O tem, ali je človek za velika dejanja tudi v vlogi trenerja, bodo odločale strokovne odločitve in ne mišice ali vzkipljivost.

Imenitne igralske izkušnje na šolanju pri Castilli niso prišle do izraza, izkupiček je bil naslednji: 57 tekem, 26 zmag, 17 neodločenih izidov in 14 porazov. V prvi samostojni sezoni Zizou ni dosegel cilja napredovanja v 2. ligo, prav tako nihče od upov ni napredoval tako, da bi resneje konkuriral za člansko moštvo. Manj od pričakovanj je napredoval tudi medijsko najbolj izpostavljeni najstnik, norveški up Martin Odegaard, od katerega so si pri Realu obetali, da bi lahko postal njihov Lionel Messi.

Zidanov trenerski CV je za zdaj še prazen. A znanja ima veliko. Ni bil mož, ki bi se po koncu kariere vdajal sladkemu življenju. Pri Joseju Mourinhu je izkušnje nabiral v vlogi koordinatorja med vodstvom kluba in prvim moštvom, pri Carlu Ancelottiju je bil prvo sezono pomočnik. Opravil je vse izobraževalne procese in si lanskega maja prislužil najvišjo trenersko UEFA Prolicenco. Podrobno in tudi z rednimi obiski je proučeval delo in filozofijo Argentinca Marcella Bielse ter Guardiole.